Antena centralnego zamka

• Autor wątku Autor wątku socube
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

socube

Guest
Witam od niedawna jestem posiadaczem Alfy Romeo 147 1.6 120km i mam już jeden problem za sobą a sporo przed sobą ;-D. Jednak do rzeczy chodzi mi konkretnie jak wygląda, w jakich okolicach dojścia znajduję się antena centralnego zamka, wiem, że w okolicy przedniej szyby pojazdu, ale chodzi mi o konkret, czy dojście jest gdzieś pod schowkiem pasażera czy może za nim?

Mój problem wygląda następująco: wszystkie zamki działają (już), ale nie działa otwieranie zamykanie i bagażnik z pilota, ale! Jak przyłożę pilota do podszybia w okolicy wycieraczek to otwiera zamyka i nawet bagażnik otworzy. Dodam, że baterie wymieniałem, ale zanim zacznę rozbierać całe auto od wewnątrz może ktoś już to demontował i podzieli się swoją wiedzą.

Ps. Jak ktoś napiszę, że temat już był proszę o linka do niego.

- w starszych modelach , tych sprzed 2005 odbiornik był mało czuły.
- w miare upływu czasu i starzenia się elementów czułość malała.
- nie znalazłem rozwiązania problemu na innych forach.

Głupota, ale przyłóż pilota do brody i zobacz, czy zasięg się zwiększa ;)
Nie żartuję ;) Np u mnie daje to +2-3m do zasięgu (stoję w miejscu - przyciskam i pilot nie łapie, przykładam do brody, wciskam i łapie)
Ciało ludzkie też może działać jak antena - np jak radio szumi i złapiesz za antenę to często się odbiór poprawia.

Antena oznaczona w eLearn P93 "Antena urządzenia alarmowego i odbiornika zamka centralnego" jest w okolicach BC w alfie, w stilo np. jest w lampce podsufitki w załączniku masz opis jeśli antena ok trzeba było posprawdzać elektronikę w prawym dolnym rogu w BC
Pzdr

Załączniki

Ostatnia edycja:
Dzięki wielkie za pdfa :-D wszystko jest w nim ujęte, co chciałem. Może w ten weekend znajdę czas to sprawdzę, co w trawie piszczy.

A ja mam alfe z 2003 roku. Rok temu kupilem nowy pilot z kluczem w aso i otwieranie działa z odleglosci ok 30 m.

---------- Post added at 11:47 ---------- Previous post was at 11:33 ----------

- w starszych modelach , tych sprzed 2005 odbiornik był mało czuły.
- w miare upływu czasu i starzenia się elementów czułość malała.
- nie znalazłem rozwiązania problemu na innych forach.

A moze problem jest w antenie nadawczej ??

No to tak trochę powalczyłem dzisiaj z tym i rozkręciłem ten body computer i co się okazało, że na płytce drukowanej jest pełno soli od wilgoci i zimne luty. Jednak, jako że nie mam takiej małej lutownicy pozostało mi wyczyścić ją nitro pod ciśnieniem i wyszorowania jej szczoteczką do zębów, na owej płytce znajduję się nasza poszukiwana antena do zamka i alarmu w jednym. Oczywiście wina słabego zasięgu anteny na pewno leży w zaśniedziałych stykach i zimnych lutach pilota, płytki body komputera i słabej baterii pilota. Ale z braku lutownicy będącej w stanie polutować elementy smd, przylutowałem do styków anteny równolegle 40cm zwykłego przewodu (linka 0,75mm2), i wyprowadziłem go w kolumnę kierowniczą (może lepiej było by w słupek, ale nie miałem na tyle przewodu), w efekcie wykonanej pracy centralny działa na odległość ok 2m od strony kierowcy. Mi to wystarczy, chociaż nie jest to rozwiązaniem problemu. Najlepiej było by:

- naprawić zimne luty w body komputerze
- naprawić zimne luty w pilocie, albo kupić nowy
- wyczyścić pilota i płytkę ze soli (może powodować zwarcia)
- wymienić baterię w pilotach

na zdjęciu 10 i 11 jest przedstawiona antena. Ten kabelek to moje przedłużenie anteny później jak wcześniej wspomniałem wlutowałem 40cm ową, ale nie zrobiłem już zdjęcia, z tym małym kabelkiem nic się nie zmieniło.

