• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[MiTo] Bagażnik dachowy MiTo

marekmarek

Nowy
Auto
Alfa Romeo MiTo 2014 1.4 78KM Distinctive
Witam serdecznie.
Szukałem w internecie różnych informacji na temat bagażników dachowych do podanego wyżej modelu (MiTo 2014). Tematy na forach jednak niewiele jednak mi pomogły. Zwracam sie z prośbą, czy moglibyscie mi podać jakies najlepsze rozwiązania do zamontowania takowego bagażnika oraz z jakiej firmy taki ewentualine wziąć. Pozdrawiam

Najmniej kłopotliwy to będzie oryginalny

witam,
proponuje WHISPBAR S21W Flush Bar + K368W Fitting Kit. Zestaw tej firmy mam na AR Giulietta. Montaż bezproblemowy podobnie jak oryginału i zdecydowanie cichszy i ładnie się prezentuje. Cena bardzo podobna.
Inna propozycja to THULE. Dla Mito akurat jest w ofercie. Dla Giulietty nie, bo wg. producenta konstrukcja (sztywność) dachu Giulietty na to nie pozwala, ale faktycznie coś w tym musi być, bo zarówno dach jak i pokrywa silnika to kawałek "kartki papieru".

Przykład WHISPBAR dla MITO (poszukaj w necie. Na naszym rynku pełno tego jest, ale nie chce reklamować żadnego z dystrybutorów):
http://www.whispbar.com.au/browsebyvehicle/make/alfaromeo/id/100312/model/112972/year/2014/variant/133604?variant=3%20Door%20Hatch%202008%20-%202015&make=Alfa%20Romeo&model=Mito

Zestaw THULE:
http://www.thule.com/pl-pl/pl/buyers-guide?c=roof+racks&q=UcGpEd9Mp

SebaF, a jak to się montuje - na stałe? Przydałby mi się, ale tak na codzień to bym to wolał zdemontować - da się jakoś łatwo?

SebaF, a jak to się montuje - na stałe? Przydałby mi się, ale tak na codzień to bym to wolał zdemontować - da się jakoś łatwo?

O Mito nie powiem Ci wiele, ale z tego co czytalem tam montaż jest inny niz ma Giulietta. Ale chyba prostszy, bo nie ma specjalnych kitów dopasowujących, tzn blach lączących belki z nadwoziem. W Mito belki montowane są z nadwoziem bezpośrednio poprzez stopy z pominięciem kitów.

Jeśli chodzi o bagażnik WHISPBAR dla Giulietty to:
Najbardziej czasochłonne moze byc pierwsze zmontowanie belek w całość ze stopami i kitami, jeśli kupisz je np. rozłożone w pudełkach.
Potem ściąganie i zakładanie na samochodzie jest błyskawiczne i banalnie proste.
Belki zawsze mam zmontowane ze stopami i kitami dopasowującymi (blachy stanowiące połączenie belek i stóp z nadwoziem). Kity posiadaja trzpienie, ktore wkładamy w otworki pod ramką drzwi. Po osadzeniu trzpieni blach w otworach w nadwoziu z lewej i prawej strony auta dokręcamy śruby (na imbus) znajdujące sie w stopach co powoduje naprężenie belki. To wszystko. Proponuje zerknąć w instrukcje. Jest dobrze opracowana, łącznie ze zdjeciami.
Jako ciekawostka to to, ze w oryginalnym bagażniku Giulietty zamiast trzpieni na blachach (kitach) są otwory i w tym wypadku kity do nadwozia montujemy za pomocą śrubek na imbus (otwory w nadwoziu są gwintowane).

Rozumiem SebaF, że zdecydowałeś się na Whispbar'a? ;) Pozdrawiam!

Amortyzatory
Powrót