[159] AR 159 1.9JTDm 8V 120KM

Szarik

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 '10 1.9JDTm 8V (była), Alfa Romeo 159 '08 1.9 JTDm 8V (jest)
Cześć!
Chciałem się pochwalić swoim może nie nowym, bo kupionym już ze dwa miesiące temu, ale wymarzonym wozidłem. :D
Mowa o Alfie 159 z 2010 roku w dieslu 1.9JTDm o mocy 120KM, wersji wyposażenia dokładnie sam jeszcze nie znam, mam nadzieję, że siła forum mi tu trochę pomoże. ;) Zakupiona z przebiegiem 163 tysięcy, sprowadzona z Belgii, aktualnie niecałe 170 tysięcy przebiegu i tylko jedna drobna awaria za mną. Według książki serwisowej była na bieżąco serwisowana, po sprowadzeniu regenerowali cudny wytwór M32, przy okazji nowe kompletne sprzęgło.
Wracając do wyposażenia:
- czerwone skóry
- czujnik zaparowania szyb i czujnik deszczu
- tempomaty i inne cuda na kiju
- brak wielofunkcyjnej kierownicy :|
To chyba tyle z tych mniej standardowych bajerów, resztę typu komputery pokładowe itp. posiada pewnie każda 159. ;)
Planów chwilowo jest niewiele, najważniejsze dla mnie to doprowadzenie jej do kultury wizualnej oraz mechanicznej (gdzieś czasem coś zatrzeszczy, pierdnie czy zapiszczy :D ), na resztę przyjdzie czas. :)
Po przeskoczeniu z małego hatchbacka w Alfe, mogę śmiało stwierdzić, że jest to kawał porządnej limuzyny. :D
Zdjęcie mam chwilowo jedno, ale zawsze jak przy niej coś grzebię, to pojawiają się kolejne. Postaram się systematycznie wątek uzupełniać. ;)

96.jpg

Załączniki

• 20191024_135710.jpg
    20191024_135710.jpg
    168.4 KB · Wyświetleń: 0
Fajnie, gratuluję zakupu :)
Co to za awaria już była? Z komisu kupowałeś, czy osobiście sprowadzałeś?

Daj jakieś fotki wnętrza.

Dzięki ;)
Zakupiłem od faceta spod Żyrardowa, który sprowadza auta zza granicy. Na stanie trzyma niewiele, bo ze dwa, może trzy auta. Taki chyba sposób na dorobienie do emerytury. Bardzo miły człowiek, nic nie ukrywał. ;)
Kilka dni po zakupie spadła mi końcówka linki zmiany biegów, to ustrojstwo które wchodzi na kulkę. Już jakiś druciarz tam rączkami sięgał, bo wciśnięte to było na grubszą folię. Tu mi forum trochę zadek uratowało, wrzuciłem w to "jabłuszko" simmering i już parę tysięcy na tym zrobiłem, zobaczymy jak to długo wytrzyma.
Zdjęcia środka wrzucę w weekend, doszły mi właśnie graty do czyszczenia skóry, przednie fotele jednak przydałoby się przeprać.

Cześć, jak działa czujnik parowania szyb i po czym poznać ze się go ma?;)

W teorii jak wykryje na powierzchni szyby zaparowanie, to odpala nawiew na szybę na full. W praktyce często trzeba mu pomóc pomyśleć, bo łapie tak jakby z mocnym opóźnieniem. Czujnik to taka dosyć spora "kostka" z prawej strony lusterka, jak na zdjęciu niżej.

Lusterko-wsteczne-fotochromatyczne-Alfa-Romeo-159.jpg

W teorii jak wykryje na powierzchni szyby zaparowanie, to odpala nawiew na szybę na full. W praktyce często trzeba mu pomóc pomyśleć, bo łapie tak jakby z mocnym opóźnieniem. Czujnik to taka dosyć spora "kostka" z prawej strony lusterka, jak na zdjęciu niżej.

Pokaż załącznik 264551

Tutaj się z Tobą nie zgodzę. U mnie ten czujnik działa rewelacyjnie, jestem nim po prostu zachwycony, czasem reaguje zanim zdążę w ogóle zauważyć, że szyba zaczyna parować. U mnie nie działa on zero jedynkowo, tzn. nie zawsze odpala nawiew na full. Jeśli zaparowanie jest małe, to np. zwiększa siłe nawiewu z 1 na 3. Jak szyba szybko paruje to z 1 na 5, jak nic nie widać to włącza się full :) Czujnik ten często też np. włącza klimę jeśli jadę bez, po czym wraca do moich ustawień w momencie zlikwidowania zaparowania. Naprawdę coś cudownego :)

Dodatkowo występował też w Alfach czujnik jakości powietrza, tutaj zdecydowanie ciężej ocenić mi jego użyteczność i skuteczność, niemniej jednak, często widzę, że sie odpala.

