autentyczność przebiegu

KornelPL

Nowy
Auto
AR 156 1.8 TS 140KM 2001/2002 - była. 159 2.2 JTS - jest.
Witam 'Towarzysze' Alfisci,
Chcialem sie zapytac o pewna sprawe zwiazana z przebiegiem auta. jezeli auto bylo kupione w Polsce (AR 156 1.8 TS 2001, pierwsza rej 2002), u polskiego dealera Alfy Romeo i brak jest ksiazk serwisowej czy po nr win lub numerze rejestracyjnym (byl tylko 1 przez caly okres) mozna jakos w sieci fiata/alfy sprawdzic autentycznosc przebiegu danego auta ? oczywiscie do momentu do ktorego bylo serwisowane w ASO ? Szczegolnie interesuje mnie czy i jak ewentualnie jesli sie da koles wymienil rozrzad itp.

Hmm z tego co mi wiadomo to niebardzo, w programie "ePer" po wpisaniu nr Vin dowiedzieć się można o:

Nr nadw.:
Nr Ricambi:
Nr siln.:
MVS:
Wersja silnika:
Kod wersji:
Wersja:
Typ silnika:
Kol.wewn.sam.:
Data produkcji:
Kierownica: SX DX
Drzwi: 3P 5P
Ładowność:

Więcej nie widzę :>

Rozrząd można sprawdzić poprzez podpięcie auta pod komputer (chociaż z tego co mi wiadomo i to już można "przekręcić")

a rozrząd to podstawa jaką MUSISZ wymienić po kupnie samochodu (chyba, że osoba sprzedająca potwierdziła oryginalnymi papierkami to że był rozrząd robiony w tym aucie ;) a to oznacza, że powinnien mieć jakąś gwarancję na to )

Natomiast jeszcze jeśli wiesz dokładnie gdzie był serwisowany to możesz zadzwonić podać numery rejestracyjne (lub coś takiego) i powinni mieć w komputerze wklepane czy było coś robione i jak tak to co i kiedy.

Pozdrawiam

sprawdź w najpierw w miejscu gdzie auto było zakupione
a czemu brak KS ? zgubił ?

tak, niestety ksiazka zagubiona. przebieg sredni jak na te lata auta, benzyniaka a nie diesla (diesle wiadomo, powinny miec wieksze przebieg) + samochod krajowy a nie sprowadzany a po PL nie za bardzo jest tak mocno drzec. W tej chwili auto ma jakies 114 tys km i wizualnie moge mu dac tyle, zwlaszcza ze pedaly, kierownica czy drazek nie sa ani zbyt nowe ani zbyt stare, sa jak prawie nowe. Tak samo sporzeglo czy skrzynia pracuja ok. Wlasnie - swoja droga chcialem o cos zapytac jeszcze odnosnie tego przebiegu. Kiedy kupilem alfe pojechalem z nia na kompleksowa diagnostyke do serwisu fiata/alfy. Kilka malych bledow typu klima itp bylo ale niegroznych. Koles z serwisu natomiast powiedzial mi, ze przebieg jest na 99,9% prawdziwy poniewaz 'centralka' (tak to nazwal) pokazuje niemal tyle samo - 115 rowne chyba, nieco wiecej bo ponoc 'zaokragla' sobie. No i ze jak centralka tyle pokazuje to tyle jest, bo w centralce oszukac sie tego to nie da. Prawda to ?

Koles z serwisu natomiast powiedzial mi, ze przebieg jest na 99,9% prawdziwy poniewaz 'centralka' (tak to nazwal) pokazuje niemal tyle samo - 115 rowne chyba, nieco wiecej bo ponoc 'zaokragla' sobie. No i ze jak centralka tyle pokazuje to tyle jest, bo w centralce oszukac sie tego to nie da. Prawda to ?

tak to prawda!
ta centralka to chodometr i w nią nie mozna ingerować.podobno nie każdy serwis może odczytać dane z tego chodometru.

byłem w serwisie ze swoją świerzo zakupioną 147 na przeglądzie i też mi sprawdzali oryginalność przebiegu robiąc odczyt z chodometru.
podobnie jak u ciebie wszystko się potwierdziło.

mieniaj ten rozrząd jak ma prawie 120 bez wymiany !!

Swoją droga, ciekawe, że ze wszystkich dokumentów od auta, najczęściej zgubieniu ulegają książki serwisowe i faktury za naprawy?:)

A z tego co wiem, wystarczy podmiana ECU (lub ecu+licznik) w celu zmiany stanu licznika i odometera? Nakładki na pedały przy takim zakupie pewnie klient dostaje gratis na allegro:) Jak ktoś wykręci ponad 200tys to czasem za 500zl można odmłodzić auto o połowę:)

Zadzwoń do ASO, w którym rzekomo była serwisowana Alficzka. Myślę, że cokolwiek znajdziesz, chociaż serwisy AR nie mają obowiązku rejestrowania przebiegów (wiem to z pewnego źródła) i bardzo często tego nie robią, chociaż zdarzają się wyjątki. Po nazwisku właściciela powinien być jakiś ślad w postaci faktury chociażby. Co do odometru to oszukać go dość trudno, ale można wymienić elektronikę.

