• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

AR 156 2.0TS Selespeed.

T

tomekdominik

Guest
Witam. Moja bella jest z 1999 roku i jest w 100% seryjna. Planów tjuningowych nie mam, bo po co psuć to co po 11 latach nadal się podoba. Pozdrawiam.

Ta skrzynia to duża wygoda. Przyciski zmiany biegów na kierownicy pozwalają na zmianę biegu bez odrywania rąk od "koła". Jeździ się zdecydowanie inaczej niż z manualną skrzynią. Nie lepiej, nie gorzej, po prostu inaczej. Wyświetlacz biegów przy obrotomierzu pozwala na łatwą kontrolę przełożeń. Pewnych rzeczy jednak nie zrobisz tak jak na "manualu", ponieważ nie ma pedału sprzęgła. Dzięki temu jedna noga cały czas odpoczywa. Czasy zmiany biegów dobiera komputer w zależności od położenia pedału "gazu" i ilości obrotów. Czyli kiedy "ciśniemy" zmiana biegu jest szybsza, niż kiedy jedziemy do kościoła, gdzie biegi zmieniają się, jak byśmy jechali do kościoła :) Generalnie czasy te wydają się dobrze dobrane. Wciskając przycisk "City", auto zmienia się na całkowitego "automata" i możemy spokojnie jechać tak również na trasie. W tym przypadku mocniejsze wciśnięcie "gazu" powoduje redukcję biegu lub dwóch. Użycie przycisku na "kole" lub "wajchy", rozłącza tryb "City" i mamy sekwencje. Mi osobiście skrzynia ta odpowiada i jestem zadowolony. W końcu, to spuścizna po Ferrari, a tam chyba nikt nie narzeka na to rozwiązanie.

Zdjęcia wnętrza niebawem.

Planów tjuningowych nie mam, bo po co psuć to co po 11 latach nadal się podoba.

Gratulacje, masz bardzo dobre podejście, tak trzymać! Bella na prawdę piękna i zadbana.

Niech Ci długo służy!

ps. z tą skrzynią w Polsce to prawdziwy rarytas! :-)

ps.2. koledzy pytają o selespeed'a bo mało jest w Polsce serwisów, które podejmą się naprawy tej skrzyni, a osobiście słyszałem tylko o jednym prywatnym w Warszawie (notabene nawet ASO w Rzeszowie do niego odsyła).

Pozdrawiam,

Ostatnia edycja:
ładna zadbana i bardzo dobrze, że nie chcesz nic więcej robić, po co psuć jakimiś płozami :)

Amortyzatory
Powrót