• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Bagażnik dachowy Alfa 159

E

eveleve_new

Guest
Hej !

Zastanawiam się nad wyborem bagażnika dachowego do Alfy 159 sedan. Jest kilka firm oraz oryginalne bagażniki ASO.

Nie wiem na co się zdecydować. Jeżdżę dość często z boxem Thule i zależy mi na ciszy w aucie.

Czy koleżanki i koledzy mają jakieś doświadczenia z bagażnikami ?

ps, czy Alfa 159 ma jakieś specjalne miejsca do montażu bagażnika ?

Mam bagażnik do sedana z ASO i zdecydowanie odradzam. Bardzo kiepsko zaprojektowany i mało ergonomiczny. Składa się z miliona elementów które trzeba skręcać na imbusy, wszystko leży na oddzielnych gumach które trzeba trzymać osobno.Pierwszy montaż i spasowanie tego na dachu było męczącą loterią i poszło kilka rys na lakierze. Ostatecznie trzymam to w jednym kawałku w piwnicy, bo szkoda mi czasu na demontaż (odkręcam tylko mocowania do dachu z jednej strony aura i ściągam całą rame). Po złożeniu trzyma się pewnie nawet przy szybszych prędkościach ale to jedyny plus tej konstrukcji.

Mój pierwszy bagażnik bazowy był typu noname, mimo to aluminiowy i profilowany (w przekroju elipsa). Jednak już przy 130 nieźle huczał i byłem wtedy pewien, że winny jest boks dachowy interpack. Przy przesiadce ze 156 na 159 musiałem kupić inny bagażnik bazowy, tym razem padło na thule. Boks natomiast pozostał ten sam. Jakie było moje zdziwienie, że do 170km/h tylko lekko słyszałem świst powietrza, a raz nawet rozpędziłem auto do 190km/h i hałas pozostał ten sam.

Ja mam komplet od Thule od pół roku - ten z eliptycznymi belkami (belki bodajże 120cm). Stopy typ 754 i zestaw do montażu dla AR159 typ 1419. Do tego czasem miałem założone 2 mocowania dla rowerów (ProRide typ 591). Przy zakupie warto dopilnować żeby mieć jeden kluczyk do wszystkiego - dokupiłem zestaw 10 wkładek (również na przyszłość do box-a) a gość wziął w rozliczeniu te które były oryginalnie.
Nie mam porównania z innymi bagażnikami, napiszę tylko o swoich odczuciach.
1.Bagażnik dobrej jakości, nic nie rdzewieje itp
2.W miarę łatwy i szybki montaż
3.Niestety ja uważam że lekko szumi/świszczy/gwizda - nawet przy 60km/h już coś słychać. Z drugiej strony można z tym żyć - jeździłem autostradami 140-170km/h z 2 rowerami na dachu i szło przywyknąć. Profil wydaje się opływowy, zgaduję więc że tak to już jest i bagażniki innych producnetów zachowają się podobnie
4.Trochę Thule sobie liczy za ten zestaw (ok 1400zł dałem razem z 2 rowerowymi - coś tam udało mi się wynegocjować od cen katalogowych).

Ogólnie jestem zadowolony i wkrótce będę kupował box-a, pewnie też Thule.

170 z dwoma rowerami na dachu? matko z córką...

pyatnie, jaki to typ bagaznika. Jezeli taki, na ktorym rowery jada bez przedniego kola to 170 po autostradzie mozna spokojnie jechac
Nie, to taki gdzie zakłada się cały rower. W insturkcji napisane było do 130km/h OK z tego co pamiętam. Zawsze po paruset metrach jeszcze sprawdzam czy wszystko dobrze się trzyma i zamykam wszystkie zamki na klucz (łącznie z łapami uchwytów rowerowych.

