[Giulietta] AR Giuletta QV

Marcin20vt

Nowy
Auto
AR Giuletta QV
Witajcie ! Miłość do włoskich aut miałem od zawsze, zaraźniłem nią moją żone i po posiadaniu kilku Alf Romeo, wybór padł na Julkę w wersji QV. Po obejrzeniu kilku egzemplarzy, jak zobaczyliśmy tą decyzja zapadła praktycznie od razu :) nie było auto najtańsze, ale jak to już kilka razy przekonałem się na własnej skórze, że te najtańsze często są najgorsze.

Auto pochodzi z Polskiego salonu, pierwszych rąk, bardzo doinwestowane, wszystkie naprawy czy wymiany przeprowadzane na oryginalnych cześciach lub zamiennych z najwyższej półki. Przebieg jak na razie znikomy bo 71 tys km. Wyposażenie bardzo bogate, auto nie zniszczone. Drugi komplet kół na zimę. Wrażenia z jazdy ? Bezcenne :)

Jak jest tu ktoś z Lublina, to będę wdzięczny jak da mi cynk czy są jakieś cykliczne spotkania na mieście, można by poznać kogoś od Alf :)

Pozdrawiam,
Marcin

Załączniki

• 20180624_083349.jpg
    20180624_083349.jpg
    46.1 KB · Wyświetleń: 0
  • 20180624_083402.jpg
    20180624_083402.jpg
    99.9 KB · Wyświetleń: 0
  • 20180624_113511.jpg
    20180624_113511.jpg
    122 KB · Wyświetleń: 0
  • 20180624_113523.jpg
    20180624_113523.jpg
    129.4 KB · Wyświetleń: 0
  • 20180624_113533.jpg
    20180624_113533.jpg
    138.5 KB · Wyświetleń: 0
  • 20180624_113544.jpg
    20180624_113544.jpg
    107.2 KB · Wyświetleń: 0
Dzięki za info, nie mam konta na FB ale strona na szczęście się otworzyła. W takim razie 5 Sierpnia postaram się być.

Nie długo rejestracja, bo na razie tablice z Wawy.

Pozdrawiam,
Marcin

Małe, amatorskie mycie. Pianę rozcieńczyłem mocniej z wodą dlatego nie jest taka " śnieżna " ale auto jest dość czyste, lakier po pielęgnacji i na dobrym wosku więc nie chciałem go mocno męczyć :) Po spłukaniu, wycieranie mikrofibrami detailerem, żel na opony i cieszy moje oko :)

20180721_134256.jpg20180721_134306.jpg20180721_144707.jpg

p.s cały czas czekam na telefon z Wydziału Komunikacji że tablice są do odbioru :)

Pozdrawiam,
Marcin Siczek

Mam nadzieję że nie jeździłes rękawica do mycia po tej pianie, tylko ją spłukałeś i później umyłeś auto wodą z szamponem. Chyba że tylko piana spłyneła i opłukałeś i wysuszyłeś auto to git.
P. S Julka jest świetna. Coraz bardziej mi się podobają Giulietty.

Ostatnia edycja:
Gratuluję zakupu zacnego autka :)

Lotek900, dokładnie tak jak napisałem po spłukaniu, wycieranie do sucha z detailerem z ValetPRO. :) Gdy auto jest mocno brudne to pianę płuczę, a potem dopiero zabieram się z wiaderkami i gąbką z mikrofibry :). Ale dzięki za uwagę, bo szczerze mówiąc nie wiedziałem o tym że nie można ruszać gąbką tej piany. Ja ją spłukuję w miarę szybko bo się po prostu boję żeby coś mi nie zrobiło z lakierem, " chromami " itp, więc zawsze traktuję pianę jako mycie wstępne i też nie za każdym razem z pianą bo to po prostu nie ma sensu. Pianę można użyć raz na kwartał albo po zimie.

Julka jest świetna, wilk w owczej skórze :)

Pozdrawiam,
Marcin

Piana aktywna jest po to żeby zruszac brud. Gdybyś ta pianę ruszał gąbka czy rękawica to jest duże ryzyko że piach i syf który jest na lakierze rysuje Ci lakier z każdym ruchem gąbki.
Obym za 2 lata zdążył na taką uzbierac:P

Aktywną pianą można zaczynać każde mycie, nic się lakierowi nie stanie, szczególnie jak piana ma neutralne PH ( w przypadku ochrony woskiem czy powłoką).
Należy ją spłukać zanim zaschnie, jak przestaje spływać to już na pewno powinna zostać spłukana. Nie musi to być wczesne spłukiwanie, zależy od produktu.

Myślę, że raz na kwartał to dość rzadko, szczególnie jak ktoś ma łatwy dostęp do pianownicy. Każde grubsze mycie zaczynał bym od aktywnej piany.
Powiedzmy raz na miesiąc/dwa :) Pozwala dobrze zmiękczyć/zruszać brud, jej użycie zmniejsza ryzyko porysowania lakieru przy myciu ręcznym. Super sprawa taka pianownica :)

Aktywne piany są różne, od delikatnych, których można używać przy każdym myciu, po bardzo mocne do użycia na mocno zapuszczonych autach. Nie wiem jakiej używasz, więc ciężko coś więcej stwierdzić.
Jedna uwaga. Nigdy nie wycieraj auta bez uprzedniego dokładnego mycia. Aktywna piana ma za zadaniu rozpuścić powierzchowne zabrudzenia. Na lakierze pozostaje sporo syfu i wycieranie takiego auta, nawet przy użycie quick detailera powoduje rysowanie lakieru. Z pewnością fibra po takim zabiegu była brudna, bo zebrała wszystko co było na lakierze.
Polecam forum KA, znajdziesz tam mnóstwo cennych wskazówek.

A poza tym, to piękna QV'ka :D

A to dobrze wiedzieć, dzięki za rady chłopaki. Trochę się tym interesuje, ale nigdy nie można powiedzieć że już się tyle wie że nie będę nikogo słuchał :) Każda rada cenna. Mam Karchera K2 Basic, już jest za słaby dla mnie ale i tak lepsze to niż tylko wąż. Tym bardziej że jest do czego podłączyć oryginalną Karcher pianownicę.

No ja trochę zapłaciłem za auto, pierwotnie nie brałem pod uwagę QV tylko 1.4 120KM w ładnym stanie czy wersji ale tak od oględzin do oględzin, potem otomoto, trochę filmików na youtube i mówię: Jak szaleć to szaleć :). Budżet nadwyrężyłem mooocno a potem jeszcze podatek i ubezpieczenie Auto Casco, ale za to auto mocno doiwestowane więc z tym nie mam wydatków.

Ostatnio aby zamontowałem nowe pióra wycieraczek, świezutkie BOSCH-a. Nie chciałem żeby mi koledzy dali takie co leżą 2 lata na magazynie ale okazuje się że pasują do wielu popularnych aut więc rotacja duża. Niby sprzedający wymieniał nie dawno ( mam na FV ) a niby źle zbierało prawe pióro. Założyłem nowe i to samo! Myślę sobie co jest, a to ramie nie dociskało dobrze szyby, wystarczyło na smarować penetrantem i potem smarem silikonowym w miejscu " łamania " ramion i od razu sprężyna dociągnęła ramie.

20180720_184451.jpg20180720_184454.jpg

Ostatnia edycja:
Cześć, czas leci teraz jesienne dłuższe wieczory więc chcę coś napisać na temat mojej Alfy.

Auto jeździ bez najmniejszych problemów, na zegarach lekko ponad 76500 a Alfa dostała nowy termostat, BEHR, klocki, oraz mycie zacisków i całęgo auta zakończone jakąś powłoką z aliexpres. Efekt na razie jest ok, zobaczę jak będzie dalej się utrzymywało.

Zrobiłem małą próbkę wlewając tą powłokę do korka po piwie i zrobiła się taka tarcza z powłoką.

No i wisienka na torcie. W Lublinie na końcu tablic rejestracyjnych zaczęlo się pojawiać H... i w końcu HP. Więc uważam że ładnie wpasowały się tablice LU 235HP ( Horse Power ) :)

Poniżej kilka zdjęć z tym że kolory wychodzą strasznie :( Muszę sobie zapewnić jakąś fajną sesję prawdziwym aparatem a nie tym z telefonu.

20181112_114525.jpg20181112_121201.jpg20181112_124622.jpg20181115_092525.jpg20181112_164515.jpg20181115_131542.jpg

Od kiedy ten Mr fix siedzi na aucie? Bo kropelki jakieś słabe jak by już umierał albo mocno przytkany. Dla porównania zdjęcie zrobione dzisiaj o 14 po pracy a na lakierze tylko SSW po przebiegu jakieś 1000KmIMG_20181121_140559.jpg
IMG_20181121_140554.jpg

Dzięki za odpowiedzi. Słuchajcie, ja nie jestem wybitnym fachowcem w dziedzinie profesjonalnej kosmetyki samochodowej. Krople mają około 2 tygodni, więc w porównaniu do Twoich zdjęć - Lotek900 moje wyglądają słabo. Może auto do tego słabo przygotowałem. Tylko myłem, a może trzeba jakoś odtłuszczać ? Albo po prostu słaba powłoka.

Jak zobaczę po kilku dniach że to jest do du*y to umyję konkretnie auto i nakładam doby wosk.

A tablice to rzecz z której się bardzo cieszę.

[MENTION=33988]Marcin20vt[/MENTION] nie odbieraj mojego postu jako ataku, nie miałem tego na celu. Pytam po prostu z czystej ciekawości. Też nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, to moje hobby. Tak czy siak Twój wóz jest piękny w najlepszym kolorze:D mam nadzieję że kiedyś będę mógł sobie pozwolić na podobna.
P.S przed położeniem powłoki trzeba lakier dobrze przygotować. Mycie, dekontaminacja, glinka, najlepiej jeszcze jakaś korekta i na końcu powłoka. A ten Mix mimo że tani chińczyk to daje rade.

Ostatnia edycja:
Lotek900, własnie w żadnym wypadku tak nie odebrałem :). Poważnie mówię, że jestem amator, coś tam mam z kosmetyków, trochę czytałem ale naprawdę lubię przyjmować krytykę, chociaż to może za mocne słowo, lepszym było by słuchać rad, a to się rzadko zdarza bo my polacy mamy taką naturę że na wszystkim się znamy i nasze zdanie jest zawsze NAJ i nie lubimy słuchać :) Także jak podpowiesz jak to nałożyć, czy jakiej powłoki użyć to ja chętnie przeczytam.

A ja lubię jak ktoś mi powie, użyj tego albo zrób to w ten sposób... :)

Podsumowując nasze wywody o kosmetyce, uważam że lepiej dbać o auto w podstawach, rekawica z mikrofibry, dobry szampon, podstawy o wosku, nakładaniu piany aktywnej, plastikach itp. i dalej się rozwijać, słuchać, czytać, niż plakować lakier czy myć szczotką na myjce którą zazwyczaj ktoś jak kończył myć auto to mył felgi i progi i to już bez czasu na myjce " bo trzeba wrzucić monetę " a potem podchodzi ktoś i zaczyna myć swój lakier :( i zamykać się na jakiekolwiek rady koleżanek i kolegów.

Alfa Romeo jaka by nie była, a kocham każdą w czerwieni jej najlepiej, aczkolwiek miałem 1 x 156 srebrną nadrabiała czerwoną skórą, czarną 156 po lift którą obdarzam wieeeelkim sentymentem, może właściciel tutaj jest ? Piękna sztuka była !! Poszła do Ostrowca Świętokrzyskiego. I srebrną 159 :)

a i jeszcze 147 z fotelami Ti, też srebrna

Ostatnia edycja:
Ładne wozidło:) I kolor super. Fajnie, że QV w manualu. Ciekawe jak to jeździ, bo ostatnio byłem w Fiacie w Poznaniu na jeździe testowej nową Veloce w automacie i szczerze przez skrzynie nie podobało mi się i mam wrażenie, ze cały potencjał gdzieś ginął:( Tutaj zapewne jest lepiej i autko jeździ tak jak chce tego kierowca, a nie skrzynia:D

Gratki zakupu auta i szczerze motywacji do takiego dbania o auto. Widzę też że to kolejna Julka kupiona dla żonki a dbana i dopieszczana przez męża :) tak trzymać

Amortyzatory
Powrót