• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[156] Barusiowy GAZIK - COSMO BLUE :)

Barus91

Nowy
Auto
BYŁO: 12xAR BĘDZIE: numer 13 :)
HEJ HEJ ! :)

Jak wiadomo po rozstaniach zdarzają się i powroty ... :D

Tak też jest i u mnie.

Po * 156 BLUE COSMO 2.0 '98 http://www.forum.alfaholicy.org/nas...rrrrrrrranatowa_strzala_alfa_romeo_156_a.html
* 156 NERO 601 B/B 1.8 '98 http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/34556-alfa_barus_ia_91_czarrrrrrrnula.html
* 156 AZURRO FANTASIA 2.0 '99 http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/41116-azurro_fantasia_barus91.html
* 147FL NERO 1.9 '05 http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/50678-barusiowa_osa_poliftowa_147_a.html oraz
* GTV 2.0 '97 http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/72300-barus_powraca_z_kolejna_kobitka_gtv-2.html
były 2 Fiaty ...

Ciągle jednak ciągnęło mnie do AR, bo przecież Albeą czy Stilo trochę głupio pokazać się na zlocie "tej jedynej słusznej marki" (~Paulo Młynarzho).

Dlaczego Alfa ? "To jest tak: tego się nie da słowami wytłumaczyć... to jest coś co trzeba poczuć, zrozumieć, wsiąść i się przejechać. Innej rady nie ma".

W związku z tym przedstawiam Wam mojego GAZIKA, czyli 156 2.0 z podtlenkiem LPG

Brat i starsze siostry :) /tak tak... wiem... jak zwykle NFZ :D/

ZIMA, ZIMA, ZIMA ...

... ZIMA ... ŚNIEG ... ŚNIEG ... ZIMA ...

Co już zrobiłem ?

* ramki forumowe
* znaczek przód (znalazłem w garażu trochę lepszy :D)
* wyprane wnętrze
* lekko 'uprzątnięta' komora silnika
* wrzucone czarne skórki MOMO w miejsce oryginalnego granatowego weluru
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_sam/29450-156_przekladka_foteli_z_anglika.html#post322428
* zrobiona tylna lewa klamka
* dopasowany (i wymieniony) nowy zamek do kluczyka w drzwiach kierowcy (ktoś pewnie nie używał go przez lata i woda zrobiła swoje)
* porządnie dokręcona poduszka skrzyni (kilka dni po zakupie zaczęło coś walić przy raptownym ruszaniu, aż któregoś dnia 'trachnęło' i amen... Strach na szczęście ma wielkie oczy... Diagnoza: poduszka. Transport z Wrocławia na lawecie do domu, gdzie okazuje się, że urwały się śruby, które poduszkę mocują. Wiercenie, gwintowanie na nowo i od tamtej pory nie ma na co narzekać :))
* wymiana żarówek w trzecim stopie (prawie nie świecił)
* wymiana lampki sufitowej - wisiała i nie świeciła
* zalany MOTUL 6100 SYNERGIE 10W40 + zmieniony filtr
* zmieniony filtr kabinowy
* filtr powietrza czeka na wymianę w weekend

Co wypadałoby zrobić ?
PRZEDE WSZYSTKIM DOPIESZCZENIE DETALI, KTÓRE MNIE DRAŻNIĄ.

* wyrównanie przodu z tyłem (tył ładnie siedzi, przód jest wyżej, bo podobno sprężyny, które sprzedający mi dorzucił obniżały przód do przesady)
* przeróbka lamp na GTA LOOK i przy okazji wymiana kratki zderzaka
http://www.forum.alfaholicy.org/zro...ch_reflektorow_gta_look_156_a.html#post195356
* wymiana bocznych kierunków na białe (już są i czekają)
* wymiana żaróweczek podświetlenia przebiegu + naprawa zamknięcia popielniczki
* jak się ociepli - porządne mycie łącznie z wnękami, komorą silnika itd.; twardy wosk ... prawdopodobnie polerka całości po poprawie lakierniczej kilku drobiazgów i dołożeniu progów ze SportPack'a; konserwacja podwozia
* zmiana zbiorniczka płynu chłodzącego na nowy - psuje wizual po maską :D
* przegląd ręcznego
* zrobienie nowych wstawek skórzanych w kierownicy (bo paskudnie obskubałem z lewej :D)
* odgrzybienie, dobicie klimy (full serwis)
* wymiana znaczków / znaczka na nówki
* sprawdzenie halogenów (nie świecą chyba)
* za jakiś czas jakieś lepsze car-audio
* alufelgi 16'tki - TELEFONY, albo szprychy 16 lub 17

Ostatnia edycja:
Z innej beczki. Co kieruje tobą ze tak często zmieniales auta?
Bez złośliwości pytam. Nie lepiej mieć jedno i po zrobieniu go cieszyć sie jazda zamiast oddawać zrobione komuś?
Jakbym miał swoje oddać teraz po roku to bym trochę żałował i jednocześnie bal sie ze wpakuje sie na minę....