Tutaj się z Tobą nie zgodzę. U mnie ten czujnik działa rewelacyjnie, jestem nim po prostu zachwycony, czasem reaguje zanim zdążę w ogóle zauważyć, że szyba zaczyna parować. U mnie nie działa on zero jedynkowo, tzn. nie zawsze odpala nawiew na full. Jeśli zaparowanie jest małe, to np. zwiększa siłe nawiewu z 1 na 3. Jak szyba szybko paruje to z 1 na 5, jak nic nie widać to włącza się full :) Czujnik ten często też np. włącza klimę jeśli jadę bez, po czym wraca do moich ustawień w momencie zlikwidowania zaparowania. Naprawdę coś cudownego :)

W moim przypadku podobnie. Szwankuje natomiast czujnik deszczu: wycieraczki albo w ogóle nie chodzą albo naparzają jak oszalałe.

BTW: ładna, niech tylko cieszy ;-)

W moim przypadku podobnie. Szwankuje natomiast czujnik deszczu: wycieraczki albo w ogóle nie chodzą albo naparzają jak oszalałe.

BTW: ładna, niech tylko cieszy ;-)

To ja na swój czujnik deszczu narzekać nie mogę :P

A co do Alfy bardzo ładna, w takim kolorze jak moja ;)
Jak Ci się jeździ z tą mocą? Nie brakuje? Miałem ten silnik w Astrze H GTC i tam mocy miałem pod dostatkiem, ale Astra jest sporo lżejsza.

W sumie to może i zbyt dokładnie nie przyglądałem się zasadzie działania tego czujnika, zwykle jak jadę, to szyby nie parują, jedynie na postoju z wyłączonym silnikiem, ale wtedy odpalam odparowywanie szyby ręką, taki nawyk z poprzedniego samochodu. :)
Czujnika deszczu nie skomentuje nawet, chociaż w ostatnich dniach działał całkiem przyzwoicie, więc nie zapeszam, oby tak dalej. :D
Według instrukcji czujnik jakości powietrza po wykryciu, ze powietrze z zewnątrz jest słabej jakości (nie wiem jak on to sprawdza) z automatu włącza obieg zamknięty. U mnie chyba to działa, bo ten obieg czasem sam się załącza.

Ogólnie mam podejrzenia, że coś tam tych koni może być więcej, ewentualnie poprzedni właściciel wgrał nowy program. Miałem okazję w ostatnich dniach pojeździć Cromą z tym silnikiem, i Alfina zbiera się wyraźnie lepiej, o te 170-180 wcale nie trzeba się prosić. Może to po prostu kwestia zajechanego egzemplarza, bo Fiat ogólnie służy znajomemu jako wół roboczy. Jak uda mi się znaleźć chwilę, to podskoczę gdzieś na hamownię, zobaczymy co tam siedzi. :)

Udało mi się zrobić parę zdjęć wnętrza przed weekendowym sprzątaniem. Dodatkowo przyszła przesyłka z aliexpress z modułem bt pod radio. Mam wizję, żeby odnaleźć pin w radiu, w którym pojawia się 12V dopiero po jego włączeniu. Podłączając pod stałe 12V może to przez przypadek rozładowywać baterię, w końcu to chiński wytwór. :D Do tej pory wpięty mam kabel aux, jednak jest on średnio wygodny.

20191219_174231.jpg20191219_174105.jpg20191219_174122.jpg20191219_175522.jpg

Szwankuje natomiast czujnik deszczu: wycieraczki albo w ogóle nie chodzą albo naparzają jak oszalałe.

wymien ten zel co jest w czujniku. Nie wiem jak, nie wiem gdzie to dostac, ale wiem ze sie da i ze pomaga :D

Zacząłem od wycieraczek, wrzuciłem Bosha AeroTwina, już przynajmniej nie rozmazują deszczu na wysokości czujnika, ale mimo to czasem wycieraczki się odpalą na suchej szybie. Można na allegro kupić te żele razem z płytkami, do Alfy bodajże jest wzór nr 19 jeśli dobrze pamiętam, koszt to coś koło 150zł chyba :D

