[Giulietta] AR Giuletta QV

Siemanko Wszystkim. Czas leci, a alfa dzielnie pokonuje następne kilometry. Aktualnie 79400.

Przed nami wymiana, mam nowe oryginalne filterki + Ravenol Turbo VST 5W40 ale to w przyszłym tygodniu.

Dzisiaj było dobre kilku etapowe mycie, woskowanie ( soft99 fusso ), pielęgnacja wnętrza ( delikatne APC, mikrofibra, pianka z Wurth ), konkretne długie czyszczenie klimatyzacji ( forch ) zakończone nowym filtrem kabinowym ( corteco węglowe ). Nie jakieś tam 2 minuty psik i nowy filtr.

Ostatnio zauważyłem że przez jakiś głąbów wymieniających klocki zostały uszkodzone zaciski przednie i zaczął odpadać bezbarwny.. :( Poświęciłem sporo czasu aby je bardzo dokładnie wymyć, okleić i dałem na nie 2 warstwy bezbarwnego lakieru ( wysokotemperaturowego do 800 stopni, najdroższy jaki był o ile to coś pomoże.. ). Mam nadzieję, że chociaż na sezon je to zabezpieczy bo nie ukrywam że jak bezbarwny zaczął schodzić to już poszło płatami a ten zabieg przywrócił im połysk no i mam nadzieję że nie zrobią się zółte.

Poniżej kilka zdjęć, fotografem nie jestem więc krytykę można zachować :D. Nie chciało mi się już czekać na zachód słońca i jakiś plener bo nie czuję nóg, pleców i palców.

P.S jeszcze zimowe koła, letnie się robią, oczywiście dam foto jak będą gotowe.

20190323_120100.jpg20190323_151532.jpg20190323_153829.jpg20190323_153849.jpg20190323_153903.jpg20190323_170904.jpg

Ostatnia edycja:
Piękna, niemal bliźniaczka :) Który rocznik? ciemne fele komponują się świetnie z tym kolorem. A zimówki to 17" ? (myślałem że 17" nie wchodzą z przodu na zaciski)

A co to za dziwna alfa w garażu??? ;) :P

- - - Updated - - -

A zimówki to 17" ? (myślałem że 17" nie wchodzą z przodu na zaciski)

17" to najmniejszy rozmiar jaki wchodzi, oczywiście ori AR bo z innymi może być różnie.

Piękna sztuka! Sam szukam qv i Twoja trafia idealnie w egzemplarz, który bym z chęcią kupił ;-) Także jeśli być może będziesz rozważał sprzedaż to dawaj znać ;-) Też jestem z Lublina i mam nadzieję zobaczyć kiedyś Julke na żywo! Pozdro! :cool:

Dzięki za miłe słowa:

esati - rok 11, pierwsza rej. 06.2011. salon PL. Tak felgi 17" to zestaw zimowy, zakupiony w ASO więc pasują, ale pewnie jak będzie jakieś inne ET czy szerokość to może być kłopot bo tam milimetry dzieli felgę. A jak będzie ciężarek to już zacisk zarysowany :(

Doblo - to Passerati 2.0 TDi teścia, najlepsze auto jakie mogło zostać wyprodukowane :P On go kocha, jak ja Alfę :)

Calypso - kiedyś zmienialiśmy z żoną często auto, ale jak teraz zapytałem się jej " jest klient z Lublina na Twoją Alfę, sprzedajemy ? " To odpowiedziała nigdy w życiu więc... musisz poczekać :P Chyba że nam dopiecze jakąs awarią to się skontaktuję z Tobą :D Ale obejrzeć zawsze możesz, jak chcesz taką kupić to kontaktuj się PW, coś tam wiemy na ich temat.

Pozdrawiam!

- - - Updated - - -

Masz może jakiś model tych piór ? :)

Alfka wygląda bajkowo.

Cześć, indeksu Ci nie podam, jesli chcesz to załatwię go na tygodniu.

Prawdopodobnie Bosch AeroTwin

Nie dziwię się, że nie chce sprzedać :) ja właśnie też szukam dla żony i uparła się właśnie na qv :) obejrzałem 2 sztuki i niestety... na zdjęciach malina, a w rzeczywistości szkoda pisać. Także jeśli żona zmieniła by zdanie to dawaj znać śmiało ;)
Dzięki bardzo, odezwę się na pewno, im więcej wiedzy tym lepiej. Jeśli również była by szansa obejrzeć Julke na żywo i zamienić parę zdań byłoby ekstra :cool:

Ma żona gust, wie co dobre i tak trzymajcie. Aby cierpliwie. No to dawaj jutro spontan spot zrobimy pod zamkiem, pooglądacie zobaczycie, i jakieś porównanie będzie.

P.S ja przed zakupem oglądałem jedną czarna która.... no brak słów było po głębszej weryfikacji bo najpierw to się napaliłem jak pies na wiadomo co.

Druga jest biała " perełka " ze Szwajcariiiii ale to wyskoczyła nie dawno, z tym że tez miałem okazję rzucić na nią okiem bo kręciła się koło mojego domu to szału nie ma.

Moja jest rodem z Wawy to ma kilka zadrapań parkingowych które ogarnę w tym sezonie ale...... jak wysiadłem ją oglądać u pierwszego właściciela to po minucie wiedziałem że odjedziemy tym autem.

Co do spota to jasne, jestem za :) dobrze będzie zobaczyć w końcu zadbaną sztukę. Zaraz się odezwę na pw, żeby nie offtopować Tobie w temacie ;)

Tą perełkę ze Szwajcarii oglądaliśmy, napisałem parę swoich spostrzeżeń w dziale lubelskim.
Pozostaje cierpliwie szukać i sprostać wymaganiom żony :rolleyes:

ok spoko to czekam na wiadomość

żeby nie spamować to dodam jeszcze dwie fotki jedna z dzisiaj a druga ze spotu lubelskiej grupy z podziękowaniem za zdjęcie dla fotografa :)

received_334473947212353.jpgreceived_814623252228556.jpg

Piękne.
Zrobisz chipa w przyszłości albo inny tuning i będziesz musiał numery zmieniać :P

Myślę że nic nie będę tuningował.... chcę iść zgodnie z obsługą i utrzymaniem stanu jak jest a to już jest wystarczająco finansowo i czasochłonne :)

Dzięki wielkie za spotkanie, piękna i mega zadbana sztuka!! Na żywo miazga, zdjęcia tego nie oddają! Pozdrawiamy i pozytywnie zazdrościmy :) Wrzucaj wiecej zdjęć i pochwal się jak felgi będą gotowe :cool:

O super, dziękujemy za miłe słowa i życzymy owocnych poszukiwań. Pamietajcie że służymy pomocą ! :)

p.s Pamiętajcie cierpliwy dostaje więcej :)

No dzisiaj siadły letnie kółeczka. Jutro pucowanko i nowy olej. Zdam relację

20190405_172349.jpg

Jest i Bella :) Już widać, że będzie super! Wrzucaj Marcin więcej zdjęć na odnowionym letnim setupie :cool: Pozdro!

Witam! Weekend był i go nie ma, ale czas poświęcony dla swojej miłości bezcenny :)

- wymiana oleju 79595km. Ravenol VST Turbo 5W40 ( jestem zaskoczony ciszą przy zimnym starcie silnika, będe obserwował dalej ).
- standardowe mycie czyszczenie, odkurzanie, detailer itp itd.
- założone letnie kółka

No i wisienka na torcie. Użytkownikowi esati pozazdrościłem wypolerowanych końcówek wydechu. Więc wyposażyłem się w amatorski sprzęt do tego dzieła no i z efektu jestem mega pozytywnie zaskoczony.
Najpierw mycie środkiem do felg, miałem tylko niezbyt skutecznego plaka, " krwista czerwień " mi się skończyła więc ratowałem się plakiem, potem przeszedłem na Moje Auto do mycia silników aby umyć z sadzy, potem gąbka ścierna gradacja 180, filc na wiertartkę + najtańsza pasta polerska bo szkoda było używać Menzerny na " brudną " robotę i ogień. Efekty poniżej. W środku nie wszystko zeszło, są już nie odwracalne zmiany, ale najważniejsze że zewnątrz jest kozak i od razu " tyłek " inaczej wygląda.

Pośmigane przez weekend, powiem Wam że rzadko jeżdżę tym autem, w większości użytkuje go żona ja służbową skodę, ale jak polatałem tak ostro przez dwa dni to uzależnić się można... przypominają mi się stare dobre czasy i Fiat Coupe 20VT..... :)

20190405_215147.jpg20190407_103056.jpg20190407_103104.jpg20190407_103608.jpg20190407_114813.jpg20190407_114819.jpg20190407_115713.jpg20190407_115722.jpg

Plany ? Pomalowanie śrub od kół, elementów tarcz hamulcowych na szaro ( to co nakłada sie na piastę ) oraz prosi się o glinkowanie. Niestety są to czasochłonne zabiegi a życie nie kręci się tylko w okół auta i kiedy ja to zrobię nie mam pojęcia...

Ostatnia edycja:
Letnie koła świetne, a końcówki wydechu wyglądają jak nowe :D
Niby taki szczegół, a taka różnica "od tyłu", no nie? ;)

To prawda, po jeździe QV można się od niej uzależnić ;).
Co do oleju silnikowego, to mam identyczny. Przejechałem na nim ok. 9 000 km, a zmieniałem z oleju Selenia. W przyszłym tygodniu wizyta w ASO i wymiana oleju + świece - zostawiam ten sam, czy jest ciszej niż na Seleni ? Tego nie wiem, ale nie mam żadnych uwag, poziom trzyma, więc zmieniam na taki sam, także myślę że będziesz zadowolony.

esati - od tyłu jest najlepiej..... :cool: nie tylko patrzeć na Alfę hehehe

baton - ja planuję zmieniać olej max 10 tysięcy a najlepiej 8-10 tysięcy i jeszcze naleje środka AR9100 bo naprawdę jestem przewrażliwiony o życie turbosprężarki. Rozgrzewam ją dłużej niż tylko płyn chłodzący, po ostrej jeździe studzę 2-3 minuty i to jeszcze potrafię włączyć ogrzewanie żeby " odebrać " trochę temperatury i ostudzić olej...

Wiem teraz że najbliższy plan oprócz detali jak śrubki, to przewód olejowy pozmianowy oraz mam 2 wgniotki które zlecę specjalistom do wyciągnięcia żeby karoseria była bella :)

Amortyzatory
Powrót