[145] AR 145 Quadrifoglio Verde by Quattro

Quattro

Użytkownik
Auto
Maserati GranTurismo S, Seat Leon 5F Cupra
No cóż... Jak wiecie, nie jest to moja pierwsza 145. Ma ta linia w sobie coś takiego, co powoduje, że do niej wracam. I wracałem, przeglądając ogłoszenia... Myślałem, że na tym się skończy, ale jeżdżąc na Forza Italia i widząc zadowolonych użytkowników klasyków, zazdrościłem im. Klasyki jednak są zbyt drogie jak na mój portfel, a po drugie przeważnie nie mają klimatyzacji, więc znowu wracałem do myśli o 145 i koło się zamykało. W końcu się trafiła:
-wersja QV,
- 19 lat na drogach Szwajcarskich,
-bezwypadkowa,
-książka do końca,
-120.000km przebiegu.

Autko ma drobne problemy elektryczne, które raczej nie powinny pochłonąć dużych funduszy: nie działa ABS oraz elektryczne podnoszenie szyby pasażera.

Z plusów: silnik chodzi równo, ładnie trzyma temperaturę, nie słychać wariatora, skrzynka biegów nie zgrzyta nawet przy szybkich zmianach, nowe tarcze hamulcowe i klocki x4, nowe opony, klima chłodzi jak zwariowana, nowiutki wydech (lekko basowy dźwięk) i osłony termiczne. No i już na felgach Zender Le Mans :o

Podłoga i progi wyglądają na czwórkę z minusem, niemniej już jest umówiona do blacharza przed zimą. Nie warto z tym czekać, bo z każdym rokiem koszta będą się generować.

DSCN4965n.jpg
DSCN4968n.jpg
901427827_31_1080x720_20-ts-16v-155km-quadrifoglio-serwisowany-aso-szwajcaria-_rev004.jpg
901427827_13_1080x720_20-ts-16v-155km-quadrifoglio-serwisowany-aso-szwajcaria-_rev004.jpg
901427827_8_1080x720_20-ts-16v-155km-quadrifoglio-serwisowany-aso-szwajcaria-_rev004.jpg
901427827_23_1080x720_20-ts-16v-155km-quadrifoglio-serwisowany-aso-szwajcaria-_rev004.jpg

PS: Tipo oczywiście zostaje :)

Ostatnia edycja:
Nooo, wygląda super! Dawaj więcej fot

Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka

Podzielam opinię, iż linia 145 dalej trzyma poziom. Auto trochę czekało na nowego właściciela (jeżeli to jest ta z otomoto, aktualnie ogłoszenia już nie ma), jednak to nie dziwi. Na taki samochód musi być odpowiedni klient. Gratuluję!

Jednak ... :0 Gratki - teraz akordeon i....... :)

Gratulacje Quattro!
Bardzo efektowny powrot do 145 :)

Troche szkoda, ze szara, ale super, ze qv!
Ogolnie prezentuje się bardzo dobrze.

Alfa skorzystała z ładnej jesiennej pogody i zabrała mnie na weekend. Spisała się znakomicie, czyli nie skończyła na lawecie :D
DSCN4994n.jpg
DSCN4988n.jpg
DSCN4984n.jpg

Teraz powoli przygotowuje się na spotkanie z blacharzem. Progi w niektórych punktach są miękkie, a podłoga z niewielkim nalotem korozji. Natomiast nigdzie nie jest dziurawa. Teraz trzeba ściągnąć zderzaki, nakładki progowe, bak paliwa etc., całą warstwę zabezpieczającą zerwać, wszystko dokładnie wyczyścić, wyciąć to co chore, wspawać zdrowe, pomalować i nałożyć nową warstwę. Pewnie by to jeszcze z 5-8 lat wytrzymało, no ale nie o to tu chodzi :)

Ostatnia edycja:
Przecież to QV - po co robisz podłogę? im lżejsza będzie tym szybsza :)

