• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[GTV] Bagażnik GTV

yazer

Nowy
Auto
GTV 2.0TS LUSSO 1999r.
Witam,

Dzisiaj zostałem dumnym posiadaczem Alfy GTV 2.0 TS 1999r. Auto jest piękne, zakochałem się od pierwszego dotknięcia kierownicy. Zastanawia mnie jednak jedna rzecz. Jak wam zapewne wiadomo GTV-ka posiada niesamowicie mały bagażnik do którego zmieszczą się jedynie 'szybkie' zakupy w Biedronce. Niestety nigdy nie miałem okazji przyjrzeć się bagażnikowi w Spiderze ale wydaje mi się, że skoro ma dość sporą klapę to musi być tam również odpowiednio tyle miejsca. Zapewne w części bagażnika jest miejsce przeznaczone na schowanie softtopu. I tu wielkimi krokami zmierzamy do sedna pytania. Co się stało z przestrzenią bagażnika w GTV? Czy coś znajduje się pomiędzy siedzeniami a końcem bagażnika? GTV nie ma softtopu ale również nie ma większej ilości miejsca. Czy da się przy odrobinie determinacji i chęci powiększyć bagażnik metodami chałupniczymi? Za każdą odpowiedź na mam nadzieję zrozumiały problem z góry dziękuję. Za każdą POdpowiedź dziękuję jeszcze bardziej :)

Ostatnia edycja:
Pomiędzy siedzeniami i bagażnikiem jest zbiornik paliwa:)

oraz akumulator, pochłaniacz oparów benzyny, kilka przekaźników i bezpieczników i nieco pustej przestrzeni, ale dość mało ;)

Pod okladzina jest blacha takze nie powiekszysz. W gtv jako powiekszenie bagaznika sluza tylne siedzenia .a ktorych zmiescisz np tube, wieksze zakupy z tesco. To autko nie jest do przewozenia bagazy. Ewentualnie mozesz cos pomyslec o bagazniku zewnetrznym jak w maluchu na dachu i bodajze w mazdzie mx-5 na klapie bagaznika ale mnie poprawcie

Yazer - witaj wśród szaleńców :) :) :)

W wolnej przestrzeni pomiędzy bagażnikiem a kabiną wozi się mechanika ;) ;) ;) A tak serio - nic nie wyrzeźbisz. Co najwyżej możesz rozważyć rezygnację z dojazdówki na rzecz zestawu naprawczego.

Powiadacie, że zbiornik paliwa? To co do cholery jest pod siedzeniami z tyłu? :D Fascynujący jest ten samochód- zaprawdę! Bagażnik zewnętrzny? Poczesało tu kogoś :D? Właśnie tak myślałem nad wyrzuceniem dojazdówki i zakupieniem tego sprayu do wypełniania opony w razie przebicia. Użytkował ktoś już takiego specyfiku? Polecacie jakieś konkretne spraye?

attachment.php

A wedlug mnie bardziej poczesane jest kupienie GTV-ki by cos w niej przewozic

Załączniki

• bagaznik.jpg
    bagaznik.jpg
    14.6 KB · Wyświetleń: 360
Powiadacie, że zbiornik paliwa? To co do cholery jest pod siedzeniami z tyłu? :D Fascynujący jest ten samochód- zaprawdę! Bagażnik zewnętrzny? Poczesało tu kogoś :D? Właśnie tak myślałem nad wyrzuceniem dojazdówki i zakupieniem tego sprayu do wypełniania opony w razie przebicia. Użytkował ktoś już takiego specyfiku? Polecacie jakieś konkretne spraye?

Kolego, pod siedzeniami z tyłu jest "podłoga blaszana".

tak trochę wieje grozą, jak się czyta o pomyśle powiększania bagażnika w Spiderze...

tak trochę wieje grozą, jak się czyta o pomyśle powiększania bagażnika w Spiderze...

W Spiderze sprawdzi się tylko bagażnik...dachowy :D

Wracając do zestawu naprawczego kół - część wulkanizatorów nie chce naprawiać (czyścić) opon po użyciu tego specyfiku. Każde przecięcie lub przebicie boku opony = jesteś uziemiony. Ja bez koła zapasowego, nawet dojazdowego, czuję się fatalnie. I nie przemawiają do mnie statystyki - zwłaszcza odkąd uziemiło mnie przebicie dwóch opon równocześnie. Poza tym to pozostałości z rajdów terenowych - jeden pełnowymiarowy zapas to minimum.