Bez złośliwości pytam. Nie lepiej mieć jedno i po zrobieniu go cieszyć sie jazda zamiast oddawać zrobione komuś?
Jakbym miał swoje oddać teraz po roku to bym trochę żałował i jednocześnie bal sie ze wpakuje sie na minę....
Do tej pory sprzedawałem, bo miałem dużo czasu na grzebanie przy nich, co sprawiało mi frajdę... :) A sprzedawałem w momencie, kiedy się opłacało (sprzedaż bez straty lub z zyskiem biorąc pod uwagę cenę zakupu + kasę włożoną :)).

- - - Updated - - -

No no wygląda jak moja blu cosmo + drewno bardzo fajna
Dzięki :)

- - - Updated - - -

Kiedyś to panie był w Kłodzku, że cię tam nie widziałem?
W sobotę 16.02 na pokazie sukien ślubnych :)

(zostawiłem wizytówki w dwóch 166 stojących koło siebie i w jednej 147FL :D)

- - - Updated - - -

że tak powiem powrót do przeszłości :D

:D

Pewnie niepohamowana chęć dosiadania co chwilę innej...
Alfa wygląda co najmniej pięknie ;)

Bardzo ładna Bella ;) Pasuje jej ten kolor, fajnie też jej w tych skórkach. Na pewno poszukałbym ciekawszego i przede wszystkim większego felunku ale tak to prezentuje się naprawdę godnie ;D

Bardzo ładna Bella ;) Pasuje jej ten kolor, fajnie też jej w tych skórkach. Na pewno poszukałbym ciekawszego i przede wszystkim większego felunku ale tak to prezentuje się naprawdę godnie ;D
Przypuszczam, że 'wjedzie' szprycha 17 cali :)

W tej drugiej BLUE COSMO podobno takie będą, więc zrobimy bliźniaczki :D

No w końcu jest i temat :) gratuluję w końcu przesiadki do Alfinki :) .. i żyli długo i szczęśliwie :)

mmm..fajna lala :D kolr jak moj :P mam fajne felgi do niej :D 17stki :D szprychy :D jesli jestes zainteresowany to daj znaka ;) pozdro

A takie pytanko mam widzę że masz skóry po fl jak pasowała do alfy, tylną półkę zmieniałeś na zagłówki? kabelek od zajęcia miejsca pasażera był? :)

mmm..fajna lala :D kolr jak moj :P mam fajne felgi do niej :D 17stki :D szprychy :D jesli jestes zainteresowany to daj znaka ;) pozdro

Piotrek - kuzynowi (mnie zresztą też) podobały się właśnie Twoje felgi :) Napisz na PW, ile chcesz :)

- - - Updated - - -

A takie pytanko mam widzę że masz skóry po fl jak pasowała do alfy, tylną półkę zmieniałeś na zagłówki? kabelek od zajęcia miejsca pasażera był? :)
Skóry niczym się nie różnią, jeśli o budowę chodzi. Jedyne, co musiałem robić dodatkowo, to wstawki skórzane wkleić w swoje boczki, bo po FL'u są matowe boczki.

Tylnej półki nie zmieniałem, ale mam taki plan, żeby wrzucić trzeci zagłówek, który leży sobie w garażu :)

Kabelek jakiś podłączałem... Ale - o ile pamięć mnie nie myli - to chyba coś zostało niepodłączone i miałem się tym zainteresować za jakiś czas, podobnie jak przerzuceniem podłokietnika do drugiego fotela :)

Czy Barus wytrzyma dłużej niż pół roku? Czy 156 Blue Cosmo będzie chwilowym romansem czy może związkiem pełnym miłości? Czy starczy mu sił by jej nie sprzedać i tym razem zamienić na Fiata? Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedź w tym wątku...wszystko w rękach jednej osoby...Wojtka!! :lol:
ZAPRASZAMY NA KOLEJNY SEZON "MODY NA ALFE" Directed by Barus :)

Amortyzatory
Powrót