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg7.jpg8.jpg9.jpg10antena.jpg11antena.jpg

Aha i jak by ktoś rozbierał tą skrzynkę bezpieczników z body komputerem pierwsze, co należy zrobić to odłączyć przynajmniej minus akumulatora następnie odkręcić osłonę bezpieczników i ją zdjąć z przodu skrzynkę trzymają ją 3 śruby na limbusy, trzeba również odkręcić metalową osłonę na 3x torx i jak już odłączycie wszystkie kostki to z tyłu są jeszcze 3x, wygodnie jest też zdjąć dolną osłonę kolumny kierowniczej. Pozdrawiam i życzę miłego grzebania :)

U mnie wystarczyło wygrzać pilota HOT-em,do tego nowe guziczki,poprawienie styków baterii i zasięg się zwiększył.

No niewykluczone, że wina takiej pracy centralnego zamka leży po stronie pilota, ale centralkę i tak warto było wyczyścić, bo wcześniej nie działało mi samo zamykanie się auta po otwarciu z pilota. Poza tym ta sól prędzej czy później na pewno dałaby o sobie znać np. jakimiś błędami w kąpie czy mrugającymi kontrolkami.

hmm, piękny pościk. :)
ja od 2 tyg zastanawialem sie nad wyjeciem tej plytki i juz mialem to przelozyc na wiosnę, ale majac taki opis chyba jednak nie wytrzymam i tam zajrzę!
u mnie w ogole nie działa centralka. po wymianie baterii piloty migają i wszystko wygląda ok tylko nie otwiera i nie zamyka :/
tak jakby sie rozprogramowały...
moze u mnie tez cos z ta plytka...?

Ostatnia edycja:
- miejsce w dziale Zrób to Sam, murowane.
- jeszcze tylko odczytać cpu z tego body komputera i mamy już Code Card, login.

@socube
Kolego miałeś niezłe szczęście, że nic się nie spaliło i w porę wyczyściłeś płytkę bo po zdjęciach to mało brakowało żeby coś zaraz z dymkiem poszło albo ścieżkę strawiło
Pzdr

Ostatnia edycja:
Witam posiadam alfę romeo 147 od niedawna i nie wiem co gdzie się znajduję mam jeden główny problem mianowicie pilot mi nie działa w 2 nie mam chipa to znaczy nie wiem czy pilot bo w ogóle nie reaguje nawet jak jestem w środku baterie wymieniałem kupiłem nowe obudowy i nic zero reakcji oczywiście jak włożę kluczyk do drzwi i przekrecę centralka chodzi zamyka drzwi a z pilocika nic :(prosił bym o cenne rady czyżby się rozprogramował? opadają mi już ręce nie wiem co mam robić :( bagażnika tez mi nie roztwiera

Elo poczytałem trochę wcześniejsze tematy i z ciekawości rozebrałem puchę. Kluczyk raz działa raz nie a jak już to muszę go trzymać w nogach u kierowcy żeby chwyciło sygnał. Na jednym zdjęciu widać jak już zaczęło coś się przypalać pod gniazdem wtyki. Co sądzicie o tym??

IMG_20160614_173940.jpgIMG_20160614_173959.jpgIMG_20160614_174019.jpgIMG_20160614_174036.jpgIMG_20160614_174204.jpgIMG_20160614_174232.jpgIMG_20160614_174249.jpgIMG_20160614_174321.jpgIMG_20160614_174416.jpgIMG_20160614_174424.jpg

Amortyzatory
Powrót