Kupowałem niedawno Subaru Outback - jakby nie było, auto o troszkę terenowych aspiracjach. I co? Seryjnie fundują zestaw naprawczy. Obśmiałem się i zamówiłem koło pełnowymiarowe. Owszem, wytłoczka z miejscem na nie w bagażniku jest. Ale producent NIE PRZEWIDZIAŁ pianki, którą wkłada się w to koło i w nią upycha cały szpej: podnośnik, klucz itp. Więc chłopcy w serwisie zmotają mi coś z Forestera. Paranoja.

Moja rada - ograniczyć zapędy konsumpcyjne (zakupy) i lanserskie (ciuchy na wyjazd) i zostawić w bagażniku dojazdówkę.

widziały gały co brały;] ja znajomym nawet bagola nie pokazuje bo by ze śmiechu umarli:D swoją drogą, ja nie mam koła zapasowego i jak dla mnie 2 osoby plus 10letni "dzieciak" i na wakacje się spakowaliśmy normalnie. Tylko że ja się z tym liczyłem jak kupowałem gtv... coś za coś. zamiast koła zapasowego można wozić zestaw naprawczy;p

zamiast koła zapasowego można wozić zestaw naprawczy;p

Albo dusze na ramieniu.

Nigdy nie wyjdę z podziwu że Spider ma bagażnik większy. Ok, nie ma co prawda mega wielkiej kanapy jak GTV, ale za to ma chowany dach.

Ok, dzięki chłopy. Czyli reasumując- GTVką się zapierdziela a nie wozi bagaże i tak ma pozostać :D Byłem świadomy wszystkiego co związane z tym samochodem. Po prostu pytam jak tu można go sobie 'poulepszać' i przystosować do własnych potrzeb-również tych codziennych ;) temat zamykam. Jeszcze raz dzięki za wskazówki.

Taki mały OT - właśnie pomyślałem, że jadąc np. na 2 tyg. nad morze trzeba spakować do Belli zestaw jednodniowy a resztą wysłać do miejsca docelowego...kurierem. Z powrotem podobnie :) :) :)

Bagażnika w Gtv nie da się powiększyć, ale za to da się zmniejszyć wsadzając butlę LPG :P

No właśnie co do LPG. Orientuje się ktoś ile kosztuje takie zamontowanie sekwencyjnego LPG około 20L butli? Widziałem gdzieś, jak ktoś miał taką mniejszą butlę wsadzoną (wydaje mi się, że to właśnie 20L ale pewny nie jestem). Czy jest to opłacalne?

Gaz jest zawsze opłacalny :) Z tym, że w przypadku Gtv spotkałem się z opiniami, że to przegięcie i w sumie gdyby szukali tego modelu, to zamontowana instalacja byłaby dużym minusem.

Największa butla, jaką wsadzisz do Gtv to 30 litrów - determinuje to otwór bagażnika, przez który nic więcej nie przeciśniesz. O ile dobrze pamiętam, żeby wszystko ładnie w środku poukładać, wypadało by też wyciąć mocowanie koła zapasowego - jest metalowe i wystaje. Jest też trochę problem, z montażem zaworu przy wlewie paliwa, ciężko się tam dostać od środka bagażnika.

Yazer - jakie przebiegi roczne planujesz i jak długo masz zamiar cieszyć się Gtv? Bo jeśli zakładasz 6-10 tys miesięcznie i chcesz ją zatrzymać na minimum 5 lat to ma to jakiś sens. Przy przebiegach rzędu 20-30 tys rocznie poważnie bym się zastanawiał. Nie wsadzisz nic gorszego niż dobra sekwencja czyli parę tysięcy pęknie. Dodaj przeglądy gazu, filtry, regulacje. Ja jestem z gazem zaprzyjaźniony, miałem w 2 Jeepach i w Voyagerze, ale do Gtv nie założę, choćbym miał myć szyby na skrzyżowaniach w zamian za kapkę benzyny :) Za parę(naście) lat to naprawdę będzie klasyk. Obie Gtv-ki kupiłem bez gazu - z gazem bym nie wziął.

Największa butla, jaką wsadzisz do Gtv to 30 litrów - determinuje to otwór bagażnika, przez który nic więcej nie przeciśniesz.

Mam butlę 50L, czyli 40L napełnienia, walczak, ułożony w poprzek maksymalnie do przodu i bez nakładki plastikowej z lampką na tylnej ścianie wchodzi mi jeszcze pionowo dojazdówka, a pod butlą jest sporo miejsca na lewarek i takie tam różne drobiazgi wraz z pokrowcem na pełnowymiarowe koło, gdyby przyszło je włożyć na tylne siedzenie po kapciu.

Amortyzatory
Powrót