• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Astra Coupe Bertone 2.2 16V

mario1942

Użytkownik
Auto
GTV PH3 3.2 V6
Skoro już mam fotki zrobione przy okazji sprzedaży, to pokaże Wam auto ,którym jeżdże tak codziennie...

Autko było kupione jako tzw. docelowe, ale niestety, zauroczyłem sie w Alfie...

Auto od już prawie 3 miesięcy wisi na aukcji... Myślałem, że ciężko będzie go sprzedać - bo w końcu to Coupe, ale nie aż tak. Niżej już ceny zejść nie moge... Więc chyba zostanie ze mną jako moje auto miejskie - jako, że Arosa jest chwilowo unieruchomiona. Ponieważ dziennie robie maksymalnie 10 km, to dość spore spalanie nie robi mi większej różnicy...

A o samym autku - super wyposażone, tempomat, climatronic, komputer pokładowy - po prostu ma wszystko potrzebne do szczęścia. Tzn. prawie wszystko - brakuje wyłączalnego ESP - szczególnie, że potrafi często zainterweniować naprawde w dużo za wcześnie. Chociaż uczciwie przyznam, że już raz mnie to uratowało. Oprócz tego auto jest dość komfortowe - nawet na 17". Co prawda w zakrętach zachowuje sie bardziej "miejsko", ale wynagradza to kierowcy stabilnościa na trasie. Największy "-"? Układ kierowniczy. Nie wiem co myśleli projektanci, ale, żeby wziać przeciętny zakręt musze przekładać ręce na kierownicy... Poza tym, w ogóle nie daje czucia. To troche nie przystoi autu o takim charakterze.

Sam silnik 2.2 16V - sobiście moge powiedzieć, że niezawodny. Pali zawsze, w każdy mróz na pierwszym razem. Dziwi mnie tylko że z tej pojemności ma... 147 KM. To zostawia troche niedosytu. Tak naprawde, to dla kogoś kto jeździ najlepsze takie auto w gazie - i tak też zakładał pierwotny plan.

Największy "+"? Fotele - bajecznie trzymają, są wygodne i w pełni regulowane. Czegoś takiego brakuje w Belli. Poza tym jasna tapicerka - pewnie nie uwierzycie - ale wcale nie jest taka straszna w utrzymaniu, ale bardzo rozjaśnia wnętrze i poprawia humor rano. Poza tym - całkiem nieźle gra audio - byłem pozytywnie zaskoczony, mimo, że wszystkie głośniki są seryjne. Warto też zwrócić uwagęna bagażnik i funkcjonalność. Autem spokojnie pojadą 4 dorosłe osoby i zabiorą jeszcze ze sobą bagaż - na oko dałbym tak z 350l? Rzadko które Coupe tyle oferuje.

Czego mu brakuje? Klocki przód by trzeba zmienić, tłumienie tyłu to jakieś 68%, więc może jeszcze niedługo amortyzatory... Przydałoby sie ogarnąć temat sprężyny w skrzyni - bo gałka biegów nie odskakuje i w ogóle ciężko chodzi do momentu nagrzania auta. Czy to może być wynik starego oleju? Postaram sie to zrobić na dniach - ale oprócz tych rzeczy auto jest w świetnym stanie. Nawet ruda nie atakuje tak, jak mówi legenda o Oplach... Ale to może dlatego, że auto jest zawsze nawoskowane i stoi sobie wygodnie w garażu ;)

W skrócie - porządne, niezawodne, niemieckie auto na dodatek zaprojektowane w dobrym stylu - zwinne i nadające sie do miasta i w trase.

Zawsze mi się Astry Bertone podobały - jedyny Opel, który nie kojarzy mi się z jedzeniem mąki. BTW jakoś wysoka się wydaje, może przez kola ^^
Podrzuć linka do aukcji :)

2.2 nie dość, że słaby (jak na tą pojemność), to jeszcze paliwożerny. Kuzyn miał w Vectrze GTS i średnio łykała 11,5l.

Amortyzatory
Powrót