[159] Automat w 1,9 JTD szarpie

Auto
159 1.9 16V 150KM
Mam 159 2006r 1,9 JTD 106 tys przebiegu, automat
Od 2 dni zaczęło poszarpywać z 2/3 ( raz na jakiś czas ) , pozostałe biegi wchodzą idealnie. Objawia się to tym , że nagle obroty wzrastają do 4,5K i nagle zmiana z szarpnięciem.

Nie wiem czy olej był wymieniany przez wcześniejszego właściciela. Miałem się umawiać na zmianę, ale od 2 dni dziwnie się skrzynia zachowuje.

Co poradzicie ? Obawiać się najgorszego ?

U mnie pomogła wymiana sterownika, wymiana oleju nic nie dała, a nawet mam wrażenie że zaczęło się częściej to dziać choć może po prostu co raz bardziej elektrozawory siadały

Miałem to samo. Dokładnie przy 100 000, identyczne objawy. Wymieniłem sterownik, problem zniknął.....

myślałem że po wymianie kolektora na nowy i rozwiązaniu problemów z DPFem już nic mnie nie zaskoczy :)

ile wymiana sterownika ? 4000 zł ?

Mogę z tym poczekać, do momentu jak będzie bardziej uciążliwe czy już działać ? Co może spowodować jazda z niesprawnym sterownikiem ?

Ja płaciłem coś koło 3-3,5 tys wraz z wymianą oleju w skrzyni. Da się z tym jeździć, ale dwójkę trzeba "wyciągać" do dużych obrotów manualnie, potem puszczać gaz i przełączać skrzynię na automat. Niestety dość upierdliwe i na długą metę nie da się tak jeździć.

Amortyzatory
Powrót