[Brera Spider] AR Spider JTDm 16v 200 KM 2007 r.

To samo pomyślałem :D Jakby Ci polerował auto co te 3-4k przebiegu to byś już miał Auto w kolorze Deloriana a nie lakieru :D

Bez przesady. Niektórzy rozumieją polerowanie, jako pracę z maszyną jako taką. A np. można pracować nieściernym cleanerem lub pastą finiszową, tylko aby zdjąć oksydację. I raz do roku taki zabieg jest jak najbardziej polecany.

A ja z innej beczki - czym poczernileś te wyloty powietrza?

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

A ja z innej beczki - czym poczernileś te wyloty powietrza?

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

Meguiar's Ultimate Black Plastic Restorer, do wewnętrznych jest super, do zewnętrznych to tak raz w miesiącu trzeba proces odnawiać jeśli auto jest na co dzień używane, jeden z lepszych na rynku moim zdaniem, jeszcze spoko jest Polytrol, używam różnię, bo plastik plastikowi nierówny.

Bez przesady. Niektórzy rozumieją polerowanie, jako pracę z maszyną jako taką. A np. można pracować nieściernym cleanerem lub pastą finiszową, tylko aby zdjąć oksydację. I raz do roku taki zabieg jest jak najbardziej polecany.

Nie wiedziałem że temat tej polerki będzie tak kontrowersyjny, dlatego spieszę z wyjaśnieniem ;-)
Przez cały rok na powierzchni lakieru pojawia się taka powiedzmy pajęczynka, jest to minimalne zarysowanie lakieru które kolega niweluje 2-3 pociągnięciami maszyny polerskiej. Czasami zdarza się coś głębszego ale nie ma tego dużo.
Kolega leci z polerską i woskiem a ja zaraz za nim wycieram resztki wosku ręcznikiem, cała akcja zajmuje nam koło godziny, nie jest to jakaś głęboka korekta lakieru.

No i sezon przepalania się zaczął ;-)

20241110_111556.jpg

Koniec Roku, więc chyba warto w końcu coś wrzucić

1. Wymiana koła pasowego
Serio mówię naprawdę jesteś moim pierwszym :D wierzcie mi albo nie ale koło w trakcie jazdy samo odpadło nie dając żadnej oznaki zużycia wcześniej (a wiem jak hałasuje bo już 2x wymieniałem w 159) Mnóstwo szczęscia, tyle mogę powiedzieć, bo pasek spadł i nie było innych uszkodzeń, nie wiem jakim cudem tyle wytrzymało ale koło było od nowości.
Kolo.jpg

2. Downpipe
Zapodziałem gdzieś zdjęcie finalnej wersji ale później była oszlifowana i pomalowana na czarno
Bez tytułu.jpg

3. Wymiana turbiny
Spider miał ten sam objaw co moja 159, przy dodawaniu gazu turbina jakby się przycinała na ułamek sekundy. Przy okazji wyszedł pomysł żeby wsadzić turbinę Garetta z wersji silnika 210km, nie żałuję tej decyzji kultura pracy jest zupełnie inne, auto zbiera się prawie od samego dołu.
Przy okazji wszedł pomysł na zrobienie Spidera w programie 250km/500Nm ale do tego jeszcze mi brakuje IC. cdn. ;-)
Turbina.jpg

4. Wymiana silniczków klap od otwierania dachu
Co jakiś czas wyskakiwał mi błąd otwierania dachu, postanowiłem rozwiązać ten problem permanentnie za pomocą zmodyfikowanych silniczków, jak widać poniżej są metalowe w przeciwieństwie do ich oryginalnych odpowiedników. Nie było tanio ale mam nadzieje że załatwi to sprawę. Dodatkowo Włoch który sprzedał mi je, dał mi patent na montaż dystansów do klapek który ponoć rozwiąże ten problem permanentnie. (chodzi o to że, one blokują przesuwanie się klapek za mocno, co powoduje wyskakiwanie błędu) Jeśli ktoś chce to mogę dokładnie wytłumaczyć jak to zrobić na mailu.
Nowy silownik.jpeg Patent.jpg

5. A tutaj Przedsmak tego co stanie się niedługo ;-)
Znalazłem bardzo fajne miejsce dzięki któremu przyciągnąłem kable do komory silnika praktycznie bezinwazyjnie.
Wzmacniacz1.jpg wzmacniacz2.jpg Wzmacniacz3.jpg Wzmacniacz4.jpg

Ciąg dalszy już niedługo :-)

Ostatnia edycja:
Hej,
Jakie radio wrzuciłeś do Alfy?

Z racji że radio z ekranem dotykowym raczej nie ma racji bytu w kabriolecie (nic nie widać na ekranie, bo jest za jasno przy otwartym dachu) to postawiłem na coś bardziej analogowego Pioneer FH-S720BT

Dzięki za odpowiedź. Ja się rozglądam za jakąś stacją z androidem.... Widziałem, że sporo ludzi (przynajmniej w 159) ma dedykowane chińczyki, ciekawe jak z żywotnością.

Dzięki za odpowiedź. Ja się rozglądam za jakąś stacją z androidem.... Widziałem, że sporo ludzi (przynajmniej w 159) ma dedykowane chińczyki, ciekawe jak z żywotnością.
Żyć żyją i tylko są kapryśne, jakoś ekranu jest tak kiepska, że od samego patrzenia się rysze, ostatnio kupiłem sobie do 159 Alpine ILX-W690D, fakt, koszt prawie tysiąc większy ale rekompensuje to niezawodnością

Załączniki

• 20251207_145027.jpg
    20251207_145027.jpg
    2.6 MB · Wyświetleń: 10
Jedyne co mnie odrzuca to te ramki, ale chyba nie będzie wyboru.

Amortyzatory
Powrót