awaria

• Autor wątku Autor wątku Cober
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tak, masz rację. Żeby wymienić czujnik Halla trzeba zdjąć pasek i odkręcić oba koła rozrządu. Ale tak jak Ci już wcześniej napisałem, to na pewno nie jest ten czujnik, bo przy jego uszkodzeniu samochód jeździ-więc nie zawracaj sobie głowy wymiana tego czujnika.

fakt odpiolem czujnik i umarla spadek mocy zaobserwowany.
a czy czujnik polozenia walu ...-poradze z nim sobie osobiscie?

Na pewno poradzisz sobie z wymianą tego czujnika, ale najpierw podłącz samochód do testera diagnostycznego.

pojade napewno-ale nie znaczy to wcale ze wykryje jaki kolwiek blad mialem juz okazje kilkakrotnie podlaczac ja do testera i zadnych bledow , a awaria w dalszym ciagu wystepuje tj falowanie obrotow, nie wchodzi na obroty na bezynie -na gazie oki.
wiec nie zabardzo wierze w te testery.
tyle ;//

Witam
Wcześniej kolega SG0240 napisał już, że rezystancja czujnika położenia wału korbowego powinna wynosić 850-870 omów - tak też znalazłem w dokumentacji.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Wszystko w porządku, ale co innego niewchodzenie na obroty, a co innego gaśnięcie silnika i brak możliwości jego uruchomienia przy jednoczesnym świeceniu się lampki kontrolnej silnika - wtedy tester na pewno wykaże jakiś błąd. Chyba, że chcesz ryzykować tych parę stów na nowy czujnik położenia wału korbowego na podstawie jednorazowego pomiaru omomierzem.

hehe.elo cwaniaki
bylem wczo. na kompie i co nic wszycho oki.
w d.....z tymi testerami . kupuje czujnik polozenia walu. i tyle zobaczymy :P

Prawdopodobnie byłeś na examinerze z wersją softu 5.50.
Warszatatom jak sie skończył abonament to za nowa wersję zażądali kupę forsy i żadko kto zmieniał software na nowszy, >= 6.40.

Powodzenia w walce.

niekoniecznie. być może tej usterki komputer nie wykrywa, bo nie jest ona zapisana w jego definicjach błędów.

No to w tej sytuacji chyba trzeba zaryzykować, tym bardziej, że rezystancja czujnika jest śmiesznie niska - tylko ok. 10Ω, a powinno być ponad 800Ω. Wyglada na to, że cewka czujnika ma przebicie. Dziwne tylko, dlaczego ECU nie ma w pamięci żadnego błędu?

witka alfaholiki
psycha mi juz kleka . ;// :? ;//

niech mi ktos powie czym sie rozni czujnik polozena walu boscha 0261210160 od oryginalu ,jak to jeden i ten sam czujik.
pytalem w roznych punktach.
moim zdaniem tylko cena i cwaniactwem sprzedawcow.

smiem twierdzic ze wasze milczenie potwierdza moja teorie.
kupilem bosch w zwiazku z tym jeszcze jedno pytanko,a mianowicie czy przt wymianie tego czujnika konieczny jest reset centralki :?:

pozdro :wink:

Te wszystkie czujniki są podobne, ale niekoniecznie muszą pasowac do Twojego silnika i systemu wtrysku. Ja też bardzo chciałbym wiedzieć, czym różnią się silniki montowane w latach 1998-1999 do AR 156 1,6TS. Najczęściej są to silniki o kodzie 676.01, ale np. AUTODATA podaje, że wtych latach były też silniki o kodzie 321.02, 321.03, 321.04. Przy czym dla silnika 676.01 AUTODATA podaje, że mają system wtrysku Bosch M 2.10.4, a te następne M 1.5.5. Tylko, że w mojej Alfie mimo, że ma silnik 676.01, jest zamontowany wtrysk M 1.5.5. Można zwariować od tych danych i dlatego lepiej kupować części w dobrym sklepie, gdzie mają katalogi i dobierają części posiłkując się numerami nadwozia i silnika. Może być też tak, że są to te same czujniki, ale różnią się długościami kabli i rodzajami wtyczek. Tak Bosch robi w sondach lambda i wtedy im droższy samochód, tym droższa sonda, chociaż przypuszczam, że są to te same sondy, a ich numery różnią się zwykle ostatnimi cyframi.

kupowalem autocarsie mam nadzieje ze wiedza o co chodzi.
z kad masz autodate -kupiles :?: :?: :!: :!:

czy przy wymianie tego czujnika konieczny jest reset centralki :?:

Ja bym nic nie resetował, a już na pewno nie przez examiner - szkoda kasy. Jak wszystko jest OK, to kontrolka sama zgaśnie. Możesz ewentualnie odłączyć akumulator na 2-3 minuty i powinno wystarczyć. A AUTODATĘ mam od kolegi.

Jeszcze jedno - pamiętaj, żeby przy odłączaniu i załączaniu akumulatora był koniecznie wyłączony zapłon. Przepraszam, że tak pouczam w sprawach podstawowych, ale znam gościa, który o tym zapomniał i padło mu dużo elektroniki.

nie jest konieczny, o ile będziesz robił na wyłączonym zapłonie - ew. mozna odpiąć aku

witka alfiarze.
czujnik wymieniony :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
awaria ustapila.uklony dla wszystkich ktorzy pomogli-i wszystko byloby pieknie gdyby udalo mi sie jeszcze usunac falujace obroty i czesto palacy sie kluczyk code :roll:

Amortyzatory
Powrót