No wiecie Panowie, jak sie wymieni pol elektroniki czy calego kompa to jasne, ze wszystko da sie oszukac. jest tylko kwestia oplacalnosci - czy oplaciloby sie to komus robic w aucie ktore kosztuje za ten rocznik od 12 do 15 tys zl. W autach drozszych oczywiscie jest to wielce prawdopodobne, ale tutaj ? Kolejna rzecz odnostnie tego rozrzadu, zapytam z ciekawosci. W Auto-Świat interwal wymiany rozrzadu dla alfy (oryginalnego, fabrycznego rozrzadu) wynosi od 105 do 120 tys km. No i moje pytanie jak jest to pierwsza wymiana rozrzadu po relatywnie niskim przebiegu to sie wymienia sam pasek w serwisie czy razem z rolkkam,i ? jak oni to robia jezeli to pierwsza wymiana oryginalnego paska ?

P.S
Czy wie ktos moze jakie opryginalne paski byly zakladane w alfie 1.8 z 2001 r ?

- ten model m1.5.5 nie zabrania odczytania odometru, każdy serwis z komputerem diagnostycznym odczyta odometr w tym modelu bez problemu.
- zmiana kilometrazu zapisana w pamięci eeprom 24c16 to już inna rozmowa.
- istnieje do tego dedykowane oprogramowanie, które widziałem w działaniu ale tego programu nie mam.
- nie ma go w dystrybucji, prawdopodobnie napisany na zamówienie, czyli drogi !!!
- komputerem diagnostycznym popularnym typu alfadiag, Fiatdiag, Unidiag nie można odczytać czy był dobrze zrobiony rozrząd.

--

Ostatnia edycja:
tak to prawda!
ta centralka to chodometr i w nią nie mozna ingerować.podobno nie każdy serwis może odczytać dane z tego chodometru.

byłem w serwisie ze swoją świerzo zakupioną 147 na przeglądzie i też mi sprawdzali oryginalność przebiegu robiąc odczyt z chodometru.
podobnie jak u ciebie wszystko się potwierdziło.

chodometr też da się zmienić tylko trzeba mieć do tego odpowiedni sprzęt i trzeba wiedzieć jak to się robi

Dziekuje Panowie za wszystkie odpowiedzi. Chcialbym jednak jeszcze raz zadac pytania na ktore odpowiedzi bylyby dla mnie cenne. Po pierwsze to po jakim przebiegu z reguly w alfie , nowej z salonu robi sie rozrzad. No i jak dochodzi do pierwszej wymiany rozrzadu, jeszcze w ASO to co wymieniaja ? Sam pasek czy rolki rowniez ?

w TS podawane jest niby 120tys ale chyba nikt się tego nie trzyma i wymienia wcześniej ( 60tys -80 to już chyba max )
nie wiem co wymieniają w ASO ale powinni:
pasek
rolki
pompa wody ( niektórzy twierdzą że co drugi rozrząd )
wariator
olej
filtr oleju
simeringi

jak czegoś zapomniałem to pewnie ktoś dopisze albo poprawi

Ostatnia edycja:
Ooooo a to ciekawe, ze wariator. Przede mna lezy Auto-Motor i sport z 2007 r. gdzie wypowiada sie kierownik stacji obsulig AR z Wroclawia i pisze ten gosc tutaj ze wariator wymienia sie w razie awarii, cos jak przeplywomierz.Swoja droga bardzo zdziwil mnie deklarowany interwal rozrzadu - 120tys ! toz to kosmicznie duzo. Natomiast ja wlasnie slyszalem, ze powinno sie benzyniak robic co 60 a diesla co 80 tys km.

Ostatnia edycja:
Swoja droga bardzo zdziwil mnie deklarowany interwal rozrzadu - 120tys !

Chyba nawet sam producent wycofał się z tej informacji którą podawał w instrukcji obsługi - ten temat był już chyba poruszany na forum . A co do wymiany rozrządu jak dla mnie to wymienia się wszystko - pompę wody , rolki , wszystkie paski - jedna robota i święty spokój na następne 60 tyś km . Ile oszczędzisz robiąc te rzeczy po kolei ? A jak za 5 tyś km zacznie gwizdać rolka ? A za kolejną robotę to myślisz że nie skasują ?

Ostatnia edycja:
Ooooo a to ciekawe, ze wariator. Przede mna lezy Auto-Motor i sport z 2007 r. gdzie wypowiada sie kierownik stacji obsulig AR z Wroclawia i pisze ten gosc tutaj ze wariator wymienia sie w razie awarii, cos jak przeplywomierz....
Gość chyba jednak nie ma autoryzacji, albo nie zajrzał do firmowego manuala....

Amortyzatory
Powrót