Zamontowałem dziś na próbę BT z aliexpress. Ogólnie działa, jednak jakość dźwięku trochę gorsza niż po kablu. Dodatkowo jeśli nie jest połączony z telefonem, to dioda miga jak głupia, a że podpięte miałem to pod stałe 12V, to pewnie miałbym małego złodzieja prądu. Zaletą jest na pewno zasięg, mi zerwało dopiero przy 15 metrach od auta. Zostanę jednak przy kablu.
20191221_163805.jpg

UP#1

Nie wiem jak u Was, ale w moim radiu strasznie grzeje się lewa strona, momentami nie dało się dotknąć tego metalu. Niby to nie przeszkadza, bo da się to sprawdzić dopiero po wyjęciu radia, ale trochę mnie zastanawia, czy to normalne. Jajka by nie usmażył, ale białko na pewno by się ścięło :D

Ostatnia edycja:
Korzystając z wolnego popołudnia ogarnąłem trochę moją "paskudę" ;)
Przy okazji, zauważyłem, że Alfa dosyć sporo przekłamuje wskazaniem prędkości. Przy licznikowych 50 nawigacja pokazuje 43-44km/h, im wyżej tym różnica sięga 15km/h przy autostradowych 140. Plus taki, że licznik doszedł do 230 na "niemieckiej autostradzie" gdzie realnie było może lekko ponad 210. Opony 205/55/16, zimowy setup bym tak już zostawił, jednak na lato planuję zdobyć 17 albo 18 calówki i wyrównać chociaż trochę te przekłamania rozmiarem gumy.
Miał ktoś u siebie podobną sytuację?

20200104_150558.jpg20200104_150536.jpg20200104_132257.jpg

Wydaje mi się, że to przez rozmiar opon i zapewne też sama nawigacja może się 'delikatnie' mylić.

Rozmiar: Średnica: % różnicy:
205/55/16 632 -3,81
215/55/16 643 -2,13
215/60/16 663,6 1,00
225/50/17 657 0,00
235/45/18 669 1,83
235/40/19 671 2,13
225/45/18 660 0,46

Nie wiem względem którego rozmiaru skalibrowany jest licznik, ale średnica Twojego koła jest o 6% mniejsza niż 19'.

Pewnie pójdę w stronę 225/45/18, zimówki zostaną na 16 calach, bo kupiłem nowe na tą zimę, fajnie trzymają się drogi, szkoda sprzedać.

Wpadły mi dziś w ręce nowe odbłyśniki do lamp, aktualnie światła po prostu świecą, jazda w nocy trochę męczy. Na starych pod palcem czuć już lekko chropowatą powierzchnię, w weekend zrobię podmianę. Mam nadzieję, że różnica będzie spora ;)

20200115_135658.jpg

Regeneracja reflektorów samochodowych Hubert Cugier. 2 odbłyśniki łącznie 305 zł z przesyłką, w tym 100 zł kaucji zwracanej przy odesłaniu starych odbłyśnikow. Jakościowo bardzo przyzwoicie to wygląda, jak nowe ;)

Udało się dziś wymienić odbłyśniki. Stare po wyjęciu nie wyglądały aż tak źle. Po lewej stary, po prawej regenerowany.

20200118_095257_001.jpg

Trochę upierdliwa robota wyciągnąć to z lampy, szczególnie wadziła jedna śruba, która mocowała odbłyśnik z soczekwą w lampie. Warto ją potem odrobinę skrócić. Soczewka była trochę ubrudzona, ale ogólnie nie jest zużyta.

20200118_083816.jpg

U siebie musiałem soczewkę rozwiercać z odbłyśnika, potem wszystko ładnie pasuje skręcić śrubami M5, ja dałem jeszcze podkładki i nakrętki samokontrujące.

20200118_102005.jpg
20200118_102015.jpg

Z efektu już jestem zadowolony, pozostają jeszcze dwie rzeczy do zrobienia: wizyta na SKP, dobrze by było sprawdzić czy lampy równo świecą, druga sprawa to polerka kloszy, w przyszłą sobotę i to ogarnę.
Wrzucam jeszcze porównanie jak świeciło przed, a jak świeci po. Pierwsze foto przed zmianą. Aparat może tego aż tak nie pokazuje, ale barwa światła odrobinkę się rozjaśniła i jest jakby lepiej rozprowadzona.

20200115_174656.jpg
20200118_183459.jpg

Amortyzatory
Powrót