[145] Awaryjne otwieranie maski

Kris1979r

Nowy
Auto
Alfa romeo 145 1.4 Boxer klima
Witam wczoraj dokręcałem grill i niestety przez przypadek wychaczyłem linkę kolega mnie zagadał i zatrzasnąłem maskę. Czy jest jakiś sposób na otworzenie klapy bez linki w jaki sposób można ją otworzyć ? Jeśli linka pęknie to chyba też jakąś się otwiera ? Z góry dzięki za pomoc

Alfa 145 1.4 boxer

Miałem tak. Zapomniałem założyć linkę. Z wyczuciem wyrwałem atrapę tak że pękła w miejscu mocowania śrubami (te oczka) pękły na pół i mogłem to później złapać dużą podkładką. Jak wyrwiesz atrapę to próbuj jakimś prętem przesunąć te oczko na drucie w prawo. Maska odskoczy. Zacznij odrywać najpierw od zewnętrznych mocowań. Pozdro.

Witam udało się tak jak kolega
turek1601 opisał z tym że zamiast wyrywać atrapę odkręciłem ją wystarczy wygiąć klucz nr. 8 i dużo cierpliwości. Jeszcze raz dzięki . Pozdro.

jest też dostęp od dołu auta, z kanału lub podnośnika

Ostatnia edycja:
U mnie w boxerze z klimą od dołu nie ma szans chyba że po demontażu zderzaka który można odkręcić po ściągnięciu grilla a do tego musi być otwarta maska i koło się zamyka.

Koledzy mam wersje z klimą i chodzi o to że jak ciągnę za łapkę no to jest luz wyrwałem grilla ale to nic nie daje ... jak otworzyć tą maskę ??? muszę to zrobić jak najszybciej ponieważ muszę dolać płynu od wspomagania...

poszukaj linki która powinna byc zamontowana na tym chwycie do otwierania klapy, złap kombinerkami za samą linkę i wtedy sprawdzisz czy linka jest zerwana czy tylko spadła z uchwytu. Kiepski dostęp do tej linki i uchwytu

No wlasnie tam pomiedzy maske a pas przedni nie moge wsadzic reki i tam nic nie widze to jest dopiero misja...

Problem zażegnany fizycznie pociągnąłem i maska się otworzyła , ten haczyk co jest na koncu linki się złamał ;p

Potrzebuje teraz haczyk....

Amortyzatory
Powrót