• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

AR 166 - tuleje tylnej belki

• Autor wątku Autor wątku Dj_Direct
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Cześć.
Jutro chce ogarnąć podmianę belki po regeneracji przez [MENTION=3299]criss2007[/MENTION].
Czy śruby dokręcamy po postawieniu auta na koła - jeżeli tak macie jakiś patent jak nie mam kanału?

Na coś szczególnego trzeba zwracać uwagę?

Cześć.
Jutro chce ogarnąć podmianę belki po regeneracji przez [MENTION=3299]criss2007[/MENTION].
Czy śruby dokręcamy po postawieniu auta na koła - jeżeli tak macie jakiś patent jak nie mam kanału?

Na coś szczególnego trzeba zwracać uwagę?
Najbardziej to trzeba uważać na śruby trzymające belkę do podwozia ale to już wiesz [emoji6]

Belke dokrecisz jak auto stoi na kołach bo dojście jest dobre do srub od spodu. O ile ich nie ukrecisz hihi hihi hihi hihi hihi hihi hihi.
Nie no zartuje. Bedzie dobrze rzadko kiedy one sie ukrecaja . ja mialem pecha ale naprawiłem to. Gorzej jakby sie nie dalo w razie W tego naprawic a tak śmigam i jest ok.

wysłane z WC

Bez przesady nie ma nic strasznego.
Jak przy odkręcaniu będziesz czuł, że idzie ciężej w pewnym momencie, a nie lżej - wkręcaj z powrotem i odkręcaj ciut "dalej" i tak w kółko - bez problemu Ci się odkręci.

Tak a najprostszym sposobem jest podstawienie lewarka pod wahacze żeby koła się ustawiły na żądanej wysokości i wtedy dokręcasz.

Jak uzyjecie przedluzki to spokojnie ma kolad da rade je dokręcić. A czy ktks zna momenty jakimi trza śruby belki dokręcić?

wysłane z WC

Śruby belki 51Nm jutro kończę wymianę. Muszę podlewarować wahacz i dokręcić śruby. Dzisiaj męczyłem banany. Niestety na czujnikach ABS poległem.

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka

Niestety na czujnikach ABS poległem
Nie tylko Ty.Ja też walczyłem z tym przez kilka dni.Delikatne pukanie przed drewno,podlewanie wd a i tak na końcu się ułamał.A miałem zawias na wierzchu z bd.dostępem.

Tak a najprostszym sposobem jest podstawienie lewarka pod wahacze żeby koła się ustawiły na żądanej wysokości i wtedy dokręcasz.

tak chciałem zrobić ale auto podnosi się na na wahaczu do góry- i zastanawiam się czy czasem jak postawi się na koła to jednak nie zejdzie niżej niż podniesienie wahacza wahacza.

Śruby puściły bez problemów ale dwie były skorodowane aż po gwiny, dlatego wjechały wszystkie nowe. Dorobione podkładki ładnie pasują:
mocowanie belki.jpg

Podkładka z podtoczeniem:
podkładka_1.jpg

Jutro jeszcze ze względu na małe utrudnienia muszę dokręcić śruby i w poniedziałek na ustawienie zbieżności. Teraz dla spostrzegawczych - co tu jest nie tak:
lewy wahacz na lewej stronie.jpg

I pytanie czy komuś udało się odkręcić śruby od blachy mocowanej do wahacza z nakrętką mocująca wahacz z zwrotnicą - na zdjęciu zaznaczone w kółko:
śruby mocujące blaszkę.jpg

- - - Updated - - -

ie tylko Ty.Ja też walczyłem z tym przez kilka dni.Delikatne pukanie przed drewno,podlewanie wd a i tak na końcu się ułamał.

No niestety po ukręceniu prawego przy mocowaniu poddałem się bez dalszej walki :(

Jak masz wahacz wyjęty to powinieneś odkręcić mi przynajmniej się udało.

Mi się nie udało i to nie dlatego, że śruby zardzewiały ale w aluminiowym wahaczu na kontakcie ze śrubami powstała korozja i dosłownie zaspawała śruby. Żeby wyciągnąć śruby musiałem odwiercać je z wahacza.

A przypadkiem nie założyłeś tych tulei odwrotnie?Czemu tym "podbiciem" do podłogi a nie od dołu.? Z tego,co kojarzę to chyba wszyscy wbijali je od dołu.Ja w 3 autach też wkładałem je od dołu a dziesiąt tysięcy nalatane mam.

A przypadkiem nie założyłeś tych tulei odwrotnie?Czemu tym "podbiciem" do podłogi a nie od dołu.? Z tego,co kojarzę to chyba wszyscy wbijali je od dołu.Ja w 3 autach też wkładałem je od dołu a dziesiąt tysięcy nalatane mam.

to samo miałem pisać :) też ostatnio robiłem tuleje w belce i mam włożone odwrotnie i podkładkę od strony podłogi. po to jest chyba ten kołnierz żeby włożyć odwrotnie tuleje i nie wysunęła się z belki.

Ale chwila kilka postów wcześniej są zdjęcia gdzie tuleje są włożone kołnierzem do podłogi a od spodu wszyscy dają podkładki szerokie docinane że starej tuleji? To jak w końcu ma być?

http://www.forum.alfaholicy.org/166/3461-ar_166_tuleje_tylnej_belki-post667319.html

Auto wyjechało z garażu, wszystkie śruby dokręcone z momentami z eLearna oprócz długiej śruby mocującej wahacz do zwrotnicy - przy 140Nm odpuściłem bo nie miałem odwagi - eLearn podaje 159-175Nm.
Pierwsze wrażenie po remoncie auto wydaje mi się sztywniejsze, może to ze względu na poliuretan w wahaczu dolnym, a może to tylko odczucia po lekturze na forum :).
Następnym razem raczej pójdzie tuleja wahliwa lub nowy wahacz.
Czy idzie jeszcze dostać nowy wahacz dolny?

Jutro zbieżność i montaż nowych czujników ABS :(.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót