• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

AR 156 trzeszczy podczas hamowania pomocy!

• Autor wątku Autor wątku Johnson
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Johnson

Guest
Witam mam problem z moją Alfą 156.. podczas hamowania słyszę jakieś dziwne odgłosy, jak spuszczę auto na luz jedzie i jest cichutko jednak gdy nacisnę hamulec to od 40km/h do końca hamowania słychać jakieś trzeszczenie czy jak by coś tam latało ? wie ktoś o co tu może chodzić? tyłu mam bardzo słabe klocki może to powód ?

Może już hamujesz blachami.
Sprawdź to czym prędzej - może jeszcze uratujesz tarcze.

tyłu mam bardzo słabe klocki może to powód ?
Chyba sam sobie odpowiedziałeś na Twoje pytanie ;) Jak masz zużyte klocki to blacha trze o tarczę i słychać właśnie dziwne dźwięki. Sprawdź to zanim będziesz musiał wymienić tarcze
EDIT: SG0240 mnie wyprzedził ;)

cholera jeżdżę tak już drugi dzień. A jak sprawdzić czy te tarczę nie poszły? bo chyba lepiej kupic komplet tarcze + klocki na tył za 130zł niż same klocki za 70... jak uważacie?

cholera jeżdżę tak już drugi dzień. A jak sprawdzić czy te tarczę nie poszły? bo chyba lepiej kupic komplet tarcze + klocki na tył za 130zł niż same klocki za 70... jak uważacie?

sprawdź czy nie bardzo porysowane, zmierz grubość...jak się nadadzą zawsze możesz oddać do przetoczenia...

...tarcze plus klocki za 130 a same klocki za 70? jakieś tanie te tarcze...

...napisane:producentów UE...jak mniemam powinno być z UE ale pewnie się czepiam...innymi słowy producent tych tarcz i klocków nie znany...dość ryzykowny zakup zwłaszcza jeśli chodzi o hamulce...

...generalnie jeśli wiesz że Twoje tarcze podchodzą do zmiany to zacznij naprawę od wymiany, może problem zniknie...ale kup elementy znanego producenta

wie pan mam bdb klocki z tyłu na tył nie mam za dużo kasy, ale i tak obecnie szukam jakiegoś małego auta albo większego... więc to tak żeby było dobrze. a co z tym ABsem ?

...ale to trochę zmienia postać rzeczy - bdb klocki i zużyte tarcze? może któraś się rozsypuje zwyczajnie skoro dźwięk jaky coś latało...myślę że pierwsza sprawa to lewarek, zdjęcie kół i sprawdzenie klocków, tarcz i zacisków...:)

...i nie pan tylko marcin:)

ja na pewno bym nie kupił takich tarcz i klocków niewiadomego pochodzenia z duże ryzyko, w końcu chodzi bezpieczeństwo. Poszukaj tematu o klockach i tarczach i tam się dowiesz co polecają koledzy

Jak masz zamiar kupować takie tarcze, to lepiej kup oryginalne używki i jeśli zajdzie potrzeba daj do przetoczenia.

Dobre tarcze to w kolejności jakościowej:
Brembo, TRW, Girling - ta sama jakość
LPR
Textar
Jak masz kiepsko z kasą to załóż LPRy i też będzie to jakoś hamowało
Co do klocków:
Ferodo, TRW, Girling, LPR, Textar, Tomex

znaczy, obecnie z tyłu mam bardzo słabe prawdopodobnie już nie zdatne nawet... mechanik mi coś gadał z 3 tygodnie temu że jak bede zmieniał opony to żebym od razu z tyłu klocki wymienił bo są słabe, a tarcze dopiero po kolejnym zużyciu nowych klocków.
szkoda że nikt nie miał takiej sytuacji. podczas jazdy nic nie puka ani nie stuka czy nie trzeszczy a jak np hamuje to od razu coś wali.

oddałem do mechanika wziął 110zl za wszystko, powiedział że przez te malowanie zacisków tam wszystko było brudne itp, teraz niby przestało trzeć i hałasować.

Amortyzatory
Powrót