[159] awaria poduszki

kostek_ak

Nowy
Auto
alfa romeo 159 2007 1,9 jtdm 120km
witam panowie mam problem z poduszkami w alfie 159 sw wyskakuje mi komunikat na desce "airbag failure consult handbook" awaria poduszka powietrzna skonsultuj się z instrukcją podpinany był pod kompa i nie da się tego usunąć wyskakuje komunikat "kontrolka odcięcia airbag pasażera" zna ktoś temat

A może poprostu masz wyłączoną poduszkę pasażera?

otóż nie próbowaliśmy i włączać i wyłączać i nic dalej świeci

problem rozwiązany, tak więc nie zadziałał mi dziś przycisk otwierania bagażnika a wcześniej otwierałem z kluczyka po tym tropie stwierdziłem iż nie działa też oświetlenie na przedniej lampce i znajduję się tam kontrolka poduszki pasażera, po wyciągnięciu lampki z podsufitki stwierdziłem że wtyczki są nie dociśnięte:blink: od cała przyczyna. :D

Jak wyciągnąłeś lampkę z podsufitki, u mnie nie chce za cholerę wyjść a nie chcę podsufitki zmasakrować?

Jak wyciągnąłeś lampkę z podsufitki, u mnie nie chce za cholerę wyjść a nie chcę podsufitki zmasakrować?

żaden problem siedzi ona na zatrzaskach, ma jak pamiętam po dwa na bokach, złap ją w miejscu w którym siedzi najluźniej i pociąg. Ja tak ją zdemontowałem bez użycia narzędzi, tylko palcami:)

Witam,
Przepraszam, że odgrzebuje temat, ale nie chciałem zakładać nowego. Mam podobny problem, a mianowicie wyskakuje mi komunikat airbag failure consult handbook i świeci się kontrolka poduszek. Próbowałem kombinować z tymi lampkami w podsufitce, nawet wymieniłem na inną kupioną na allegro, ale nic to nie dało. Jak podłącze pod komputer, to w Alfaobd mam błąd B1005 i opis:
Lampka kontr. wyłącz. airbag pasażera
Zwarcie na Mase Obecne
Macie jakiś pomysł, co to może być? Za jakiekolwiek rady z góry dziękuje.

Witam! Czy ktoś miał taki problem jak kolega sanchez2104 (błąd B1005 i opis:
Lampka kontr. wyłącz. airbag pasażera) ? Mam ten sam błąd i nie mam pomysłu na rozwiązanie.

Pomysłów nadal brak, bo i ja mam taki sam problem. Nasila się głównie w zimie. W trakcie jazdy pojawia się i znika kilkakrotnie. W zeszłym roku pojawiał się dużo rzadziej, za to teraz zaczyna mi juz działać na nerwy, a pomocy brak. Moj mechanik też za bardzo nie wie gdzie szukać. Szkoda :(

Sprawdź pod fotelem kostkę od czujnika obecnosci pasażera/kierowcy. Przerabiałem to co prawda w Stilo (błąd poduszki) ale noż widelec w Alfie jako grupa fiatowska może byc to samo.

Wysłane z ZX Spektrum Plus

Pomysłów nadal brak, bo i ja mam taki sam problem. Nasila się głównie w zimie. W trakcie jazdy pojawia się i znika kilkakrotnie. W zeszłym roku pojawiał się dużo rzadziej, za to teraz zaczyna mi juz działać na nerwy, a pomocy brak. Moj mechanik też za bardzo nie wie gdzie szukać. Szkoda :(
więc panowie co myślę u mnie nie podłączona była wtyczka i sprawdzanie na kompie też nic nie skutkowało, ale przy tym nie świeciła mi lampka podsufitowa, jeśli u was świeci to trop należy przenieś gdzie indziej, sprawdzić czy w ogóle ta kontrolka w podsufitce mruga po załączeniu zapłonu może jest po prostu spalona i nie ma obiegu.

Ja bym sprawdził jeszcze wyłącznik airbag, ten który znajduje się po prawej stronie deski rozdzielczej jak otworzy się drzwi z przodu od strony pasażera. Z nim również mogą się dziać różne rzeczy, a stanowi on część systemu airbag

Ten mój wyłącznik airbag jest jakiś lewy. bo przekręciłem go kilkakrotnie i w prawo i w lewo. NIC. Tak jakby nie było tam zamka, a tylko atrapa? Przekręcałem zamek gdy akurat błąd sie pojawił, lecz nie przyniosło to żadnego rezultatu. Może uda mi się zdjąć cały boczek i zobaczę jak to tam wygląda.

Ten mój wyłącznik airbag jest jakiś lewy. bo przekręciłem go kilkakrotnie i w prawo i w lewo. NIC. Tak jakby nie było tam zamka, a tylko atrapa? Przekręcałem zamek gdy akurat błąd sie pojawił, lecz nie przyniosło to żadnego rezultatu. Może uda mi się zdjąć cały boczek i zobaczę jak to tam wygląda.

Powinien stawiać lekki opór przy przekręcaniu, możliwe że ktoś tam coś namodził:)

- - - Updated - - -

Poza tym po wyłączeniu airbag powinna świecić na stałe kontrolka na lampce w podsufitce.

Tak szczerze, zapomniałem o tej kontrolce w podsufitce i nie zwróciłem na nią uwagi. Sprawdze dziś jeszcze raz. Lecz tak jak mówiłem, zamek dla mnie sie skopsał bo mogę nim przekręcić i w prawo i w lewo tyle obrotów ile chce.

Amortyzatory
Powrót