• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Status
Ten wątek został zamknięty.
wykazałeś, przy założeniu nissana leafa, którego nawet nie ma od lat w sprzedaży?
Wykazałem ci za pomocą ID.3, na którego sam się powołałeś, i który wg ciebie pokona tą trasę tylko pół godziny dłużej od Tesli 3 LR.
A że ty Leafa porównałeś do Lupo - oba miejskie pomykacze - to już nie moja wina, że Lupo (które też nie jest w produkcji już ze 20 lat) w używaniu innym niż założone, tj jazda dalekodystansowa ZMIAŻDZYŁO Leafa.
dodajmy, że w tej twojej aplikacji zużycie baterii jest założone na 5%, a jakie jest w rzeczywistości dla porównywalnego z 20-letnim Lupo 20-letniego EV (gdyby takie były)?

zrodla procentow dawałem tu juz kilka razy.

Owszem, pisałeś też coś o młodych ludziach. Młodzi ludzie to tylko jakiś odsetek kierowców, zaś ich poglądy na kwestie transportu własnego będą się kształtowały, ewoluowały. Poleganie na ich dzisiejszych poglądach to dziecinada.

Oczywiscie, ze jest to statystyka, i nie wyklucza to istnienia tych mitycznych kierowców, jezdzacych codziennie z rzeszowa do szczecina, i z powrotem

Jeden z głupszych Twoich wpisów. Trzeba jednak przyznać, że dobrze się wpisuje w generalny trend.

jesli ktos ma w dupie stały moment obrotowy, to ma też w dupie 100 lat rozwoju silników spalinowych, bo do tego właśnie dążyły

Ale są takie, jakie są. I ludzie za to je kochają. Masz z tym jakiś problem?

w porównaniu ze spalinowym - cisza, brak smrodu

W moim spalinowym jest cisza. Smrodu też nie czuję. U Ciebie spaliny idą do kabiny?

- - - Updated - - -

ładują 10-80% w 20-25 minut. To jest 300-400 km zasięgu. To jest 3-3,5h jazdy. Dalej z matematyką sobie już poradzisz?

Bzdura. Dobrze o tym wiesz. 300-400km zasięgu to one mają ( być może ) przy 100% naładowania i idealnych warunkach oraz bez roweru na dachu. Oraz pod warunkiem, że ładowarka jest wolna. I nie pisz o bliźej nieokreślonej przyszłości, że niby będą wszędzie dostępne ładowarki, bo tego nie wiesz. Teraz ich nie ma, a opisujemy to, co jest.

Z matematyką sobie nie radzisz. Za to z filozofią nieźle.

Wykazałem ci za pomocą ID.3, na którego sam się powołałeś, i który wg ciebie pokona tą trasę tylko pół godziny dłużej od Tesli 3 LR.
A że ty Leafa porównałeś do Lupo - oba miejskie pomykacze - to już nie moja wina, że Lupo (które też nie jest w produkcji już ze 20 lat) w używaniu innym niż założone, tj jazda dalekodystansowa ZMIAŻDZYŁO Leafa.
dodajmy, że w tej twojej aplikacji zużycie baterii jest założone na 5%, a jakie jest w rzeczywistości dla porównywalnego z 20-letnim Lupo 20-letniego EV (gdyby takie były)?

aha, ty wykazałeś, ale to na pewno mi, czy sobie? :D Ale to tylko 100%? Skoro już sobie liczymy jak chcemy, to czemu nie od razu 200? :D :D

No i powiem ci, ze to wprost szokujące, że auto sobie nie radzi przy użytkowaniu niezgodnym z przeznaczeniem. Wyobraz sobie, moj somsiad, ma dwudziestoletniego passata w kombi, i on MIAŻDZY ferrari 296 gtb, w przewożeniu lodówki. No i cyk, szach mat, frajerzy w ferrari :D

No i powiem ci, ze to wprost szokujące, że auto sobie nie radzi przy użytkowaniu niezgodnym z przeznaczeniem. Wyobraz sobie, moj somsiad, ma dwudziestoletniego passata w kombi, i on MIAŻDZY ferrari 296 gtb, w przewożeniu lodówki. No i cyk, szach mat, frajerzy w ferrari

