[159] Bagażnik sam się otwiera :-/

lesnik201

ZBANOWANY
Auto
159 SW Q4 2.4 JTDM @235HP 505Nm Bez klap, egr i dpf :-)
Tak jak w temacie. W moim SW od kilku dni sama otwiera się klapa bagażnika. Zazwyczaj po zatrzymaniu się i otwarciu drzwi lub zaraz po otwarciu auta pilotem. Czasami zdarza się też tak, że słychać pracę zamka jak otwiera się kilka razy pod rząd nawet po odryglowaniu klapy. Poprzedni właściciel wymienił zamek na nówkę zakupioną w ASO bo miał podobny problem. Zapewne gdybym wyłączył automatyczne zamykanie drzwi po ruszeniu to otworzyłaby się w trakcie jazdy.

Wyłącz w komputerze otwieranie klapy guzikiem w podsufitce. Stawiam że coś z nim nie tak, daj znać czy nadal się otwiera po tym zabiegu, jeśli nie to masz przyczynę.

następną rzeczą do sprawdzenia to wiązka w przelotce, niedawno było na forum ale w temacie sedana:) w końcu tam kable "pracują" i mogły się uszkodzić

ELM'a akurat pożyczyłem koledze na kilka dni więc jak sprawdzę to dam znać. Dodam tylko, że zaczęło się to dziać po umyciu Belli na myjni. Czy jest możliwe, że pod przycisk na klapie dostała się woda i powoduje zwarcie, które uruchamia zamek?

Ostatnia edycja:
Ogrzewać temat - nic z tym zamkiem ani kompem ani innymi ustawieniami nie ruszalem a problem tak jak sam się pojawił tak sam zniknal

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

To i pewnie sam znów wróci. Szukaj przyczyny w przycisku (wersja optymistyczna) lub w wiązce (wersja pesymistyczna).

Nie wiem czy moja Bella to jakiś wyjątek ale nigdzie w środku nie mogę znaleźć przycisku do otwierania bagażnika...

Nie wiem czy moja Bella to jakiś wyjątek ale nigdzie w środku nie mogę znaleźć przycisku do otwierania bagażnika...

To nie jest wyjątek. Otwieranie jest z kluczyka. W niektórych wersjach również z loga na tylnej klapie i zdaje się, że były też linki pod kanapą. Ponoć przycisk w klapie potrafi od nowości nie działać.

Jeśli miałbyś przycisk wewnątrz, to byłby to jeden ze środkowych przycisków na lampie w podsufitce.

Mimo godziny byłem teraz z ciekawości sprawdzić - na 100 % brak przycisku w podsufitce, ale jest otwieranie z pilota i logiem na klapie

Bo nie w każdej podsufitce jest przycisk do otwierania bagażnika. Była to zapewne opcja i szczerze mówiąc, mając działające otwieranie w logu nie jest to chyba specjalnie potrzebne.

Nawet mi przez myśl nie przeszło, że guzika w suficie może nie być... ale ja nie mam za to otwierania w znaczku w klapie, więc coś za coś.

To w takim razie zamiast w guziku w suficie, szukaj przyczyny w guziku w klapie :) FES chyba pokazuje stan przycisku,

Po FL przycisk w podsufitce zniknął, natomiast pojawił się mikrostyk pod logiem na klapie bagażnika. Wg mnie krok w tył :-)

następną rzeczą do sprawdzenia to wiązka w przelotce, niedawno było na forum ale w temacie sedana:) w końcu tam kable "pracują" i mogły się uszkodzić

To jest możliwe - u siebie tydzień temu wyciągnąłem wiązkę do bagażnika, bo przestawało mi działać podświetlanie. Po odwinięciu taśmy moim oczom ukazała się masakra - 1 kabel przerwany, 1 ledwo się trzymał, 1był odizolowany na odcinku prawie 1cm, a kilka innych miało już w paru miejscach popękaną izolację- potencjalnie zwarcia, zaświecające się dodatkowe światła itp czy otwierająca się klapa (akurat u mnie to się nie działo, widocznie nie ten kabelek poszedł się paść). Nowa wiązka w ASO prawie 550zł! Póki co zlutowałem/zaizolowałem na szybko, kupiłem dobrej jakości linki i taśmę materiałową i będę wymieniał sam zużyte 30-40cm wiązki.

Po FL przycisk w podsufitce zniknął, natomiast pojawił się mikrostyk pod logiem na klapie bagażnika. Wg mnie krok w tył :-)
Dlaczego uważasz to za krok w tył ? Tzn zawsze fajniej coś mieć niż nie mieć, ale jak często otwierałeś sobie albo innym bagażnik ze środka gdy mogli to zrobić po prostu wciskając logo ? Przecież klapa i tak nie otwiera się w pełni sama po zwolnieniu zamka...

Nad samootwierajaca się klapa pracuje kilku forumowiczów i z tego co czytałem z powodzeniem ale jakieś drobiazgi są do poprawienia :-) szkoda ze Alfa sama tego mechanizmu nie opracowała. Jak widzę jakiegoś "władcę pierścieni" w a6 na parkingu i pelne otwieranie otwieranie kufra z pilota to trochę krew się gotuje ;-)

Nad samootwierajaca się klapa pracuje kilku forumowiczów i z tego co czytałem z powodzeniem ale jakieś drobiazgi są do poprawienia :-)
Generalnie wszystko jest obcykane. W sedanie jest jako taki problem, w SW nie ma. O ile siłowniki są sprawne i oryginalne (z hamowaniem), to wystarczy założyć sprężyny.
Rozwiązanie jest więc generalnie gotowe i przetestowane, a dobierając sprężyny można zmieniać to jak bardzo klapa się sama podnosi. Ja zamówiłem kilka sprężyn i właśnie do mnie idą, kosztują dosłownie grosze - ok 16zł sztuka.

Co do tematu to ja mam przycisk w suficie, ale myślę o dołożeniu przycisku w znaczku (kwestia podciągnięcia kabli). Bardzo często korzystam z bagażnika i trzeba albo zanurkować do wnętrza i się wygiąć żeby użyć przycisku, albo odłożyć to co ma się w rękach aby użyć pilota.

Generalnie wszystko jest obcykane. W sedanie jest jako taki problem, w SW nie ma. O ile siłowniki są sprawne i oryginalne (z hamowaniem), to wystarczy założyć sprężyny.
Rozwiązanie jest więc generalnie gotowe i przetestowane, a dobierając sprężyny można zmieniać to jak bardzo klapa się sama podnosi. Ja zamówiłem kilka sprężyn i właśnie do mnie idą, kosztują dosłownie grosze - ok 16zł sztuka.
Daj znać jak spasujesz sprężyny i namiar na nie :-)

Co do tematu to ja mam przycisk w suficie, ale myślę o dołożeniu przycisku w znaczku (kwestia podciągnięcia kabli). Bardzo często korzystam z bagażnika i trzeba albo zanurkować do wnętrza i się wygiąć żeby użyć przycisku, albo odłożyć to co ma się w rękach aby użyć pilota.
Niby fajnie, ale klapa w sedanie chodzi bardzo fajnie i lekko. Po dołożeniu sprężyn będzie stawiała dużo większy opór przy zamykaniu zdaje się...

Amortyzatory
Powrót