[Giulia] B-Tech Grigio Vesuvio

Shimmy

Nowy
Auto
Giulia B-Tech+
Stało się. Po miesiącach poszukiwań, rozmów, maili i telefonów w końcu odebrałem moją Julię i czas otworzyć kartotekę :)

Jako, że jestem młody i niezależny, nie potrzebuję dużego samochodu i szukałem czegoś sportowego, najlepiej coupe lub fastbacka. Długo nie mogłem się zdecydować, brałem pod uwagę rozmaite modele, była A3 Limousine, A5, C klasa Coupe, CLA, BMW 2/4 Coupe/Gran Coupe, gdzieś po drodze też Giulia i pewnie jeszcze kilka innych o których już nie pamiętam. Skończyłem na Giulii, czyli dużym sedanie, który spełnia właściwie tylko kryterium sportowe. Ale mimo tego jestem w nią niesamowicie zapatrzony i czuję, że nie mogłem wybrać lepiej :)

Przygód z zakupem miałem nieprzeciętnie dużo. Od próby umówienia się na jazdę przez dwa tygodnie, czekaniu na ofertę tydzień, odrzuceniu wniosku w LeasePlanie (po 4 tygodniach czekania i bez podania powodu, dziękuję Pan LeasePlan) na opóźnieniu wydania przez jaja z homologacją kończąc.

Wybrałem sztukę dostępną od ręki w oddziale Zasady pod Łodzią i odebrałem na miejscu w Krakowie. Zakup podczas Nocy Cudów, rok produkcji końcówka 2018 więc i cena jakieś 25% mniejsza ;)

Wyposażenie:
- Wersja B-Tech w kolorze Grigio Vesuvio
- Zderzaki Veloce
- Pakiet stylizacyjny Veloce (w tym fotele czarna skóra)
- Przyciemniane szyby
- Łopatki
- Najpiękniejsze koła 19" 5EQ + żółte zaciski
- Pakiet Sport Plus
- Pakiet Flota Plus
- Pakiet Convenience
- Lusterka składane
- Aluminiowe listwy progowe

Czego nie ma a miło by mieć:
- lepsze audio :(
- czerwona skóra :(
- Q4
- 280 koni

Co mam w planach:
- ceramika 10H i folia na klamki i próg bagażnika (już się robi :) )
- bliżej nieokreślony wydech ;)

Co do samych wrażeń z jazdy - wiele nie powiem, bo prosto po odbiorze samochód pojechał do DetailKinga na wspomniane dopieszczanie i próbę korekty niedoskonałości lakieru jakie chłopaki z DK znaleźli przy odbiorze w salonie.

Kilka pierwszy zdjęć, więcej pewnie zrobię po detailingu albo wezmę od chłopaków z DK bo pewnie zrobią lepsze :P

MVIMG_20190704_142259.jpgMVIMG_20190704_142242.jpgIMG_20190704_145625.jpgIMG_20190704_145121.jpg

Świetna! Gratuluję wyboru. ;)

Do tego koloru czerwone skóry powinny być wrzucane z automatu :) Ja swoją kupiłem też ze stocku, w promocji i bez paru rzeczy... Ale tak naprawdę niczego jej nie brakuje!

Szerokości i radości z użytkowania, mi po niecałym roku nie minęło zauroczenie autkiem, a jak odstawiłem ją na położenie ceramiki na 5 dni to przy odbiorze czułem się jakbym pierwszy raz wyjechał z salonu :D

Z ciekawości - jakie promo w noc cudów na taki config?

Z ciekawości - jakie promo w noc cudów na taki config?

Tak jak wspomniałem, 25%. Bodajże 167 z 222 ;) W Euromobilu mieli idealnie wyposażoną Veloce za 189 zamiast 256, ale była w rezerwacji (że niby dopinają szczegóły z klientem) a wciąż wiszą ogłoszenia, już z wyższą ceną. Szkoda, ale też się cieszę :D

Gratulacje. Co tu dużo pisać... Zajebista.

