• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Awaria czujników parkowania

Z tego co wiem to w kompie można zmienić tylko wyświetlanie na zegarach.
Aby mieć tylko tylne czujniki i brak błędów, to musisz kupić inną centralkę.

Mi gdzieś została taka, tylko nie pamiętam gdzie to położyłem.

Z tego co wiem to w kompie można zmienić tylko wyświetlanie na zegarach.
Aby mieć tylko tylne czujniki i brak błędów, to musisz kupić inną centralkę.

Mi gdzieś została taka, tylko nie pamiętam gdzie to położyłem.

Wiesz może jakie ta centralka ma oznaczenie ?

Czy ktoś rozwiązał problem z piszczącymi czujnikami?
Centralka tylko na tył. Piszczy cały czas mimo braku przeszkody. Grafika pokazuje jakby była jakaś przeszkoda tuz za autem. Włączenie/wyłączenie grafiki między zegarami nic nie zmienia. Brak błędów. Wszystkie czujniki nowe, sprawne, cykają "na ucho".

Może ta informacja komuś się przyda. Tak jak pisałem w pierwszym poście FES wskazywał awarię brzęczyka przedniego. Wczoraj go rozpiąłem na chwilę i podłączyłem z powrotem, po tej operacji system parkowania działa :) Jezdziłem 5 miesięcy z niesprawnymi czujnikami, bo myślałem że to jakaś poważniejsza awaria, a powodem okazał się brak styku na złączce brzęczyka przedniego.

gdzie jest ten brzęczek?

Czy ktoś rozwiązał problem z piszczącymi czujnikami?
Centralka tylko na tył. Piszczy cały czas mimo braku przeszkody. Grafika pokazuje jakby była jakaś przeszkoda tuz za autem. Włączenie/wyłączenie grafiki między zegarami nic nie zmienia. Brak błędów. Wszystkie czujniki nowe, sprawne, cykają "na ucho".

Mój jeden też walił błąd. Kupiłem nowy to właśnie non stop wyły. Pidmienilem go na stary i narazie działają dobrze z tym, że ten jeden nie reaguje

Można prosić schemat tej wtyczki pod tylnym zderzakiem, jakieś rady (link do sklepu ?) jak to polutować bo u mnie jeden z zatrzasków tej wtyczki (od wiązki z modułu do wiązki w tylnym zderzaku) jest ułamany, a kolejna wymiana czujnika rozwiązuje problem tylko do pierwszego deszczu..

Wymieniałem już nawet wiązkę w zderzaku, a sam padający czujnik (ciągle ten sam - trzeci od lewej) już ze 3x, mam nawet ten moduł w zapasie ale wydaje mi się że to jest wina tej nieszczelnej kostki.

Można prosić schemat tej wtyczki pod tylnym zderzakiem, jakieś rady (link do sklepu ?) jak to polutować bo u mnie jeden z zatrzasków tej wtyczki (od wiązki z modułu do wiązki w tylnym zderzaku) jest ułamany, a kolejna wymiana czujnika rozwiązuje problem tylko do pierwszego deszczu..

Wymieniałem już nawet wiązkę w zderzaku, a sam padający czujnik (ciągle ten sam - trzeci od lewej) już ze 3x, mam nawet ten moduł w zapasie ale wydaje mi się że to jest wina tej nieszczelnej kostki.

Drogi kolego. Wydaje mi się że kostka o którą pytasz to jest WIĄZKA 1J0972483 MQS 3 PIN. Znajdziesz łatwo na pewnym portalu internetowym. Niestety nie mogę podesłać linka ze względu na to że jestem nowy...

Dla siebie już taką zamówiłem, bo też mam problemy z czujnikami. Mam nadzieję że tym razem trafię :D

Czujniki przód+tył , nie działa cały przód, napięcie jest w kostce przy zderzaku , czujniki sprawdzone działają po zamianie na tył, wiązka zderzaka sprawdzona jakieś pomysły?

Pewne ciekawe spostrzeżenie, dotyczące działania czujników - u mnie czujniki "głupiały" z powodu niskiego napięcia akumulatora, po dłuższym postoju samochodu.
Po naładowaniu akumulatora problem zniknął - żeby potwierdzić tę zależność, celowo rozładowałem akumulator i problem z czujnikami wrócił, a po doładowaniu znowu jest ok.

Może coś w tym być bo moja bella ma problemy z odpalaniem na zimnym , nie wiem czy to na pewno wina aku , został kupiony przez poprzedniego właściciela jakiś chińczyk chyba, naładuje i sprawdzę

Dwa czujniki z przodu oraz jeden z tyłu przestały działać, zero piszczenia i nie pokazuje żadnej przeszkody, oraz nie wyrzuca błędu. Gdy przyłożę do nich ucho słychać że cykają.
Myślicie że to wina czujników?

Twój Spider nie miał ORI czujników. Tutaj musisz posprawdzać krok po kroku czujnik, wiązkę oraz sterownik który tym zarządza. Nie wiem czy dokładane czujnik mają "cykać" .
SPotkałem, się też , ze orginalne "cykały" ale wywalały błędami.

Dwa czujniki z przodu oraz jeden z tyłu przestały działać, zero piszczenia i nie pokazuje żadnej przeszkody, oraz nie wyrzuca błędu. Gdy przyłożę do nich ucho słychać że cykają.
Myślicie że to wina czujników?

Może coś z wiązka. My ostatnio ściągaliśmy zderzak i uwalilil się jeden przewód w wiązce. Trzeba było go naprawic

Amortyzatory
Powrót