• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] bagażnik, tempomat, panel środkowy

dragan

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 SW
Witam Wszystkich,
Wszystko zaczęło się 3 dni temu dzień przed wyjazdem na wakacje
1) przestało działać otwieranie bagażnika z kabiny samochodu (z klucza działa normalnie), próbowałem zresetować dwa razy w ustawieniach menu (bo tak to można włączyć i wyłączyć), ale nie działa.

2) Na trasie w góry chciałem włączyć tempomat i też nie działa... przekręcam on/off i nic się nie dzieje. Wcześniej działał na bank bo kilka razy go używałem.

3) Dzisiaj zaobserwowałem, że w środkowym panelu nie wyświetla się informacja o słuchanym radiu, Tzn jak przełączam powinno być trip a, trip b, radio itp. W miejscu radia wyświetla się cały czas data.

Jestem w górach nie bardzo chce mi się grzebać...
Moje pytanie jest następujące... Dojadę 650 km do domu czy wstawić ją do jakiegoś mechanika?
Może to jakiś bezpiecznik?
Poratujcie????

ok...dodam, że aku wymieniłem jakieś 3 tygodnie temu.
Jak mi padał to wywalały wszystkie błędy na ABS not active, hill holder itp....może to jest przyczyną?

Co do radia w panelu środkowym: w menu z przycisku na lewej manetce sprawdź czy audio rpt masz ustawione na on. Pozostałe przypadłości- tak jak piszą koledzy, zrób reseta, toz to prawie jak windows. ;)
Przycisk otwierania w kabinie zacznie działać po zamknięciu/otwarciu auta i bagażnika z pilota po podpięciu aku. Ewentualnie jak nie zacznie- w tym samym menu co radio na panelu masz opcje ustawiania otwierania bagażnika.

Juhas,
faktycznie radio miałem przestawione w menu na off.
Pewnie jak majstrowałem przy ustawieniach bagażnika to zmieniłem.
Przyznam szczerze z aku trochę się boję, znaczy odłączę jak dojadę do domu, bo diabli wiedzą co wysiądzie jak odłączę i podłączę od nowa.

Juhas,
faktycznie radio miałem przestawione w menu na off.
Pewnie jak majstrowałem przy ustawieniach bagażnika to zmieniłem.
Przyznam szczerze z aku trochę się boję, znaczy odłączę jak dojadę do domu, bo diabli wiedzą co wysiądzie jak odłączę i podłączę od nowa.
Tak zrób.
Choć osobiście jestem pozytywnie zaskoczony łatwością przywrócenia auta do "życia" po odpięciu aku, biorąc pod uwagę ilość elektroniki. Ustawiam tylko datę, godzinę i preferencje klimatyzacji- gdzie i jak ma wiać i gotowe. Całe radio pamięta wszelkie ustawienia, podobnie jak domontowany u mnie zestaw głośnomówiący (Parrot). Miłe. :)

jeśli chodzi o moje przypadłości...
1) radio zrobiłem w ustawieniach panelu kierownicy
2) tempomat...włączyłem pokrętło na "on" i przytrzymałem przycisk z boku dźwigni tempomatu przez ok 5 sekund i zaczął dziać...wcześniej wystarczyło tylko przełączyć na "on"
3) bagażnik nadal nie działa....zaczynam myśleć że to kwestia przycisku....

tak i dalej nie działa..
...ale coś się dzieje z przyciskami w tym górnym panelu...
...w rzędzie z oświetleniem tez nie wszystko działa jak powinno.
u góry są trzy żarówki: lewa, środkowa i prawa, co za tym idzie trzy przyciski. Jak przyciskam włącznik środkowej żarówki to zapala się lewa...drugie przyciśniecie powinno wygaszać środkową a ona się zapala. Jak przyciskam kolejny raz to gaśnie lewa, a środkowa się pali! Dopiero jak zgaszę lewą a potem wcisnę środkowy przycisk to gaśnie ta środkowa!
W drugim rzęczie jest przycisk od bagażnika....pewnie tam też coś nie styka?

mi tez nie dziala otwieranie z kabiny. lampki wariuja itd he chyba ten modol jest walniety.odlaczanie aku nic nie pomaga

Amortyzatory
Powrót