• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[159] AR 159 1.9 150 km q-tronic

Sylwek123

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159
Witam serdecznie przymierzam się do zakupu AF 159 z silnikiem 1.9 o mocy 150km rok 2007. Samochód ma skrzynie automatyczną. Jako tako nic się nie dzieje ze skrzynią wszystko działa jak powinno ale auto ma przejechane 250 tyś. Km i tutaj mam wątpliwości i pytanie. Jaki jest koszt naprawy takiej skrzyni, jaki jest koszt nowej skrzyni lub używanej oraz czy skrzynia q tronic pasuje z AF 159 2.4 czy jest to inny model skrzyni i czy ktoś ma namiary do osoby lub serwisu który zajmuje się tymi skrzyniami. Liczę na odpowiedź pozdrawiam

Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka

Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.

Poszukaj tematu o tej skrzyni, temat jest wyczerpany, nie ma sensu zakładać nowego.

Następny, któremu się wydaje, że odpowiedzi na jego posty są obowiązkowe dla pozostałych forumowiczów.

Nie jesteśmy na ty. I nie nie są obowiązkowe. Ale skoro tak twierdzisz to dzięki, że odpisałeś :) chyba jako jedyny lubisz obowiązki.

PS. Nie wymagam odpowiedzi mogą być linki to tematów.

A co, może per "pan" mam się odnosić? :D Gościu, założyłeś temat w sobotę wieczorem, a w niedzielę z samego rana piszesz post wielce zdziwiony że nie ma odpowiedzi... To publiczne forum, a nie twoj prywatny support. Poza tym szukajka działa całkiem sprawnie.

O jej czytałem, posty o skrzyni na forum. Raz przeczytałem, że to jest ta sama skrzynia potem, że się czymś różni od 2.4 i tak naprawdę dalej nie wiem czy mogę wrzucić z 2.4 do 1.9 co do specjalisty wyczytałem, że Pan z Zielonej Góry naprawia.. Ja niestety z Krk.. Co do kosztów to widziałem że od 1,5k do 8k ale bez konkretów. A ja właśnie pytam o konkrety. Czy ciężko znaleźć dobrego mechanika do tych skrzyń? Czy te skrzynie są takie same. I jaki jest koszt nowej i skrzyni po kapitalnym remoncie. Gdybym nie był nowy na forum i miał już nie jedna alfe to podejrzewam, że wiedzialbym co chce kupić i czy warto :D czytam 2 tydzień :D i nie mam konkretów tu piszą, że spoko ale ogólnie dowiedziałem się, że lipa ta skrzynia dużo wypowiedzi jest na temat 2.4 a ja chcę właśnie zakupić 1.9 nawet na allegro nie ma tych skrzyń i z rad moje pytania o te skrzynie i mechaników. Ale spoko jakos dam radę :D także luz i Przepraszam, że was uraziłem tym, że myślę iż moje posty są najważniejsze.

PS. Przeczytałem to co podesłałeś. I apropo mam pytanie odnośnie tego co wysłałeś :) co to jest koszyk c1 droga jest jego naprawa? Jak samochód ma przejechane 250k i nic nie slizga a właściciel twierdzi, że nie było większych uszkodzeń skrzyni to czy np. Przy 260 może wyskoczyć mi naprawa za 8k?

A co, może per "pan" mam się odnosić? :D Gościu, założyłeś temat w sobotę wieczorem, a w niedzielę z samego rana piszesz post wielce zdziwiony że nie ma odpowiedzi... To publiczne forum, a nie twoj prywatny support. Poza tym szukajka działa całkiem sprawnie.
Nie PerPan ale też nie uważam, że mój post jest najważniejszy :D a jak oglądam samochód w sobotę a w pon się mam zdecydować to mam ciśnienie [emoji1]

Gdybyś napisał swoje pytania we wskazanym temacie, nikt na pewno nie miałby pretensji. Tworząc kolejny temat robisz śmietnik. Ja niestety nie pomogę, ponieważ o automatach wiem tyle ile przeczytałem na forum. Przy zaniedbanych przekładniach już przy przebiegu 200k możesz mieć problemy ze sprzęgłem. Sterownik to raczej kwestia losowa. Także długoterminowo koszty utrzymania tej skrzyni moim zdaniem przekroczą koszty regeneracji M32, ale za wygodę się płaci. Jeśli musiałbym mieć diesla to pewnie też chciałbym z automatem.
Poczytaj Internet o budowie oraz usterkach i kosztach naprawy skrzyni Aisin AF40.
http://www.prnd.pl/tf-80sc-automatyczna-skrzynia-biegow-aisin-inaczej-takze-zwana-af40,4,36.html

Ja u siebie w 1.9 mam przejechane 320tys. Sterownik skrzyni (3000PLN nowy sterownik z wymianą i nowym olejem) wymieniany coś koło 230-240tys. Poza tym bezawaryjnie.

Auto od 90tys. km jest też po sofcie, więc skrzynia jest dość wytrzymała.

Amortyzatory
Powrót