Mały update po tygodniu i pierwszych 500 km z nową kochanką.

WOW. Nie spodziewałem się, że będę tak absolutnie zakochany w Giuli. Jazda, nawet w korku, to niesamowita przyjemność. Aż muszą sobie co chwilę przypominać, żeby jechać spokojniej bo i mechanika jeszcze świeża a i o mandat bardzo łatwo... :cool: W sytuacji większego natężenia ruchu włączam ACC i samo jedzie.
Póki co nie mam ochoty wysiadać z samochodu :D A jak już wysiądę... Nie mogę się napatrzyć. Myślałem, że emocje przed odbiorem sięgną zenitu, a potem jakoś uleci, ale szczerze mówiąc to się chyba dopiero rozkręcają! Mam nadzieję, że zauroczenie będzie trwało jak najdłużej i będziemy razem na dobre i złe ^^

Samochodu nie chciałem kupić bez wszystkich możliwych asystentów bezpieczeństwa i póki co muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony ze wszystkiego co jest dostępne. Wiadomo, nie ma tu wszystkich nowoczesnych i bardziej aktywnych systemów, ale to co mam jest już i tak sporym luksusem :)

Do tego wygląd... Pakiet czerni robi niesamowitą robotę, a w połączeniu ze zderzakami Veloce, kolorem nadwozia i kołami - miazga! Polecam każdemu wahającemu się przed wyborem - B-Tech lub Veloce z pakietem czerni (trzeba męczyć dealera bo w konfiguratorze nie ma...) będzie dobrym wyborem ;) Sam, jeśli będzie mi kiedyś dane, nie skonfigurowałbym idealnej Veloce bez tego. Ewentualnie w wersji carbon, ale nie rozpędzajmy się :)

Całościowo samochód nie ma dla słabych stron. Szczerze, to po tak krótkim doświadczeniu z wszystkim co samochód oferuje mógłbym zostać sprzedawcą Alfy i szerzyć radość (i pewnie z lepszym skutkiem niż to robią obecnie dealerzy :cool:) :D

Samochód podczas wizyty w DetailKingu tak spodobał się chłopakom, że nagrane zajawki wideo dały początek konkursowi na odgadnięcie modelu :D Link: https://www.facebook.com/StudioDetailKingKrakow/videos/2861986913874086/
Swoją drogą chłopaki zrobili świetną robotę i mogę polecić usługi z czystym sumieniem. Pełna profeska.

W międzyczasie pojawiłem się też na moim pierwszym krakowskim spocie i w miarę wolnego czasu będę wracał :)

Minusy? Samochód uświadomił mnie, że mój telefon ma skopane USB. Serio, flagowiec od samego Google nie potrafi przesyłać danych po kablu. Dowiedziałem się o tym dopiero próbując skomunikować telefon z samochodem i Android Auto. No cóż, póki co wziąłem stary telefon i postawiłem sobie bezprzewodowe AA przez AAGateWay. Nie jest to idealne rozwiązanie, ale da się żyć - w Focusie miałem chińskie radio na Androidzie i działałem długo w podobny sposób :cool:

Tu Bella zaraz po odebraniu z detailingu - WOW!
IMG_20190706_141605.jpg

A tu bonusowe zdjęcie w trochę ładniejszej scenerii :)
IMG_20190707_141949.jpg

Co dalej?
Nadal plan na wydech, ale wciąż nie mogę się zdecydować jaki. Polecenia mile widziane :)

Alfa ladnie pasuje do podjazdu :D

Hahaha, prawda :D Niestety nie mój, ale jakbym się kiedyś budował to wiadomo pod co będzie robiony projekt :D

Gratulacje, świetny samochód. No właśnie przeważnie tak jest że największa podjarka jest w momencie odbioru, a ja mam podobnie że auto już mam od lutego a jaram się dalej niczym Rzym dla Nerona:D

PRZE-PIĘKNA
byłem parę razy w Starowej Górze i widziałem ją na żywo - pełna petarda :)

bella machina! Fajna miejscówka ...to przy jakims krakowskim forcie?
Gratulacje!!! Kolor bajka - ale czarne skóry to smutek - czerwone lub banany byłyby świetne...

