[MENTION=71461]alfist[/MENTION] Dzięki!
---
[MENTION=81771]Kot Filemon[/MENTION] Tak. R.I.P.
---
[MENTION=30419]5t4w3k[/MENTION] Busso zawróciło mi w głowie kompletnie. Stwierdziłem, że lepiej dołożyć i kupić sensowną bazę.
---
[MENTION=77247]FilipoInzhagi[/MENTION] Musiałem, no musiałem!
---
[MENTION=54438]Mumins[/MENTION] Zaraz znajdę i wrzucę pod spodem ;-)
---
[MENTION=5780]Proxim@Ar[/MENTION] A ja czuję piniondz, który będzie ubywał w portfelu, a materializował się na Alfie
---
[MENTION=69873]Maxi[/MENTION] Tak, była wystawiana. Ogłoszenie jeszcze jest w sieci. Niżej link podam.
---
[MENTION=39082]mcrace[/MENTION] Mówisz, masz!
---
[MENTION=8761]Quattro[/MENTION] Już mam zaklepane
---
Co do samochodu, archiwalne ogłoszenie znajduje się tutaj:
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-156-3-0v6-ID6CVrAL.html
Gdyby zniknęło, przeklejam opis:
Alfa w moim posiadaniu od 5 lat, auto sprowadzone z Niemiec od osoby prywatnej. Jestem pierwszym i jedynym właściciele w kraju.
Od dnia zakupu auto przeszło szereg zmian i modyfikacji aby dawała w 100% frajdę z jazdy i była bezawaryjna. Poniżej więcej o Alfie wraz ze specyfikacją, a ewentualnie zainteresowane osoby zapraszam do kontaktu w wiadomości prywatnej
Alfa Romeo 156 2.5V6 CF3 192 km 2002r.
1 Właściciel w kraju, 2 odkąd Alfa opuściła fabryke.
Przebieg troszkę ponad 280,000 tyś km
Wersja Distinctive - Sportpack.
Silnik:
Oryginalnie był to silnik o poj. 2.5V6 192km lecz został wykonany swap silnika na 3.0V6 z Alfy 166 226km, silnik po przebiegu ok 140tyś km. Stan silnika perfekcyjny, rozebrany, sprawdzony i na nowo poskładany. Nowy rozrząd wraz z pompą wody, nowe rolki paska osprzętu wraz z paskiem oraz kołem pasowym. Wymienione wszystkie uszczelki, uszczelniacze walków, wału korbowego, nowe świece itp, brak jakichkolwiek wycieków
Alternator wymieniony na nowszy typ po pełnej regeneracji wraz z rozrusznikiem.
Wydech:
Układ wydechowy wymieniony kompleksowo, z racji że jest to wersja CF3 usunięte zostały wszystkie 4 katalizatory. Przednie kolektory wydechowe z wersji CF2 bez katalizatorów owinięte bandażem, równe portki zakończone 1 przelotowym tłumikiem. Tylne sondy odwrócone od strumienia spalin. Średnica układu 2,5".
Układ dolotowy
Customowy układ z ori puszką
Wkładka Pipercross
Nowy przepływomierz Bosch.
Zawieszenie przód:
Wachacze góra, dół ori TRW
Tuleje stabilizatora poliuretanowe
Nowe drążki oraz końcówki
Amortyzatory MTS sprężyny Eibach (nowe poduszki, osłony, odboje)
Zawieszenie tył:
Nowe wachacze wleczone
Nowe wachacze wzdłużne
Nowe gumy stabilizatora
Nowe łączniki stabilizatora
Amortyzatory MTS sprężyny Eibach (nowe poduszki, osłony, odboje)
Napęd:
Skrzynia seria z 2.5V6 6 biegowa
Nowiutki olej w skrzyni.
