[159] Automatyczna skrzynia bład P1720 - Korpus przełącznika biegów (z NSC) Pomocy

• Autor wątku Autor wątku oktawian87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oktawian87

Guest
koledzy tak jak w tytule potrzebuje pomocy mam problem z automatyczna skrzynia przestała działać mi reczna zmiana biegow a drugi problem po zgaszeniu auta nie mogę wyciągnąć kluczyka ze stacyjki miga mi P na wyświetlaczu jest tak za każdym razem i kluczyk wyciągam grotem manualnie

ECU ISO Code: C4 85 8A 85 AD
2013-07-23 19:28:33
CONNECTED TO:
ALFA 159 2.4 MJET 20V
AISIN AF40-6 Automatic Gearbox
--------------------------------------------------------------

Kod ISO: C4 85 8A 85 AD
Numer rysunku FIAT: 55185660
Numer sprzętu: 89503TFA220
Wersja sprzętu: 00
Numer oprogr.: 9938105134
Wersja oprogr.: 3000
Numer homologacji:
Data zaprogramowania: 03/17/2006

ODCZYT KODÓW BŁĘDÓW:
1: P1720 - Korpus przełącznika biegów (z NSC)
SZCZEGÓŁY BŁĘDU:
Napięcie akumulatora: 11,6 V
Pozycja pedału przyspieszenia: 0 %
Obroty silnika: 0 obr/min
Obroty na wyjściu skrzyni zm. biegów: 0 obr/min
Włączony bieg: P/N
Temp. oleju skrzyni biegów: 28 °C

No help available
Powodem tego błedu jest fakt, że ECU odebrało nieprawidłowy sygnał z czujnika. Błąd obecnie jest aktywny. Podejmij stosowne działania by usunąć usterkę. Kontrolka na desce nie została włączona przez ten błąd.

Nie wiem czy pomogę ale przyczyną może być awaria lewarka zmiany biegów. Gdzieś już o tym czytałem ale nie pamiętam gdzie. Wydaje mi się, że problem dotyczy elektroniki lewarka. Sorry za brak głębszych szczegółów ale może to naprowadzi na trop rozwiązania. Pzdr.

Miałem ten sam błąd. Powodem był brak połączenia na przewodzie łączącym czujnik położenia lewarka z płytką znajdującą się pod aluminiową obudową skrzyni, przewód o kolorze białym składającym się z jak dobrze pamiętam 6 żył.

Witam, wiem że temat stary ale poruszyłem go na forum fiata jednak bez odpowiedzi, wkleję go tutaj może ktoś coś będzie wiedział za co z góry dzięki.

Skrzynia pracuje normalnie, nie szarpie, normalnie redukuje i przełącza biegi w pozycji D, problem jest kiedy chce się samemu czasami zredukować, w sumie jeżdżę tak już 1,5roku i przydało by się to wkońcu naprawić. Przy pierwszym uruchomieniu silnika mogę przerzucać redukować biegi ale tylko do 3, potem skrzynia przełącza się automatycznie do D i koniec zabawy, po zgaszeniu silnika znów jest to samo jak wyżej. Od znajomego dowiedziałem się że może to być uszkodzony czujnik prędkości ale może się mylić, pytanie co i gdzie on się znajduje, co dziwne auto normalnie jeździ i poza tym błędem nic się nie dzieje...Kupiłem ELM327 i AlfaOBD i wyszła mi taka diagnoza:

Zapis rozpoczB si 04/03/2014 02:32:19.114
EV. sekwencji 1: Nie pilotowany
EV. sekwencji 2: Nie pilotowany
Solenoid blokady dzwigni: Nie pilotowany
Solenoid blokady klucza: Pilotowany
Lampka kontrolna: Zgaszona
Pozycja dzwigni zm. biegow: P
Switch hamulca: Nie aktywne
Inkrementacja biegu (+): Nie wymagana
Dekrement biegu (-): Nie wymagana
Lock-up: Nie pilotowany
Lamp.kontr. MIL: Zgaszona
Automatyczna skrzynia biegów: Nie wprowadz.
Stan klimatyzatora: Nie aktywne
Program ustawiony: Eco/City
Sprzeglo hydrauliczne: Otwarte
Bieg wlaczony: Pozycja P/N
Wylaczniki zmiany biegow: Nie aktywne
Zmiana stanu w trakcie: przyjety
Autom.Skrz.Biegów: zmiana biegu: Zezwolony
Rozruch na drugim biegu z CAN (Wezel Ham.): Nie wymagana
Samodopasowanie.: Economy
Stosunek biegow bledny: Brak usterki

Czytanie usterek dla: Automatic gearbox AISIN AF40-6
04/03/2014 02:32:50.299
Wystepuja usterki: 1
Sygnal nie jest wazny
Lampka ostrzegawcza błąd nie zwróciła
Obecne
Test kompletny lub niemoz. do zastosow.
Kod błędu: P1720
Korpus selektora skrz. biegow (z NSC)
Predkosc silnika: 785
Obroty wyjscia zm.bieg., rpm: 27
Bieg wlaczony: Trzeci
Zmiana biegow w trakcie
Zmiana stanu w trakcie: przyjety
Temperat. oleju skrz. biegow: 23,0°C
Pozycja pedalu przyspiesznika: 0,0 %
Napiecie akumulatorow: 13,5 V

Prawdopodobna przyczyna: Wybierak pozycji dzwigni zm. bieg. uszkodz. , Wylaczniki zmiany biegow uszkodz. , Okablowanie zle, Centralka popsuta.