Tak, miażdźy pod wieloma względami ferrari. Koszty nabycia, koszty użytkowania, ładowność, wszechstronność, idealne dopasowanie dla dużej grupy nabywców. No szok - passatów sprzedano więcej, niż ferrari. Ale o tym było kilka stron temu w odpowiedzi na post Żuczka oraz Twój, w których stwierdzaliście, że elektryki są po prostu lepsze. Nie są, bo są mniej wszechstronne. Passat 20 letni bije na głowę pod wieloma względami te Wasze auta elektryczne, które przecież trzeba "użytkować zgodnie z przeznaczeniem". Jakim przeznaczeniem?

aha, ty wykazałeś, ale to na pewno mi, czy sobie? Ale to tylko 100%? Skoro już sobie liczymy jak chcemy, to czemu nie od razu 200?
Jak mnie pamięć nie myli, to ta cała dyskusja zaczęła się od tego, że zakwestionowałeś konieczność noclegu na trasie Amsterdam - Warszawa. Na przykładzie iD.3, twierdząc, że to czas przejazdu spalinówki + 3 godziny. Później to rozmyłeś, twierdząc, że 13 godzin i nie ID.3, a Teslą 3LR (większa baterią o 25kWh). Wykazałem Ci, że taka trasa EV to minimum 15 godzin (co uzasadnia już nocleg) i twierdzę, że ICE można tą trasę pokonać poniżej 10h (z tankowaniem i sikaniem w WC). Jeśli uważasz że jest inaczej - po raz trzeci piszę - podejmujesz wyzwanie? Najlepszy dowód to taki z życia wzięty. Siadaj w auto i zrób trasę w te 13.5 godziny. ID.3.

No i powiem ci, ze to wprost szokujące, że auto sobie nie radzi przy użytkowaniu niezgodnym z przeznaczeniem.
No popatrz, a Lupo jakoś sobie poradziło.

Ostatnia edycja:
Owszem, pisałeś też coś o młodych ludziach. Młodzi ludzie to tylko jakiś odsetek kierowców, zaś ich poglądy na kwestie transportu własnego będą się kształtowały, ewoluowały. Poleganie na ich dzisiejszych poglądach to dziecinada.

a co maja teraz do tego młodzi kierowcy? To niby czekaj, starzy kierowcy, to do pracy jezdza na drugi koniec polski? :D Przypominam, sredni roczny przebieg auta w polsce, to poniżej 10kkm. Jak by sie pocił, tak ci z tego nie wyjdzie, ze ci 700km zasięgu niezbędne do życia :D

Jeden z głupszych Twoich wpisów. Trzeba jednak przyznać, że dobrze się wpisuje w generalny trend.

jak zwykle merytorycznie :D

Ale są takie, jakie są. I ludzie za to je kochają. Masz z tym jakiś problem?

w sensie, że Ty kochasz. Ludzie, to głównie kochają po prostu przemieszczac sie z miejsca na miejsce, mozliwie najwygodniej, bezpiecznie, i tanio.

W moim spalinowym jest cisza. Smrodu też nie czuję. U Ciebie spaliny idą do kabiny?

a nie zapomniałeś uruchomić silnika przypadkiem?

Bzdura. Dobrze o tym wiesz. 300-400km zasięgu to one mają ( być może ) przy 100% naładowania i idealnych warunkach oraz bez roweru na dachu. Oraz pod warunkiem, że ładowarka jest wolna. I nie pisz o bliźej nieokreślonej przyszłości, że niby będą wszędzie dostępne ładowarki, bo tego nie wiesz. Teraz ich nie ma, a opisujemy to, co jest.

Z matematyką sobie nie radzisz. Za to z filozofią nieźle.

to są parametry najpopularniejszego samochodu na świecie, wiec trudno mnie tu oskarżać, że przyjmuje jakies nierealistyczne scenariusze.

