[GTV Spider] Awaria mechanizmu dachu

MG-Fan

Nowy
Auto
AR GTV 2,0TS, AR GTV Spider 2,0TS
dobry wieczór panom,
temat pewnie był juz omawiany, ale wkurzenie i pora nocna (dobrze że nie zapowiadają deszczu) powodują, że nie mam siły szukać,
a więc tak:
- dach w pozycji zamkniętej,
- opuszczają się szyby, pulsuje kontrolka na panelu, pokrywa się nie podnosi
- próbowałem otworzyć przy pomocy tego przycisku awaryjnego-słychać pracujący mechanizm, ale pokrywa ani drgnie.

każda rada jak sobie z tym ustrojstwem poradzić mile widziana; można to ogarnąc samemu, czy wizyta w serwisie lub jakiegoś ogarniętego speca( którego w wawie ja przynajmniej nie znalazłem)

pozdr/m

Po opuszczeniu szyb podnosi się element z szybą? Jak przekręcić kluczyk to pali się dioda? Jak się pali to musisz dach przywrócić do skrajnej pozycji zamknietej lub otwartej. Zamknąć ręczne i zablokować zamki w pozycji końcowej. Jak chcesz otworzyć ręcznie to odblokowuje zamki i wyłączasz kluczyk. Jak nie wylaczysz to siłowniki dachu są zablokowane.

Ostatnia edycja:
Po opuszczeniu szyb podnosi się element z szybą? Jak przekręcić kluczyk to pali się dioda? Jak się pali to musisz dach przywrócić do skrajnej pozycji zamknietej lub otwartej. Zamknąć ręczne i zablokować zamki w pozycji końcowej. Jak chcesz otworzyć ręcznie to odblokowuje zamki i wyłączasz kluczyk. Jak nie wylaczysz to siłowniki dachu są zablokowane.

sekwencja wygląda tak:
- dach schowany, pokrywa zamknięta,
- silnik pracuje, dioda sie nie pali
- przyciskam guzik na panelu środkowym, dioda zaczyna pulsowac, następnie pali się światlem ciągłym
- opuszczają się szyby, pokrywa się nie otwiera.

jak odblokować zamki, żeby otworzyc pokrywę i uzywając przycisków awaryjnych otworzyć dach?

Sprawdź silnik zwalniając zamki od klapy. Jest w schowu obok akumulatora. Napięte linki to klapa zamknięta. Sprawdź czy jak naciska przyciskiem to się rusza ramię od linek. Jak naciska przyciskiem i nic się nie dzieje to może któryś przekaźnik w bagażniku. Jak linka jest luźna to klapa jest zwolniona.

Ostatnia edycja:
za cholerę-nie wiem jak sobie poradzić z otwarciem pokrywy, a bez tego dalej ani rusz. czyzby jakiś problem z elektryka?

Raz mi się otwierał a raz nie... ale jak zaciągnę hamulec ręczny to się otwiera. Może jest jakieś zabezpieczenie zeby nie otwierać dachu w czasie jazdy.

Hehe he;-)
Tak sterownik dachu sprawdza sygnał VSS z prędkościomierza, musi być poniżej 5km/h i kontrolkę zaciągnięcia ręcznego. Inaczej nici z otwierana.
Dodatkowo gdy zatrzyma się w trakcie to, aby znowu zaczął działać automat należy złożyć/ rozłożyć dach ręcznie do skrajnej pozycji.

Gdy zatrzymuje się na początku to niestety głównym podejrzanym jest pęknięte koło zębate przy silniku, który dociąga pokrywę. Ktoś na forum reanimuje te silniki za straszne pieniądze.

Hehe he;-)
Tak sterownik dachu sprawdza sygnał VSS z prędkościomierza, musi być poniżej 5km/h i kontrolkę zaciągnięcia ręcznego. Inaczej nici z otwierana.
Dodatkowo gdy zatrzyma się w trakcie to, aby znowu zaczął działać automat należy złożyć/ rozłożyć dach ręcznie do skrajnej pozycji.

Gdy zatrzymuje się na początku to niestety głównym podejrzanym jest pęknięte koło zębate przy silniku, który dociąga pokrywę. Ktoś na forum reanimuje te silniki za straszne pieniądze.

pomyślałem, przegrać z materią to niehonorowa sprawa :) angielska/niemiecka instrukcje do ręki, czytanie ze zrozumieniem, rady kolegi ar4me i... do tej pory nie wiem jak ale się udało :)
co nie zmieni apostaci rzeczy, że w dalszym ciągu poszukuje speca od dachów, który zrobi mi jego serwis i ustawi centralnie na wszystkich cięgnach czy co go tam porusza.
dzięki za rady/m

Koledzy, mam pytanko dot. dachu elektrycznego/hydraulicznego: cala sekwencja zamkniecia dachu /ze zlozonego w schowku/ idzie dopiero, gdy po przekreceniu kluczyka zloze go recznie pierwszy raz, gdyz od 1go podejscia nie otwiera sie z przycisku na podlokietniku. po zlozeniu recznym /cala sekwencja z domknieciem klapy/ zamyka sie normalnie. ale czesto juz nie chce sie znowu otworzyc. czasem otwiera,czasem nie i teraz: podpowiedzcie,co robię zle: czy zamykanie reczne odbywa sie tylko na wylaczonym kluczyku po odblokowaniu klapy? chyba robie to na wlaczonym /bez zaplonu/ + reczny; ponadto, czy za kazdym razem musze domknac recznie haki/zaczepy, by widzial,ze zakonczylam procedure zamkniecia dachu? czy koncowa sekwencja /zamkniecie reczne haków/ nie ma znaczenia bo procedure konczy wskoczenie zaczepow szyby z tylu i wyprostowanie dachu? jestem laikiem, to pierwszy sezon ze spiderem :) czekam na podpowiedzi

- - - Updated - - -

ponadto dla kolegi, ktory szuka speca - w wawie mamy tylko Brzyszcza.

A po zakończeniu rozkładania dachu gaśnie czerwona dioda Led obok przycisku?

A po zakończeniu rozkładania dachu gaśnie czerwona dioda Led obok przycisku?
Nie gaśnie. Zazwyczaj końcowa faza domykania dachu powoduje miganie czerwonej diody i przerwanie procedury. Wtedy pomaga tylko całkowite ręczne złożenie za pomocą przycisków za fotelem kierowcy.

Stelaż dachu jest chyba lekko skrzywiony (?), bo żeby zapiąć haki przy szybie czołowej, trzeba się trochę posiłować dociagając dach do ramy szyby.

Pytanie za 100 punktów: Czy przy hakach na ramie przedniej szyby są jakieś czujniki dla sterownika dachu informujące go o tym, że klamki na hakach zapięto?

Pytanie za 150: Która część mechanizmu odpowiada za końcowe domykanie dachu?

:)

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
U mnie też trzeba się posilować zwłaszcza jak dach jest dłużej otwarty. Ostatni etap to dociagniecie zaczepów w klapie. Są ta dwie końcówki w prawym i lewym silniku, po załączeniu jest koniec zamykania dachu. Szyby boczne zamyka ręcznie po zamknięciu haków z przodu dachu.

Jeżeli po zamknięciu nie zgaśnie dioda to po wyłączeniu i ponownym włączeniu kluczyka trzeba zamykać bądź otwierać dach ręcznie. Dopuki mię będzie gasła dioda tak będzie się działo że ręcznie trzeba doprowadzic do skrajnej pozycji.
Przy szybie czołowej nie ma żadnych czujników ani krancówek.

Ostatnia edycja:
U mnie też trzeba się posilować zwłaszcza jak dach jest dłużej otwarty. Ostatni etap to dociagniecie zaczepów w klapie. Są ta dwie końcówki w prawym i lewym silniku, po załączeniu jest koniec zamykania dachu. Szyby boczne zamyka ręcznie po zamknięciu haków z przodu dachu.

u mnie jest nowe poszycie dachu, jest mocno naprezone, choc juz puszcza i regulujemy hakami z przodu jego dociągnięcie do slupkow.

Jeżeli po zamknięciu nie zgaśnie dioda to po wyłączeniu i ponownym włączeniu kluczyka trzeba zamykać bądź otwierać dach ręcznie.

czy na włączonym czy wylączonym kluczyku? robię to na włączonym... mzoe to powoduje blad?

Dopuki mię będzie gasła dioda tak będzie się działo że ręcznie trzeba doprowadzic do skrajnej pozycji.
Przy szybie czołowej nie ma żadnych czujników ani krancówek.

no własnie - diodka zaczyna migac po zakonczeniu calej procedury zamykania dachu. wg manuala to oznaczac moze: 1) ze w czasie sekwencji wykryl jakis blad, ale tez nie wiadomo, w ktorym momencie; 2) mzoe byc to tez blad zapamietany z wczesniejszych zakmnięc. dioda zgasła do tej pory ze 2 razy i wtedy wsio dzialalo rozlozenie/zlozenie z przycisku w podlokietniku, w obie strony.

Czy problem ustąpił? Jeżeli nie to pozostaje podpięcie do stetownika przewodem kkl i programem np Alfa OBD. Powinien pokazać co jest nie tak. Może wystarczy mała regulacja i będzie ok.

Majeczka. Zapraszam do siebie, może "ogarniemy" ten problem. :)

witam i wracam do tematu dachu, czyli neverending story. elektryka ogarnięta, w sumie działa, ale... to małe "ale" to tym razem hydraulika. podejrzewam, że lewy siłownik odpowiedzialny za ruch całej konstrukcji dachu jest nie do końca sprawny ( lekko sie "poci" ) i dach nie otwiera się do końca. skutkuje to tym, że szyba nie wchodzi pomiędzy uszczelkę a ten metalowy rant na krawędzi, zostaje 5 mm szpara, cieknie i takie tam...
poszukuję speca od regeneracji siłowników hydraulicznych; an ebay-u jest wprawdzie kilka sztuk, ale za spore pieniądze wiec zanim kupię to spróbuje ta drogą. jeżeli możecie kogoś polecić, będe zobowiązany. z góry dzięki/m

Amortyzatory
Powrót