---------- Post added at 23:54 ---------- Previous post was at 23:53 ----------

170 z dwoma rowerami na dachu? matko z córką...
170km/h to raczej sporadycznie - tylko jak sie trochę zapomne :)

witam,
co w przypadku, gdy Alfa SW nie posiada relingów (a jak wiemy domontowac sie ich nie da, gdy z fabryki wyszla bez relingow) ?
W zimie zeszlego roku kupilem bagażnik THULE (dwie poprzeczki i uchwyty + kit'y dedykowane do 159). Mocowanie w porownaniu do 156 jest lipne (156 posiadala "koleczki" co zabezpieczalo przed ewentualnym przesuwaniem sie poprzeczek). 159 nie posiada tego typu wkreconych oryginalnie kolków (srub, jak to zwal to zwal) i tu niespodzianka ... jechalem z wieksza predkoscia z samymi poprzeczkami (bez nart) i przednia poprzeczka przesunala sie zupelnie do tylu i spotkala z tylna !!!.
Mialem duzo szczescia, ze odcinek jaki pokonalem nie byl duzy, bo kto wie ile trzeba bylo jeszcze, zeby obie poprzeczki odpadly !!!
Gdy obie poprzeczki sa "spięte" np. nartami nie ma raczej szans na takie zjawisko. Ale kaźdorazowe ściąganie poprzeczek, gdy nie wozimy np. nart jest malo komfortowe i przyjazne.

To takie male ostrzeżenie.

Nie wspominam, źe wizualnie nie ma szału. Znacznie lepiej bylo to rozwiazane w 156, ktora mialem poprzednio i korzystalem z tego samego rozwiazania.

pozdr
seba

ps. oczekuje Waszych spostrzeżen i doswiadczen w tym temacie

Ostatnia edycja:
witam,
co w przypadku, gdy Alfa SW nie posiada relingów (a jak wiemy domontowac sie ich nie da, gdy z fabryki wyszla bez relingow) ?
W zimie zeszlego roku kupilem bagażnik THULE (dwie poprzeczki i uchwyty + kit'y dedykowane do 159). Mocowanie w porownaniu do 156 jest lipne (156 posiadala "koleczki" co zabezpieczalo przed ewentualnym przesuwaniem sie poprzeczek). 159 nie posiada tego typu wkreconych oryginalnie kolków (srub, jak to zwal to zwal) i tu niespodzianka ... jechalem z wieksza predkoscia z samymi poprzeczkami (bez nart) i przednia poprzeczka przesunala sie zupelnie do tylu i spotkala z tylna !!!.
Mialem duzo szczescia, ze odcinek jaki pokonalem nie byl duzy, bo kto wie ile trzeba bylo jeszcze, zeby obie poprzeczki odpadly !!!
Gdy obie poprzeczki sa "spięte" np. nartami nie ma raczej szans na takie zjawisko. Ale kaźdorazowe ściąganie poprzeczek, gdy nie wozimy np. nart jest malo komfortowe i przyjazne.

To takie male ostrzeżenie.

Nie wspominam, źe wizualnie nie ma szału. Znacznie lepiej bylo to rozwiazane w 156, ktora mialem poprzednio i korzystalem z tego samego rozwiazania.

pozdr
seba

ps. oczekuje Waszych spostrzeżen i doswiadczen w tym temacie

Z ciekawości, które stopy kupiłeś (jest kilka różnych)? Ja mam typ 754 + zestaw dopasowujący 1419 do AR159 i u mnie trzyma jak diabli. Jeżdziłem zarówno z samą bazówką jak i z domocowanymi bagażnikami rowerowymi. Zawsze zaraz po montażu jak i po przejechaniu parustet metrów zatrzymuję się szarpię za bagażnik żeby sprawdzić czy wszystko jest pewnie zamocowane. Jak dotychczas zawsze ani drgnie.

Wszystko zamocowane wg. instrukcji? Ty to montowałeś?

Z ciekawości, które stopy kupiłeś (jest kilka różnych)? Ja mam typ 754 + zestaw dopasowujący 1419 do AR159 i u mnie trzyma jak diabli. Jeżdziłem zarówno z samą bazówką jak i z domocowanymi bagażnikami rowerowymi. Zawsze zaraz po montażu jak i po przejechaniu parustet metrów zatrzymuję się szarpię za bagażnik żeby sprawdzić czy wszystko jest pewnie zamocowane. Jak dotychczas zawsze ani drgnie.