- - - Updated - - -

Passat 20 letni bije na głowę pod wieloma względami te Wasze auta elektryczne, które przecież trzeba "użytkować zgodnie z przeznaczeniem". Jakim przeznaczeniem?

fajnie, to w takim razie czemu wszyscy nie jezdza 20 letnim passatem, skoro jest taki wszechstronny? Ludzie jezdza hatchbackami, albo nawet takimi fiatami pińcet, albo ooo zgrozo - sedany kupują. Przecież to idiotyzm, można było kombi kupić. A czemu w ogole ludzie jezdza sedanami, czy nawet kombiakami, skoro takim nie wjadą sobie do lasu?

Ostatnia edycja:
Przypominam, sredni roczny przebieg auta w polsce, to poniżej 10kkm

Przypominam, że średnia wieku babci i jej wnuczki też bywa poniźej 40- stki.

Jak by sie pocił, tak ci z tego nie wyjdzie, ze ci 700km zasięgu niezbędne do życia

Jest mi niezbędne. Masz z tym jakiś problem?

jak zwykle merytorycznie

To właśnie stwierdziłem. Dobrze, że się zgadzamy.

w sensie, że Ty kochasz. Ludzie, to głównie kochają po prostu przemieszczac sie z miejsca na miejsce, mozliwie najwygodniej, bezpiecznie, i tanio.

I stąd tylu facetów i kobiet zainteresowanych motoryzacją?

a nie zapomniałeś uruchomić silnika przypadkiem?

Raczej sprawdź, czy nie jeździsz Ursusem i zmień opis w profilu.

to są parametry najpopularniejszego samochodu na świecie

Passata? Corolli? Bo chyba nie piszesz o chwilowej modzie na Teslę?

Przypominam, że średnia wieku babci i jej wnuczki też bywa poniźej 40- stki.

przypominam, ze takie teksty, to najlepszy sposób, zeby sie ośmieszyć w towarzystwie. No chyba, ze to towarzystwo stoi pod sklepem. Wtedy jesczze koniecznie trzeba dodać "hehe", zeby podkreślić swoje niedouczenie :)

Jest mi niezbędne. Masz z tym jakiś problem?

no wlasnie rzecz w tym, ze ty masz problem :D

I stąd tylu facetów i kobiet zainteresowanych motoryzacją?

tylu, to znaczy ile? To zainteresowanie motoryzacja objawia się, nie wiem, posiadaniem samochodu?

Raczej sprawdź, czy nie jeździsz Ursusem i zmień opis w profilu.

chłopie, no skoro mowisz, ze twojego auta nie slychac, chwile wczesniej piszesz:

woli bowiem dźwięk silnika

to chyba nieszczesliwie wybrałeś :D

Passata? Corolli? Bo chyba nie piszesz o chwilowej modzie na Teslę?

no tak, zapomniałem, ze to zmanipulowani ludzie je kupują, bo słyszą głosy, więc sie nie liczy :D :D

Ostatnia edycja:
przypominam, ze takie teksty, to najlepszy sposób, zeby sie ośmieszyć w towarzystwie. No chyba, ze to towarzystwo stoi pod sklepem. Wtedy jesczze koniecznie trzeba dodać "hehe", zeby podkreślić swoje niedouczenie

W tym towarzystwie sam się ośmieszasz pisząc, że średnie statystyczne są dobre dla wszystkich. Może Twoje towarzystwo spod sklepu pasuje do tych średnich.

no wlasnie rzecz w tym, ze ty masz problem

Nie mam. Kupiłem ssmochód a nie elektrozabawkę.

tylu, to znaczy ile? To zainteresowanie motoryzacja objawia się, nie wiem, posiadaniem samochodu?

Wierzę w to, że nie wiesz. Nic nowego.

chłopie, no skoro mowisz, ze twojego auta nie slychac, chwile wczesniej piszesz:

Napisał Krzyk
woli bowiem dźwięk silnika

W moim samochodzie jest cicho, bo tak chciałem. Są tacy, którzy lubią dźwięk silnika. Czego nadal nie rozumiesz?

no tak, zapomniałem, ze to zmanipulowani ludzie je kupują, bo słyszą głosy, więc sie nie liczy

Liczyć się będzie, jak dorówna sprzedażą wieloletnim liderom rynku. W tej chwili to moda i większość kupujących tego nie ukrywa. Jednocześnie zapomniałeś chyba o tym, że tesla w usa żadko jest jedynym samochodem w rodzinie. Rzadko też jest głównym, na mtórym możnaby polegać. A że nie w każdej sytuacji można , to już chyba sam wiesz.

wykazałeś, przy założeniu nissana leafa, którego nawet nie ma od lat w sprzedaży? :D :D

dzisiejsze, sensowne (i tak, najpopularniejsze elektryki) ładują 10-80% w 20-25 minut. To jest 300-400 km zasięgu. To jest 3-3,5h jazdy. Dalej z matematyką sobie już poradzisz?

