• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Aso i ich diagnozy...

czapel

Użytkownik
Auto
W drodze...
Pojechałem do Aso po drodze jak wracałem z Krakowa. Przyczyną było ocieranie w okolicach prawego koła występujące po około 2-3 km jak auto było ciepłe oraz wibracje na biegu jałowym na postoju również występujące okolicach prawej strony ewentualnie środka kabiny także dopiero po rozgrzaniu. (oba objawy nie występują za zimnym silniku) Panowie z aso powiedzieli, że to wina poduszki pod skrzynią jeśli chodzi o wibracje ponieważ przytrzymali ja i podobno przestało. (ale jesli byłaby to wina poduszki to chyba wibracje byłby również na zimnym silniku czy nie mam racji? )
ja nadal sadze że jest to wina podpory prawej półosi ewentualnie całej, która powoduje zarówno szuranie i wibracje po rozgrzaniu.
Czy diagnoza Aso w ogóle jest w jakimś stopniu wiarygodna?
Oczywiscie wycenili mi dwie poduszki pod skrzynią (jakieś rezstyjne czy jakos tak nie pamiętam) 500zł bez robocizny jeszcze.

Ostatnia edycja:
Ja mam w Pszczynie w ASO auto już od 3 tyg (!!!) i dalej nie wiedzą co mu jest. Nie idzie wypalić DPFa więc najpierw winny EGR, potem alternator ( a spece od regeneracji alternatorów powiedzieli że jest w super stanie), ale panowie z ASO już mi robią dobrą cene na nowy alternator. Niestety się zraziłem i jutro jade uregulować rachunek na 1600 zł(!!!) i jade wyciąć to dziadostwo a potem do jakiegoś dobrego elektromechanika. Niestety bardzo się zraziłem do ASO i będę ich omijał szerokim łukiem:/

Pojechałem do Aso po drodze jak wracałem z Krakowa. Przyczyną było ocieranie w okolicach prawego koła występujące po około 2-3 km jak auto było ciepłe oraz wibracje na biegu jałowym na postoju również występujące okolicach prawej strony ewentualnie środka kabiny także dopiero po rozgrzaniu. (oba objawy nie występują za zimnym silniku) Panowie z aso powiedzieli, że to wina poduszki pod skrzynią jeśli chodzi o wibracje ponieważ przytrzymali ja i podobno przestało. (ale jesli byłaby to wina poduszki to chyba wibracje byłby również na zimnym silniku czy nie mam racji? )
ja nadal sadze że jest to wina podpory prawej półosi ewentualnie całej, która powoduje zarówno szuranie i wibracje po rozgrzaniu.
Czy diagnoza Aso w ogóle jest w jakimś stopniu wiarygodna?
Oczywiscie wycenili mi dwie poduszki pod skrzynią (jakieś rezstyjne czy jakos tak nie pamiętam) 500zł bez robocizny jeszcze.

Na 90% wina polosi. Znany temat.

też tak myślę, to tylko mnie przekonało że diagnostów to tam mają jakich mają...

Zazwyczaj ludzie wymieniali całą półoś, ale ciekawe czy może wymiana samego łożyska podpory czy też innej części składowej by pomogła

Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka

Te wibracje w końcu wyczuwalne są podczas jazdy czy tylko na postoju?

przy jeździe raczej nie, ale na postoju tak zdecydowanie, jeszcze mam taki myk, że jak załączę bieg to ustaje choć nie zawsze, jak wyluzuje znowu są. Szuranie jest jak jadę (łu--łu--łu) wszystko sie dzieje po przejechaniu 2-3 km jak już mniej wiecej wszystko jest nagrzane. Na zimnym ani jedno ani drugie nie występuję.

Zazwyczaj ludzie wymieniali całą półoś, ale ciekawe czy może wymiana samego łożyska podpory czy też innej części składowej by pomogła

Hej,

mam podobne dźwięki i teraz wiem, że u mnie też odzywają się półosie. Szukam na forum ludzi, którzy właśnie są po wymianie wszystkiego, bądź może jakiś konkretnych podzespołów. I jakie są efekty.
Chodzi właśnie o szczegóły, bo to nie mały wydatek :( Tym bardziej, że po drodze co niektórzy wymieniali i dwumas, i sprzęgło a problem nie zniknął:(
Ma ktoś szczegółowe koszta - co i za ile ? Z tego co wiem, to z częściami też nie jest tak różowo ?

jeżeli piszesz ze z przwej strony, mialem kiedyś podobne ocieranie w HDI, we wloskich raczej nie trafilem ale sprawdż koło pasowe wału,
ono też ma gumę w środku i ona lubi się wybić i klepie właśnie jak sie rozgrzeje i zmięknie

Koło pasowe wału mam nowe i pasek wielorowkowy też.

Na alfaowners wymieniali zawsze cale polosie i zawsze problem dotyczył prawej półosi. Objawy tez zawsze te same, dokładnie tak jak opisujesz, gdy tylko auto troszkę przejedzie i się nagrzeje. Ze wymiana polosi załatwi sprawę to jestem pewien, tylko pytanie czy nie jest winny może któryś z jej elementów i sama jego wymiana zalatwilaby sprawę.

Zakładam się o flaszkę, że szuranie spowodowane jest przez zużyte łożysko podpory półosi. Wiem, bo u siebie wymieniłem. ;-)
Koszt łożyska to ok 110 zł u dystrybutora, firmy Intervito. W innym temacie są namiary na to łożysko (wymiary, link).
Czapel, na postoju półoś nie może powodować wibracji. Jak dodasz gazu to wibracje zmniejszają się? Pewnie któraś poducha.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

No właśnie ktoś mi ostatnio tutaj napisał że jak jest uszkodzona razem z podporą to może przenosić drgania z silnika. Ciężko to wyczuć przy przyspieszeniu bo silnik już zaglusza. Tylko ze wibracje odzywają się tylko wtedy kiedy odzywa się szuranie. Jak już samochód jest nagrzany

Półoś może drgac na postoju. Był już taki temat temat na forum nawet z filmikiem. Chyba to było w temacie z "niezidentyfikowanymi dzwiekami"

w UK wymieniaja całe półosi bo same łożysko cieżko dostac a kogoś kto to wprasuje dobrze to z świecą szukać. Na zachodzie cieżko o takich mechaników jak w PL. Tu sa sami wymieniacze.

Amortyzatory
Powrót