Wszystko zamocowane wg. instrukcji? Ty to montowałeś?

... mój zestaw to uchwyty Rapid System 750 (poprzednik 754) bez wskaźnika momentu dokręcenia + kit 1419 (kupowany w THULE). Tak, sam montowalem (specjalnej filozofii tam nie ma) wg. zalaczonej instrukcji skrupulatnie zachowujac wszystkie podane odleglosci.

seba

Ostatnia edycja:
Może miałeś brudne lub tłuste gumy lub karoserię, albo za słabo dokręciłeś? Z doświadczeń ze swoim bagażnikiem bazowym nie jestem w stanie sobie wyobrazić żeby po poprawnym dokręceniu to się przesunęło. Może coś nie tak jest z tym dokręcaniem u ciebie - np wadliwe - ten mechanizm dokręcania niby dynamometryczny - np jakaś wadliwa seria i źle pokazuje? U mnie naprawdę "fest" jest to dokręcone - aż się bałem że ślady jakieś mi się pojawią na karoseri (nic takiego na szczęście sie nei pojawiło)

Widzę że jesteś "sąsiadem" - jakbyś kiedykolwiek chciał coś porównać z moim bagażnikiem to daj znać, możemy się spotkać.

Dodane później: Kolega SebaF poprawił posta powyżej - okazało się że ma jednak starszy typ stóp (750), bez zintegrowanego "dynamometrycznego dokręcania" (jakie jest w 754).

Ostatnia edycja:
Może miałeś brudne lub tłuste gumy lub karoserię, albo za słabo dokręciłeś? Z doświadczeń ze swoim bagażnikiem bazowym nie jestem w stanie sobie wyobrazić żeby po poprawnym dokręceniu to się przesunęło. Może coś nie tak jest z tym dokręcaniem u ciebie - np wadliwe - ten mechanizm dokręcania niby dynamometryczny - np jakaś wadliwa seria i źle pokazuje? U mnie naprawdę "fest" jest to dokręcone - aż się bałem że ślady jakieś mi się pojawią na karoseri (nic takiego na szczęście sie nei pojawiło)

... widze, ze jestes z Bielska, moze uda sie nam gdzies spotkac i porownac bagazniki i ich montaz jak juz bede go mial na samochodzie ? Napisz mi jakis kontakt do sibie na prv.

seba

Ja z moim bazowym thule zrobiłem za jednym zamachem 5tys. km i nic się nie przesunęło. Jedynie pozostały drobne ryski wokół stopy.

Ja z moim bazowym thule zrobiłem za jednym zamachem 5tys. km i nic się nie przesunęło. Jedynie pozostały drobne ryski wokół stopy.

... jest "patent" na zabezpieczenie sie przed rysami zarowno pod stopami jak i pod uchwytami. Moze nie jest zbyt "stylowy", ale jak ktos jezdzi z tym non stop to zadna roznica nakleic taka sama przezroczysta naklejke jaka mamy na tylnych blotnikach i przednim progu.

seba

Parę tygodni temu napisałem o belkach Thule Aero że świszczą/gwiżdżą nawet przy prędkości ok 60km/h. Łatow udało mi się zlikwidować ten efekt - trzeba zaślepić otwory pod belkami w okolicach mocowania/regulacji stóp belek (po obu stronach każdej stopy). Goście ze sklepu gdzie belki kupiłem dali mi odpowiednią gumową uszczelką którą się docina i wciska(ciekaw jestem czy jak kupowałem to zapimnieli o tym czy trzeba o to specjalnie się prosić). W razie czego można pewnie też zakleić te otwory jakąś lepszą taśmą.
Teraz muszę już jechać dobrze ponad 100km/h, nic nie gwiżdże, zaczyna szumieć w miarę zwiększania prędkości, ale tego chyba każdy się spodziewa.

Amortyzatory
Powrót