Leafa nie ma w sprzedaży? Od kiedy? Nissan o tym wie? [emoji1787]

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

faj
pomijajac, ze na takiej trasie - amsterdam warszawa, sredniej klasy elektrykiem raczej miejskim (ID.3 58kwh), widze max 3h ładowania. To nie wiem skad całe 24h więcej sie z tego robi.

Stąd się robi, że nie każdy chce i ma siłę jechać powiedzmy 15 czy 16 godzin. Proste? Nie dla ciebie.
Reszty "odpowiedzi" nie komentuję.
Bo to nie są odpowiedzi, tylko bełkot ideologa elektryfikacji. ty naprawdę jesteś uzależniony: połowa forum pisze ci, że bredzisz, ale ty walczysz nadal. Ciekawe co byś zrobił, jakby wszyscy zaczęli ignorować twoje wpisy?
Seppuku czy intensywna masturbacja, dla podtrzymania napięcia?

no nie ma już leafa z taką baterią w sprzedaży.

To, że nie ma w sprzedaży coś zmienia? jak nie są w sprzedaży to je z automatu utylizujemy? czy możemy dalej eksploatować? I dlaczego nie porównywać funkcjonalności używanego miejskiego EV z używanym miejskim ICE?

To, że nie ma w sprzedaży coś zmienia? jak nie są w sprzedaży to je z automatu utylizujemy? czy możemy dalej eksploatować? I dlaczego nie porównywać funkcjonalności używanego miejskiego EV z używanym miejskim ICE?

w gruncie rzeczy, to takie komentarze nie maja absolutnie żadnego sensu. Równie dobrze można wyśmiewac każdy samochód, który nie spełnia twoich oczekiwań. Tylko, ze nikt cie nie zmusza do kupowania go. Nie wiem, mam mieć ból dupy o to, że cos po prostu istnieje? :D Ludzie to kupili, z własnej woli, ciebie nikt nie zmusza, więc o co w ogóle chodzi???

A w kontekscie zakazu sprzedazy aut spalinowych za 12 lat, komentowanie samochodu sprzed 10 lat, nie ma też absolutnie żadnego sensu. Jak za 12 lat, bedziesz zmuszony kupić takie gówienko, to wtedy będziesz sobie mógł stękać, bo w sytuacji jaka mamy, to nadal jest narzekanie, dla narzekania :D

Ostatnia edycja:
Równie dobrze można wyśmiewac każdy samochód, który nie spełnia twoich oczekiwań.

to dotyczy również EV? :sarcastic:
Przecież twierdziłeś, ze "EV jest lepszy niż spalinowy", a teraz zaczynać coś mówić o "spełnianiu oczekiwań"?? :)
To jak to jest - samochód musi spełniać oczekiwania, czy nie? :sarcastic:
Twierdziłeś, że EV jest najlepszy - z pominięciem oczekiwań.

Coś się zmieniło i wtedy bredziłeś, czy teraz się "pomyliłeś"? :sarcastic:

Ciekaw jestem, czy sam wiesz jakie jest Twoje stanowisko - bo chętnie bym się dowiedział jak pogodzić ze sobą te wszystkie sprzeczne stwierdzenia, które przewijają się w Twoich wpisach. :sarcastic:

p.s.
EV jest najlepsze, ale "nie spełnia Twoich oczekiwań" - i dlatego używasz wysokopojemnego śmierdziela do jazdy i trujesz swoich bliźnich i wspierasz lobby naftowe, tak? :)

