• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[166] AR 166 2.5 V6 24V Busso by ma4e

ma4e

Nowy
Auto
AR 166 2.5 V6 24V 00'
Moja pierwsza...

Zakup bardziej z serca niż rozsądku, po przemyśleniu można było kupić bogatszą wersję, ale to oznacza tylko, że będzie co robić :cool:

Silnik: 2.5 V6 24V Busso (140kW)
Skrzynia biegów: 4HP20
Rok produkcji: 2000 r.
Przebieg: 185440 km

166 trafiła do mnie po remoncie zawieszenia i rozrządu, znajomy po 6 latach inwestycji stwierdził, że to jego ostatnia przygoda u mechanika (nie żeby narzekał :P).
Z wejścia poszła na wymianę płynów i filtrów (Valvoline MaxLife 5W40 / FILTRON) i czeka mnie jedynie odświeżenie świateł z przodu.

Zrobione:
#elektryka
(v) dodatkowy wzmak z subwoofer'em (przekładka z poprzedniego auta)
(v) rozszerzenie ICS'a o zmieniarkę (Audiostrada)

Plany: (w końcu ciepło i można coś podziubać)

#silnik
( ) zmiana kolektora dolotowego na ten z 3.0 V6 (barany + podstawki)
( ) układ dolotowy PiperCross

#elektryka
( ) montaż DSP (SZUKAM WIĄZKI i ewentualnie głośników):mad:

#wnętrze
( ) skórzane fotele

Zdjęcia w najbliższym czasie, aczkolwiek sensu w tym jeszcze nie widzę - seria to seria :(

PS: Rozumiem, że ten wątek mogę traktować jako swoistą dokumentację i wrzucać na bieżąco postępy? :)

Ostatnia edycja:
Silnik: 2.5 V6 24V Busso (140kW)
Skrzynia biegów: 4HP20

Konfiguracja jak w mojej pierwszej :)
Gratulacje! Zacny silnik każdym swoim oddechem i pomrukiem będzie ci przypominać, że to był dobry zakup :D

Bardzo dobry kierunek z tym Pipercross + dolot z 3.0!
Powodzenia :)

Dzięki!

W sobotę będę coś rzeźbił to i umyję przy okazji -> foty wlecą na 100% :)

Bardzo dobry kierunek z tym Pipercross + dolot z 3.0!
Naczytałem się, że jest to prawie p&p, ale nie wiem do końca. Może by tak odrazu hamownie + chip? :D

Właśnie doleciała kurierem zabudowa ze zmieniarką i dsp :D wiązki jak nie było tak nie ma, więc coraz bardziej skłaniam się ku rzeźbieniu jej samodzielnie, ale nie pogniewam się jakby ktoś z forum mi taką wytrzasnął spod ziemi :P Narazie przekładam stare audio bo "mięsa" brakuje.

Zastawiam się, jak jest w alfach z "prądem" - czy jest go pod dostatkiem czy mocniejsze CarAudio będzie powodowało przygasanie wszystkiego (kupić kondensator czy nie kupić?:confused:)

Czipem dużo nie zwojujesz. Pogadaj z tomaz'em. On ma pomodzone swoje v6 i w temacie nagłośnienia też ma coś sensownego do powiedzenia :D

Czipem dużo nie zwojujesz
Bardziej miałem na myśli zmiany w dolocie + hamownie i chip.

Bardzo chętnie - gdyby nie odległość to nawet bym się wybrał :) narazie czeka mnie nabicie postów (jak bardzo źle to brzmi), bo nawet PW nie mogę wysłać :(

Orientujesz się może które kostki z tyłu ICS są zajęte?MINIISOIN_2.jpeg

C1 i B (DSP)
C2 i C3 (zmieniarka)
i zagwozdką jest A (telefon?) - a konkretnie czy w wersji bez telefonu ona jest zajęta czy wolna (+ ew. jak namierzyć nazwę tej kostki)

PS: Nie wiem na ile sprawa musi być poważna, żeby założyć temat, z informacji które znalazłem na temat kostek tyle wywnioskowałem. W tym wątku czuję się najbezpieczniej :P

Ostatnia edycja:
Poczułem się wywołany :)

Jeśli chodzi o filtr Pipercrossa to po prostu wkładasz go zamiast ori. Bardzo fajnie się sprawuje, mam go już drugi rok jakoś - raz już go myłem.

Co do dolotu i modzenia - w przypadku 2.5 to na pewno barany od 3.0, ale warto też zmienić przepustnicę. Najtaniej wypada taka od Cayenne V8, kupisz za śmieszną kasę 100-150zł na alle. Ma dużo większą średnicę i pasuje elektrycznie P&P, nawet wtyczki nie musisz zmieniać. Trzeba niestety przerobić pod nią kolektor. W razie czego pogadaj z Passionati.pl chyba robią jakieś gotowce. Dajesz wtedy większą rurę z filtra do prepustnicy i stronę dolotu masz ogarniętą :)

Do tego warto rozluźnić wydech, żeby to odetchęło :)

Na końcu robisz strojenie. U mnie przybyło 20KM, ale podobno przy 2.5 są większe przyrosty, pewnie dlatego, że zmieniasz barany i ogólnie procentowo ten dolot bardziej powiększasz w stosunku do serii niż w 3.0

Jako gratis dostajesz dużo lepsze brzmienie - tu jednak sporo zależy od wydechu.
Jest kilka osób na forum, które robiły takie przeróbki (i większe..), a coś tam możesz i w moim wątku poczytać ;)

Wiązkę pod dsp też powinienem mieć

A ja czekam i czekam na te zdjęcia bo bez nich to taki kulawy ten wątek :)

Pracowity weekend, nawet nie zdążyłem jej umyć... aż wstyd. Obiecuję poprawę, coby wątek nie kulał!
Dorzucam fotki na szybko, więc musisz mi wybaczyć ten bałagan.
IMG_2706.jpgIMG_2707.jpg

Tymczasowa instalacja w już na miejscu - jeszcze kilka dni temu zachwycałem przestrzenią w bagażniku... także wersja ostateczna przewiduje podwieszenie wzmaka i kondensatora pod półką, żeby wyeliminować sklejkę. Ale mimo braku dsp już gra naprawdę przyzwoicie!

Poczułem się wywołany
Jasna sprawa, dzięki wielkie za nakreślenie kierunku :) Żałuję, że pomysł z Pipercorss'em odkryłem po wymianie filtra w zeszłym tygodniu ;/
Czy mógłbyś jeszcze się wypowiedzieć w temacie "Do tego warto rozluźnić wydech, żeby to odetchęło" - z mojej ubogiej wiedzy może to bardziej zaszkodzić niż pomóc wolnossącej jednostce, ale to tylko ze słyszenia.

2.5 w automacie to odważnie
masz na myśli spalanie po mieście? :D zawsze przeliczam to na wożenie się taksą i odrazu mi jakoś lepiej :P

Mam pytanko bo widzę, że zaglądacie - czy w wiązce DSP jest już wiązka do zmieniarki/navi czy to dwa różne światy?

Przymierzam się wielkimi krokami do montażu DSP i chciałbym zrobić pełną dokumentację, co jak i gdzie po co, zebrać info do kupy - ilość informacji rozsiana w tylu wątkach na ten temat przytłacza pewnie nie tylko mnie. Przeczytałem już wiele, ale po czasie odnalezienie konkretnej informacji w tym gąszczu jest nierealne, więc chaciłbym to uprościć. Ma to sens?

Ostatnia edycja:
No akurat tuba w bagażniku nic z jakością dźwięku nie ma :edziahaha:

tubą bym skrzynki nie nazwał, ale nie jest tak płasko jak było - zestrojona uzupełnia dół, a nie łupie, że śrubki się odkręcają (wbrew pozorom nie rozlewa się to aż tak bardzo) :D
nie bądźmy aż takimi purystami - do czasu montażu dsp lepiej nie będzie :P

z mojej ubogiej wiedzy może to bardziej zaszkodzić niż pomóc wolnossącej jednostce, ale to tylko ze słyszenia.

Jeżeli wywalisz kata i nic innego nie zrobisz, to tak. Ale jeżeli modyfikujesz dolot (więcej tlenu dociera do cylindrów) to żeby uzyskać jakiś pozytywny efekt musisz też pozwolić większej ilości spalin się wydostać :P
Ja np. nie usuwałem kata, ale za nim mam zrobiony przelot 2.5" do końca. Większość usuwa katy, robią równe portki i mają jeszcze większe przyrosty niż ja :D
Ale oczywiście po takich akcjach: strojenie. Wtedy dobierasz dawkę itd. żeby to miało ręce i nogi.

Ale powinieneś wiedzieć że zamykanie źródła dźwięku w bagażniku to jak delektowanie się muzyką z sąsiedniego auta na parkingu. Nic poza łupaniem do kabiny nie dociera.
Zaprezentuj wreszcie auto a nie jakieś druciarstwo w bagażniku pokazujesz :edziahaha:

Większość usuwa katy, robią równe portki
zaczyna się robić z p&p wymiany dolotu kolejny podprojekt wżerający finanse :D rodzi się dylemat czy robić silnik i zostawiać jeszcze więcej na stacji, czy zrobić wizualnie skóry:confused: Dolot już przeliczyłem, ale nie orientuję się ile może wchłonąć wydech, w wersji "optymalnej"? Bo zaraz podwoję wartość samochodu w przeciągu miesiąca :D

Zaprezentuj wreszcie auto a nie jakieś druciarstwo w bagażniku pokazujesz
Ale się przyczepiłeś :edziamaruda:, zamykanie zamykaniem, efekt placebo się liczy :cool: czy jak go obrócę o 180* i otworzę podłokietnik w kanapie to otrzymam wirtualną akceptację jakości? :edziahaha: Tym bardziej na foty poczekasz, żebyś nie zarzucił że brzydka bo tego nie wybaczę :D

tomaz miał basowy w podłokietniku.
A temat bez fot auta to jak temat o samochodzie sąsiada :)

tomaz miał basowy w podłokietniku.

To w sumie nawet niegłupie, chyba będę musiał jakimś barterem wyciągnąć od niego info, bo każdy mnie od niego odsyła :)

Marku, tak jak wspomniałem chwilę wcześniej, foty wjadą ale wszystko w swoim czasie, żeby nie było "druciarstwa" :)

Kable od navi i zmieniarki powinny być razem z kablami od dsp. Myślę, że nie ma co się rozwodzić dalej nad tym tematem na forum bo zostało już wszystko napisane odnośnie dsp i jego montażu ;)

Wysłane z Matrixa

Amortyzatory
Powrót