[GT] AR GT 2.0 JTS by Karmelitos

Karmelitos

Nowy
Auto
Alfa Romeo GT 2.0 JTS
AR GT - Karmelitos

W końcu postanowiłem opowiedzieć trochę o mojej Belli, a jest co opowiadać… Kupiłem ją w grudniu 2012 r, jest to mój pierwszy samochód i jak to się mówi człowiek uczy się na błędach a ja ich trochę popełniłem. Kupiłem ją zaślepiony jej pięknem, bez wcześniejszego zastanowienia od typowego handlarza. Było widać, że Bella stała bardzo długo na dworze, nawet nie chciała odpalić bo nie działał akumulator, jednak po chwili doładowania mogłem się nią przejechać. Parę minut jazdy w zimę, na totalnie wytartych letnich oponach tak mnie oczarowała, że od razu ją kupiłem. Wtedy zaczęły się problemy, wypadanie błędu silnika przy wysokich obrotach, okazało się, że wariator przyspawany do wałka rozrządu (pominę fakt, że pasek dało się zdjąć ręką). Handlarz zaproponował naprawę, jednak odmówiłem i zażądałem pieniędzy na nowy silnik i tak oto wybrałem się do osławionego słabą opinia serwisu w Łodzi Q-Service 3B na ul. Puszkina 78, ponieważ były tylko dwa takie silniki na sprzedaż a ten miał udokumentowany przebieg 70000 km i całą książkę serwisową. Niestety zgodziłem się na wstawienie na miejscu, wtedy zaczęły się problemy, panom samochód zsunął się z podnośnika i całe progi i błotniki powgniatane… Panowie oczywiście nie chcieli się przyznać, jednak zanim narobiłem rabanu zrobiłem odpowiednie zdjęcia. Nie obeszło się oczywiście bez kosztów, ponieważ Panowie nie chcieli wypłacić (ubezpieczenie franszyzowe) udziału własnego. Naprawom zajmował się serwis Alfy Romeo na ul. ostrobramskiej, który również spaprał robotę i po tygodniu popękał lakier. W końcu niedawno doprowadziłem progi do stanu sprzed naprawy oczywiście zlecając naprawę komuś innemu…

PS: Co ciekawe jeszcze przed wymiana silnika wymieniałem olej w serwisie FeuVert i panowie zalali mi 10w40 (powiedziano mi, że taki jest dedykowany), na moje szczęście silnik okazał się totalnym szrotem jednak proszę wziąć to pod uwagę gdy ktoś chciałby się wybrać do tego serwisu.

Troche o samochodzie:
-2005r. (silnik: 2006r.)
-138000 (silnik: 85000)
-2.0 JTS

Wkład w samochód:
-nowy akumulator
-wymiana silnika
-nowe sprzęgło
-opony letnie 225/40(przód)45(tył) + alu 18 i zimowe + alu 16
-sonda lambda
-2 x łącznik elastyczny
-kolektor wodny
-rura dolotu powietrza x2
-naprawa progów x3 (w końcu lakierowanie całego boku wraz z prostowaniem tego co się jeszcze dało)
-wymiana błotnika
-naprawa niedziałającego od początku radia (spalony wzmacniacz)
-nowy rozrząd
-zmiana świec na NGK platynowe
-wymiana wtryskiwacza
-nowe dywaniki
-malowanie zderzaka przedniego i tylnego
-wymiana dyfuzora centralnego
-wymiana zniszczonych plastików
-malowanie zacisków i piast
-zabezpieczenie podwozia
-obszycie kierownicy
-obszycie rączek
-rozpórka

W planach:
-montaż rozpórki (mile widziany opis montażu kogoś kto już to robił, ja musze podobno zawieszenie opuścić bo p&p nie dało rady)
-ponowne malowanie zderzaka przedniego (niestety jakiś czerwony samochód musiał uderzyć)
-coś zrobić z rurą dolotową
-nowe felgi na zimę
-przyciemnić szyby

Załączniki

• DSC_0079.jpg
    DSC_0079.jpg
    146.5 KB · Wyświetleń: 361
  • DSC_0139.jpg
    DSC_0139.jpg
    153.8 KB · Wyświetleń: 459
  • DSC_0191.jpg
    DSC_0191.jpg
    125.1 KB · Wyświetleń: 334
  • DSC_0201.jpg
    DSC_0201.jpg
    127.3 KB · Wyświetleń: 334
  • DSC_0210.jpg
    DSC_0210.jpg
    122 KB · Wyświetleń: 423
  • DSC_0214.jpg
    DSC_0214.jpg
    116 KB · Wyświetleń: 310
  • DSC_0216.jpg
    DSC_0216.jpg
    63.4 KB · Wyświetleń: 307
  • DSC_0228.jpg
    DSC_0228.jpg
    108.3 KB · Wyświetleń: 226
  • DSC_0240.jpg
    DSC_0240.jpg
    82.5 KB · Wyświetleń: 332
  • DSC_0249.jpg
    DSC_0249.jpg
    99.5 KB · Wyświetleń: 298
  • DSC_0251.jpg
    DSC_0251.jpg
    93.1 KB · Wyświetleń: 226
Ostatnia edycja:
Kola są bajeczne:)

Kola - fakt - jedne z kilku zaledwie wg mnie najlepszych do gt

Nazwanie feuvert serwisem to juz jednak przesada :p
No chyba ze mowa o serwisie sprzedazy zarowek i zapachow do auta :p

p.s.
Jak bedziesz zmienial autko to nie oddawaj gt bo sie kurde gniewaja
Ja oddalem do rodziny i krotko po tym juz byl foch - zarowka mijania
Wymianialem - i chyba gt chciala zebym pobyl z nia jeszcze chwile bo przepalila postojowke i musialem znowu zawitac
A potem urwala "wieszak" tlumika
Chyba sama prosi o odwiedziny
:)

Aha - zeby nie bylo ze oddalem jakiemus lewusowi po 7 wujku
Siostra smiga a ja jakos lubie sprawdzic jak sie miewa gt :cool:

Ostatnia edycja:
No niestety jedyni działający do 21 w okolicy :) Ale dzięki za miłe słowa o kapciach

GT na 16 traci jakies 30% uroku
Ale na tych letnich co masz do swoich 100% zyskuje kolejne %
Slicznie :cool:

Faktycznie pechowy początek.. ale te felgi letnie są bajeczne :D

Kola - fakt - jedne z kilku zaledwie wg mnie najlepszych do gt

Nazwanie feuvert serwisem to juz jednak przesada :p
No chyba ze mowa o serwisie sprzedazy zarowek i zapachow do auta :p

p.s.
Jak bedziesz zmienial autko to nie oddawaj gt bo sie kurde gniewaja
Ja oddalem do rodziny i krotko po tym juz byl foch - zarowka mijania
Wymianialem - i chyba gt chciala zebym pobyl z nia jeszcze chwile bo przepalila postojowke i musialem znowu zawitac
A potem urwala "wieszak" tlumika
Chyba sama prosi o odwiedziny
:)

Aha - zeby nie bylo ze oddalem jakiemus lewusowi po 7 wujku
Siostra smiga a ja jakos lubie sprawdzic jak sie miewa gt :cool:

No właśnie widzę że masz 159 a tu ciągle na GT coś się udzielasz :D Więc jednak tęsknisz za gyty tak jak i ona hehe:) Ja nie zamierzam sprzedawać ani się rozstawać jak na tą chwilę :) A jak wrażenia z jazdy w porównaniu do GT?

Ja tam wole telefony ;P Ale fakt, zacne koła jak i cała bella ;) Fotki tez w zacnym towarzystwie ale porobimy lepsze ;)

Ja tam wole telefony ;P Ale fakt, zacne koła jak i cała bella ;) Fotki tez w zacnym towarzystwie ale porobimy lepsze ;)

Trzeba jakis mur wykminic bo tamten niestety olalismy. Fotki i tak super w koncu dwie kozackie belle w dwoch roznych stylach. Ja mysle ciagle czy robic na czarno wneki tych lamp tak jak u ciebie ;)

No to jak sie uporam z rozporka i przednim zderzakiem i amorami to bede szukac lamp do gyty albo oddam tutaj do magikow z forum

Genialna GT, kolor który mi się najbardziej podoba"nie widać brudu" ;] felunek bajeczka, no i wkład w autko spory, ale efekty widać... Alfa piękna. Po Gtv kupiłbym GT nawet w Jtsie bo silnik na prawdę nie doceniany... Ale realia są okrutne i muszę coś większego i czterodrzwiowego ;/ na szczęście to dopiero za rok dwa:) Szerokości i bezawaryjności

To kupuj 159 albo 166 :) ja bym celowal w 166 :) dzieki za mile slowa ja musze w koncu twoja Gtv na zywo zobaczyc :) to prawda jts jest niedoceniany bo jest trudnym silnikiem z ktorym trzeba wiedziec jak sie obchodzic...

Wzór felgi genialny jak i całe auto ma się rozumieć:) Gratuluje cierpliwości w doprowadzeniu GyTy do używalności. Należało jej się. A co planujesz robić z lampami?

Dzieki wielkie za mile slowa ;) no byly chwile slabosci ale jakos dalo rade dzieki pomocy kilku zacnych ludzi i wielu godzin spedzonych przy aucie jak i na forum :D Teraz mam problem ze skrzypieniem zawieszenia przy wysokich temperaturach no wymiana lacznikow stabilizatora pewnie mnie czeka, mam nadzieje ze uda sie to zrobic przy okazji montowania rozporki ;)

Myslalem o tych czarnych wnekach w lampach jak w blackline tylko ze ciezko dostac takie bez ksenonow a troche strach ze jak sie rozklei ta lampe to bedzie parowac. Wiadomo jak to jest...

Koła bardzo fajnie tutaj leżą - masz może jakieś zdjęcie z profilu? Bardzo fajna sztuka, podoba mi się!

Koła bardzo fajnie tutaj leżą - masz może jakieś zdjęcie z profilu? Bardzo fajna sztuka, podoba mi się!

Ciesze się że się podoba! :) Nie mam za wiele fotek, wrzucę jeszcze jakieś ciekawe no i jest jedna prawie z profilu :)

attachment.php

attachment.php
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• DSC_0185.jpg
    DSC_0185.jpg
    123.9 KB · Wyświetleń: 273
  • IMG_7889.JPG
    IMG_7889.JPG
    112.9 KB · Wyświetleń: 261
  • IMG_7932.JPG
    IMG_7932.JPG
    181.1 KB · Wyświetleń: 284
  • DSC01794.jpg
    DSC01794.jpg
    90.1 KB · Wyświetleń: 255
Fotki fajne porobimy ale nie przypominam sobie zebys pytal o zgode na publikacje wizerunku mojej belli;)

No trzeba jakoś w weekend czy coś w tym stylu :) Haha no sam opublikowałeś, przeta wszystko na forum jest i to jeszcze laureatka :D więc trzeba pokazywać :)

czwartek na 19 pod narodowy zapraszamy obie gt!

Amortyzatory
Powrót