Shortshifter- zmniejszony skok lewarka
Układ kierowniczy:
Maglownica z Alfy Romeo 156 Crosswagon (inne przełożenia)
Nowe drążki kierownicze oraz końcówki TRW
Nowe osłony przegubów.
Sprzęgło:
Lekkie koło zamachowe
Tarcza sprzęgła w kewlarze
Nowe łożysko oporowe Valeo
Nowy docisk Valeo
Układ hamulcowy:
Kompletny swap hamulców
Przód 330mm plus zaciski Brebmo 4-tłoczkowe
Tył 276mm
Nowe linki hamulca ręcznego
Tarcze TRW, klocki TRW
Przewody hamulcowe w oplocie HEL
Koła:
Felgi aluminiowe 18" z Alfy Romeo GT
Opony Pirelli P1.
Odświeżona powłoka lakiernicza poza dachem, tylną klapą oraz tylnym zderzakiem. Usunięte ogniska korozji, stan blacharski BDB (wymaga dwóch poprawek lakierniczych)
Zwykły zderzak przedni zastąpiony zderzakiem ze spryskiwaczami świateł, podłączone i sprawne
Dokładka zderzaka przód - Leon Cupra
Przednie reflektory oryginalne Xenony z modelu GTA
Halogeny oklejone żółtą folią.
Wnętrze:
W środku głównie seria, czarna skórzana tapicerka w stanie BDB+ jak na 18 lat, lampka w podsufitce wymieniona na model z Lanci Delty (czarne przełączniki, białe podświetlenie ambiente - sprawne)
Shiftlight - obrotomierz zapala sie na czerwono, w momencie kiedy trzeba zmienić bieg
Kierownica z modelu po liftingu
Nowe oryginalne lusterko wsteczne
Rygle drzwi z wersji Novitec (aluminiowe z grawerem)
Radio Alpine CDA 9812RR - kultowy model.
W samochodzie nigdy nie było palone!
Ważne OC i przegląd.
Na chwile obecna Alfa bez wkładu finansowego poza poprawkami lakierniczymi.
Auto do obejrzenia w Warszawie - Praga Północ, Gocław.
P.S. Jest to jedna z najszybszych Alf w Warszawie
---
Generalnie od co najmniej września samochód stał w podziemnym garażu. Dwa dni przez zakupem był odpalony i został zrobiony przegląd.
Co do stanu: są pewne szczegóły do poprawy, raczej lakier i miejscami blacha. Mechanicznie: parę szczególików.
Od momentu ogłoszenia do momentu stania Alfa przeszła jeszcze jeden remont silnika: urwała się panewka (poprzedni właściciel, wspomniany wyżej Maciek, wydobywał z niej wszystko to, co najbardziej cieszy). Silnik aktualnie na dotarciu. Przed zakupem przejechane około 300-400 kilometrów. Ja przejechałem niecałe 350. Dojadę do 1000 kilometrów i wtedy serwis oraz niezbędne poprawki mechaniczne. Na zimę wędruje do blacharza (dwa, może trzy miejsca w podłodze do podratowania, reszta - piaskowanie i konserwacja, aby mieć spokój w przyszłości).
---
Moja wizja: jak w temacie, czyli Silver&Black. Felgi i tak do malowania (obtarte wszystkie), będą prawdopodobnie czarne. Lusterka też na czarno. Ściema szyb tył na maks. Zaciski na srebrno. Zobaczymy.
---
Cieszy na pewno to, że sporo kosztów pozakupowych odpada (rozrząd, hamulce, etc. - wszystko nowe).
Radia nie ma, ale to i tak chyba nie będę wkładał, tak to się "drze". Chyba, że wpadnie jakiś kat albo przepustnica. Zobaczymy.
---
Jeśli chodzi o szczegóły zakupu i przeglądu po zakupie (dziś byłem), to nagrywałem i robiłem zdjęcia. W wolnym czasie zmontuję i wrzucę na kanał.
Chyba tyle na tę chwilę. Jak coś, to pytajcie.