Kolega wyżej napisał że miał problem z kablami, u mnie biegi zmieniają i redukują się ale tylko do trzeciego, sprawdzę wiązkę pod autem jak zrobi się cieplej (: będę śledził temat, pozdrawiam.

witam, wiem że temat stary ale poruszyłem go na forum fiata jednak bez odpowiedzi, wkleję go tutaj może ktoś coś będzie wiedział za co z góry dzięki.

Skrzynia pracuje normalnie, nie szarpie, normalnie redukuje i przełącza biegi w pozycji d, problem jest kiedy chce się samemu czasami zredukować, w sumie jeżdżę tak już 1,5roku i przydało by się to wkońcu naprawić. Przy pierwszym uruchomieniu silnika mogę przerzucać redukować biegi ale tylko do 3, potem skrzynia przełącza się automatycznie do d i koniec zabawy, po zgaszeniu silnika znów jest to samo jak wyżej. Od znajomego dowiedziałem się że może to być uszkodzony czujnik prędkości ale może się mylić, pytanie co i gdzie on się znajduje, co dziwne auto normalnie jeździ i poza tym błędem nic się nie dzieje...kupiłem elm327 i alfaobd i wyszła mi taka diagnoza:

Zapis rozpoczb si 04/03/2014 02:32:19.114
ev. Sekwencji 1: Nie pilotowany
ev. Sekwencji 2: Nie pilotowany
solenoid blokady dzwigni: Nie pilotowany
solenoid blokady klucza: Pilotowany
lampka kontrolna: Zgaszona
pozycja dzwigni zm. Biegow: P
switch hamulca: Nie aktywne
inkrementacja biegu (+): Nie wymagana
dekrement biegu (-): Nie wymagana
lock-up: Nie pilotowany
lamp.kontr. Mil: Zgaszona
automatyczna skrzynia biegów: Nie wprowadz.
Stan klimatyzatora: Nie aktywne
program ustawiony: Eco/city
sprzeglo hydrauliczne: Otwarte
bieg wlaczony: Pozycja p/n
wylaczniki zmiany biegow: Nie aktywne
zmiana stanu w trakcie: Przyjety
autom.skrz.biegów: Zmiana biegu: Zezwolony
rozruch na drugim biegu z can (wezel ham.): Nie wymagana
samodopasowanie.: Economy
stosunek biegow bledny: Brak usterki

czytanie usterek dla: Automatic gearbox aisin af40-6
04/03/2014 02:32:50.299
wystepuja usterki: 1
sygnal nie jest wazny
lampka ostrzegawcza błąd nie zwróciła
obecne
test kompletny lub niemoz. Do zastosow.
kod błędu: P1720
korpus selektora skrz. Biegow (z nsc)
predkosc silnika: 785
obroty wyjscia zm.bieg., rpm: 27
bieg wlaczony: Trzeci
zmiana biegow w trakcie
zmiana stanu w trakcie: Przyjety
temperat. Oleju skrz. Biegow: 23,0°c
pozycja pedalu przyspiesznika: 0,0 %
napiecie akumulatorow: 13,5 v

prawdopodobna przyczyna: Wybierak pozycji dzwigni zm. Bieg. Uszkodz. , wylaczniki zmiany biegow uszkodz. , okablowanie zle, centralka popsuta.

Kolega wyżej napisał że miał problem z kablami, u mnie biegi zmieniają i redukują się ale tylko do trzeciego, sprawdzę wiązkę pod autem jak zrobi się cieplej (: Będę śledził temat, pozdrawiam.

czy temat się rozwiązał?

Teraz ja odkopuje. Mam identyczny problem jak kolega w pierwszym poscie. Auto dopiero kupilem.
Jak rozwiazales problem? U mnie okablowanie jest ok.

Wysłane z mojego ONEPLUS A6000 przy użyciu Tapatalka

U mnie po zakupie był identyczny problem jak w pierwszym poście, ręczna zmiana nie działała i nie dało się wyjąć kluczyka, pół roku walczyłem z elektrykami a wystarczyło kupić używany lewarek i go przełożyć, od tamtej pory od 1,5 roku spokój.

Jeśli ktoś ma taki problem, że nie da się wyjąć kluczyka, nie działa tip tronic lub po wbiciu D jest 1 bieg i trzeba czekać chwile aż przełączy na D, dodatkowo błąd P1720, to zapraszam priv, zajmuję się regeneracją wybieraków.

Amortyzatory
Powrót