Przecież twierdziłeś, ze "EV jest lepszy niż spalinowy", a teraz zaczynać coś mówić o "spełnianiu oczekiwań"?? :)

ale ty zdajesz sobie sprawę, że samochody elektryczne, tak samo jak samochody spalinowe, są różne, nie? czy moze w tym amoku, juz sie całkiem pogubiłeś? Bo sorry, tego nie można nazwać inaczej, jak amokiem. Tak widzę, że masz giulie. No i niestety, ten 20 letni passat, ją MIAŻDZY, pod katem możliwości przewożenia lodówek. I co, przejmujesz się tym, że ci stary passat auto miażdzy? :D Czy może guzik cie to obchodzi, bo nie kupiłeś auta do przewożenia lodówek? :D

Ostatnia edycja:
A Lupo i do Holandii dojedzie w cywilizowanym tempie i pralkę, zmywarkę przewiezie :)

ale ty zdajesz sobie sprawę, że samochody elektryczne, tak samo jak samochody spalinowe, są różne, nie?
ale w zastosowaniu długodystansowym każdy ICE pokona każdego EV w tempie podróżowania. Można oczywiście dyskutować o komforcie porównując ICE segmentu A i EV segmentu D, ale tempo i tak będzie po stronie ICE. Bo jak porównamy ICE segmentu D i EV segmentu A/B to już w ogóle wyjdzie dramat :). kosztowo EV przy szybkich ładowarkach też nie błyszczy.

A Lupo i do Holandii dojedzie w cywilizowanym tempie i pralkę, zmywarkę przewiezie :)

pełnowymiarową pralkę?

ale w zastosowaniu długodystansowym każdy ICE pokona każdego EV w tempie podróżowania. Można oczywiście dyskutować o komforcie porównując ICE segmentu A i EV segmentu D, ale tempo i tak będzie po stronie ICE. Bo jak porównamy ICE segmentu D i EV segmentu A/B to już w ogóle wyjdzie dramat :). kosztowo EV przy szybkich ładowarkach też nie błyszczy.

nadal nie rozumiesz - pokona, tak jak stary passat w kombi, pokona w niektórych kwestiach ferrari. E tam, pokona każdego sedana, czy hatchbacka. I co z tego? :D Ktoś kupił sedana, bo nie interesuje go przewożenie lodówek. Albo zgrabny tyłek w aucie, jest dla niego ważniejszy, niż przewożenie lodówek.

Tak ze no fajnie, rzeczywiscie, lupo miażdzy elektryka, tylko mało kogo to obchodzi :D to coś jak z tym "moralnym zwycięstwem" :)

a tak, zeby było zabawniej:

https://elektrowoz.pl/magazyny-ener...terii-dotychczas-liderzy-byli-w-okolicy-33-c/

i jeszcze zostało 12 lat na innowacje.

Ostatnia edycja:
pełnowymiarową pralkę?
Jak meblowałem pierwsze mieszkanie. Weszła pralka 50-ka (są chyba nieco większe) i zmywaka do zabudowy 60-ka. Lodówka musieli przywieźć, ale 2-metrowej to i do pasata chyba nie wsadzisz. a dwudrzwiowej tym bardziej.

nadal nie rozumiesz - pokona, tak jak stary passat w kombi, pokona w niektórych kwestiach ferrari. E tam, pokona każdego sedana, czy hatchbacka. I co z tego?
Gdyby UE zakazała od 2035 roku sprzedaży nadwozi kombi to byśmy właśnie o tym dyskutowali.

- - - Updated - - -

Ludzie to kupili, z własnej woli,
nie wszyscy. podawałem już przykład kuriera UPS, który został uszczęśliwiony elektrycznym sprinterem. w skrócie, wiosną codzienną trasę pokonywał z zasięgiem na styk i był zmuszony do mega eko jazdy, co skutkowało tym, że pracował dłużej. jak go spotkam to zapytam jak mu się fura sprawuje przy 35stopniach.

Jak za 12 lat, bedziesz zmuszony kupić takie gówienko, to wtedy będziesz sobie mógł stękać, bo w sytuacji jaka mamy, to nadal jest narzekanie, dla narzekania

To po kiego grzyba strzępisz tu jęzora?

Jeśli my nie będziemy pokazywać sprzeciwu wobec zakazu aut spalinowych już teraz, to nas powoli ugotują. Czego znowu nie rozumiesz?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót