• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Awaria - czy to Pompa paliwa???????

M

Mario2332

Guest
Witam, mam mały problem. W sobotę gdy w najlepsze jechałem Bella zgasła. nie chciała za nic odpalić. kreciła, tak jak by nie dostawała paliwa, dopiero po godzinie odpaliła bez problemu. Dziś byłem podpiąć pod komputer, wyszły następujące błędy: Obwód wejściowy przełącznika sprzęgła - usterka, czujnik A wspomagania turbosprężarki - usterka, układ recyrkulacji spalin - sygnał poza zakresem, elektromagnes/cewka odcięcie silnika - usterka. Błędy zostały wykasowane, i już po ponownym podpięciu po przejażdżce żadnych błędów nie pokazało. Ale 2 godziny temu znów to się stało, po zgaszeniu auta nie mogłem go odpalić. Nie słyszałem, żeby załączała się pompka paliwa i podawała je. Po pół godziny auto odpaliło i było słychać prace pompki. Mam pytanie czy jeżeli jest to pompa paliwa to trzeba zdjąć cały bak żeby się do niej dostać???? Bo w niektórych autach (opel) jest wejście pod siedzeniem tylnim.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ja miałem kiedys problem z ładowaniem/elektryką pompy ale jak już zgasla to nie odpaliła a sprawa była prosta jak kabelek ktory na wertepach (polskich drogach) odpioł się od kostki. Jeżeli to nie problem z filtrami to mozę być, że pompka jest na wyczerpaniu.
Jeżeli chodzi o dostęp to jest on od tylnej kanapy i bagażnika - nie trzeba zdejmować zbiornika jak mi to chcieli uczynić w ASO :)

zauważyłem jeszcze że pompka paliwa trochę inne dźwięki wydaje. A jak jechałem szybciej to raz poczułem szarpnięcie, tak jak by na chwile zgasła. Tydzień temu wymieniałem filtr paliwa

pompa paliwa rzadko sie psuje..
a jezeli jzu padnie to auto za chiny ludowe nie wstanie
jak wiadomo jest to pompa elektryczna i w momencie kiedy pada nic nie zrobisz

zdjemij "rurke" z filtra paliwa przekrec kluczyk i zobacz czy leci...

jezeli paliwo leci normalnie
podepnij go pod kompa i zacznij krecic rozrusznikiem
sprawdz cisnienie w pompie wtyrskowej i na listwie
.

bo niestety jak dowiedzialem sie na wlasnej skorze..
jesli auto gasnie i nie chce zapalic...
ew. jezeli zosttawiasz je na chwile i nie chce zapalic

to trzeba byc przygotowanym na wymiane pompy wtyrskowej
tymbardziej jak zamarzl ci filtr paliwa i dopiero teraz go wymieniles...
wtedy mogla sie przytrzec i nadaje sie juz tylko na smietnik

koszt takiej operacji..
800za dobra pompe
300 wlozenie

pzdr

Wróciłem z komputera. Ciśnienie na pompie wtryskowej i na listwie prawidłowe. A jak wracałem i pod jechałem do sklepu, zgasiłem autko na 5 minut i znów nie chciało zapalić:(
Po 30 minutach zapaliło bez problemu.
Ale w ciągu tych 30 minut nie słyszałem żeby się włączała pompa paliwa. A jak już miała odpalić to było słychać, że chodzi.

wezyki z filtra paliwa zdejmij
przekrecaj kluczyk i sprawdza czy leci paliwo..
jezeli faktycznie CI sie nie zalacza pompa to ni bedzie czasem lecialo

koszt pompy to 250 zl czyli nie jest zle... :)

Wygląda to na typową awarię czujnika położenia wału korbowego (120pln.)

owszem zapomnialem o tym :D

wybacz kolego..

to druga opcja czemu nie zapala

czujnik drogi nie jest..

jak zdejmiesz oslone silnika

przyswiecisz lampka i jest to czarny "dzyndzel" osadzony na oringu przykrecony srubka..

u mnie skonczylo sie wymiana pompy niestety....

u Ciebie faktycznie przypomina to czujnik :)

mam to samo w 2.0TS, też obstawiam ten czujnik, ale właśnie zastanawia mnie też ta pompka. Raz ją słychać głośno, raz ciszej, czasem wcale. Też na cieplym silniku po zgaszeniu potrafi nie odpalić, dopiero jak wystygnie, ale czasem też jak jest zimny z rana ma ten sam kaprys, a po kilku minutach odpali normalnie.

Miałem podobny problem a może i ten sam. Alfa czasem paliła od razu a czasem za 10 razem. Po sprawdzeniu co się dzieje,okazało się że czasem pompa paliwa w baku się nie załącza. Po dalszych penetracji odkryłem, że to była wina przekaźnika lecz nie był on spalony ale cały (po rozebraniu go) "zardzewiany". W jakiś sposób dostawała się do niego woda albo duża wilgoć i nie było właściwego styku...dodam jeszcze ze również alfa w trasie czasem gasła. Po wymianie wszystko jest ok

Pozdrawiam

I to tylko pompka paliwa

Na szczęście to była tylko pompa paliwa. W piątek padła całkiem. Już założyłem nowa pompę i jest ok. Już nie gaśnie jak jest ciepła. Koszt pompy nowej razem z przesyłką wyszło 178zł plus praca własna.

Pompa paliwa a gaz?

Witam ja robiłem remont silnika w swojej 147 i po podłączeniu przewodów pompa się nie załącza, nie włącza się też przełącznik gazu w kabinie, czy to jest powiązane jakoś, reszta elektryki jest ok.
Proszę o szybką odpowiedź, bo remont trwał 2 miesiące, i już się cieszyłem a tu taki klops:):)wcześniej nie było najmniejszych problemów z pompą.
Pozdr

Amortyzatory
Powrót