Fajna miejscówka ...to przy jakims krakowskim forcie?

Całość na mapach nazywa się Bastion III Kleparz a ja byłem w części od DetailKinga :) Akurat fotki robiłem sobie pod najgorszą stroną, bo z tym budynkiem przemysłowym. Są tam dwie lepsze ściany, może przy następnej wizycie będę w pełni umysłu, żeby tam zakręcić :D

Kolor bajka - ale czarne skóry to smutek - czerwone lub banany byłyby świetne...

Pocieszam się, że następna będzie mieć czerwony. Ewentualnie jeśli będzie mi dane Ti/Q z Alcantarą to będę już przyzwyczajony do czarnego :D

Pierwszy tysiak wpadł szybciej niż myślałem :) Zakochany po uszy :D

IMG_20190725_175031.jpg

Dzisiaj (wreszcie, po jakimś miesiącu od odebrania przez kumpla) moja Bella poznała swoją młodszą siostrę w jakże unikalnym kolorze Grigio Lipari :)

IMG_20190824_124016.jpg

Chwilę nic nie pisałem, ale wracam podbić temat :D

W Giulii już po:
- pierwszej wymianie oleju z filtrami
- wymianie kompletu butów na zimowe
- 5000 na liczniku
- montażu wideorejestratorów w ASO (za straszne pieniądze xD)

Tu spotkanie na szczycie z Kołpakiem odpowiedzialnym za zamieszanie z zimówkami
IMG_20191123_124450.jpg

I ustrzelone w tym tygodniu okrągłe 5 tysięcy :)
IMG_20191219_230442.jpg

Świetna maszyna.
Jakieś uwagi,spostrzeżenia masz po tych 5000 jest coś co byś zmienił?
Dużo jeżdżę po mieście ale jeszcze nie miałem okazji Cię spotkać.
Pozdrawiam.

Świetna maszyna.
Jakieś uwagi,spostrzeżenia masz po tych 5000 jest coś co byś zmienił?

Dzięki. Ja raczej nie mam na co narzekać :D No może poza tym, że Alfa nadal nie robi wersji coupe i hybryd :)
A z rzeczy bardziej błahych to po wizycie w serwisie na kampanii 8242 zauważyłem, że chyba mi popsuli pamięć w fotelach. Na szczęście nie polegam na tej opcji, ale trochę wstyd i będą musieli naprawiać przy następnej okazji :D
No i ten nieszczęsny start-stop. Wyrobiłem już sobie rytuał: włącz silnik, wyłącz radio, wyłącz start-stop, wrzuć bieg łopatką i jedziemy. Kiedyś w końcu kupię sobie moduł od epsonixa i będę miał jedną rzecz mniej :)

Dużo jeżdżę po mieście ale jeszcze nie miałem okazji Cię spotkać.
Też mi się tak wydaje, bo Twoją ze zdjęć bym rozpoznał :D Ja jeżdżę mniej bo staram się balansować jazdę samochodem kiedy muszę z jazdą tramwajem kiedy nie muszę ;)
Do zobaczenia na drodze :)

Czemu wylaczasz radio? :D
a jak wylaczysz przed wylaczeniem auta to nie zapamieta?

Czemu wylaczasz radio? :D
a jak wylaczysz przed wylaczeniem auta to nie zapamieta?

Wyłączam bo:
- ogólnie nie słucham radia
- za chwilę włączam audiobooka, podcast albo po prostu własną muzykę
- zazwyczaj startuję z podziemnego gdzie większość stacji puszcza szum.

Czy zapamiętuje? Szczerze musiałbym sprawdzić. U mnie zazwyczaj jest tak, że dojeżdżam na miejsce, gaszę silnik i wychodzę - niczego nie pauzuję. Więc de facto ostatni stan jaki zapamiętuje samochód to granie :D

Amortyzatory
Powrót