Jak na starca wygląda dobrze na zdjęciach i zadbanie (fakt podłogi nie widać - ale to zrobisz) - musisz pokazać na żywo abym zobaczył i się trochę przekonał do tego kanciaka :D

145 są śliczne, jeśli nie zabraknie mi miejsca przed domem to sprawię sobie kiedyś 145 z boxerem. Obserwuję temat i czekam na więcej zdjęć. :)

Teraz powoli przygotowuje się na spotkanie z blacharzem. Progi w niektórych punktach są miękkie, a podłoga z niewielkim nalotem korozji. Natomiast nigdzie nie jest dziurawa. Teraz trzeba ściągnąć zderzaki, nakładki progowe, bak paliwa etc., całą warstwę zabezpieczającą zerwać, wszystko dokładnie wyczyścić, wyciąć to co chore, wspawać zdrowe, pomalować i nałożyć nową warstwę. Pewnie by to jeszcze z 5-8 lat wytrzymało, no ale nie o to tu chodzi :)

Quattro, jeśli możesz to wrzuć foty z przed/w trakcie/po tej robocie blacharskiej, ciekaw jestem jak to wygląda i jak zostanie zrobione :)
A autko super :) mam słabość do 145, a wielu się nie podoba jej kanciasta linia.

Ostatnia edycja:
Jak się zacznie drapanie to postaram się jakąś fotkę strzelić. Na razie blacharz zarąbany robotą i muszę czekać na swoją kolejkę.

Chwila czasu, silnik rozgrzany i symfonia na 4 cylindry brzmi tak:
https://www.youtube.com/watch?v=e1eHhDA-Pzo

...słychać strzały:D

Druga do jazdy czy jako dawca ? Zapewne to drugie :)

Zapewne to drugie:)
Czarna pali już olej i ogólnie słabo z podwoziem, ale ma sporo rzeczy które są mi potrzebne. Dlatego rozpoczęło się rozbieranie:
45087123_328085037970646_7620046898283413504_n.jpg
45017796_567199770378021_4087291067299266560_n.jpg
44936546_338805083561321_7587972241430675456_n.jpg

A srebrną zabrał już blacharz. Ma się nie spieszyć, więc pewnie jej szybko nie zobaczę:P

Czesc moze chcesz sprzedac felgi z tej czarnej alfy albo na zamiane na dwa komplety do sprzedania z oponami praktycznie nowymi 15cali jesli jestes zainteresowany to zobacz sobie w mojej galerii

8 sztuk Zender Le Mans faktycznie może być mi niepotrzebne. Tak samo jak sprężyny Eibachy, prędkościomierz z wersji Qv, kierownica z czerwoną nitką, nakładki progowe Qv, czy cały nowy wydech Ultera. Na razie czarna musi być mobilna aż do końca OC (marzec). Potem co będę chciał to sobie zostawię (np. rozpórka, zregenerowane zaciski hamulcowe, silniczek szyby pasażera, czujnik ABS itp.), a resztę sprzedam. Więc czytaj temat.

Nie wiem czy wszystko będzie pasowało P&P, fiat robił trochę zmian na przestrzeni lat.

mattman napisał:
Nie wiem czy wszystko będzie pasowało
Jak nie będzie pasowało, to zrobię tak, że będzie. Mam WD40 i dużo trytytek :D

Jedna Alfa się robi, druga się rozbiera. Powyciągałem co nieco fajnych rzeczy z czarnej. Zaciski są zregenerowane, pomalowane proszkowo, tarcze i klocki były prawie nowe to się przydadzą. Kierownica jak widać praktycznie nie ma przebiegu, jest jak nówka. Rozpórka też mnie cieszy, trzeba ją będzie pomalować jeszcze.
DSCN5102.jpg
DSCN5105.jpg
DSCN5103.jpg
DSCN5106.jpg
DSCN5108.jpg
DSCN5107.jpg

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót