[159] Amortyzatory tyl

Pawlon13

Nowy
Auto
156, 1,8 TS
Witam.
Zabrałem się dziś za wymianę sprężyn z tyłu (pacjent to alfa 159 1.8 mpi)
Po demontażu amorkow i zdjęciu sprężyn załamałem się bo wydaje mi się że amory również do wymiany.
Amortyzatory wciskają się dosyć ciężko ale wychodzą też bardzo wolno. I moje pytanie związane jest właśnie z działaniem amortyzatorów osi tylnej. Czy powinny szybko odbijać czy wychodzić powoli.
W internecie znalazłem różne filmiki zużytych amortyzatorów, ale żaden nie odbija tak jak mój.
Pozdrawiam ;)

Nie no zlituj się,
jak sam zmieniasz to co za różnica czy zmeinisz na stare a za tydzień na nowe .

Różnica jest taka że ciężko mi obecnie znaleźć czas na jakiekolwiek naprawy, więc chciałem załatwić wszystko za jednym razem.
Nie jestem pewien co do ich stanu więc zapytałem tu, może ktoś wymieniał i podzieli się tym.

Zmień a na 1000% odczujesz różnicę między tymi starymi a tym co zamontujesz.

Wydaje mi się że jesli nie ma zapoceń na amorku i czujez wyraźny opór w jedą stronę a amorek sam sie podnosi w drugą to powinny być ok.Pozdrawiam

Moim zdaniem nic im nie dolega, jeśli nie mają uszkodzeń to zostaw, też wymieniałem sprężyny i amorki same nie wychodziły. Test na przeglądzie przeszły prawie jak nowe, autem nie buja, prowadzi się bez zastrzeżeń itp. Nowe po pewnym czasie też nie będą się wysuwały.

Ostatnia edycja:
To mnie nie interesowało, bo mam jeszcze oryginalne amortyzatory, a ogólnie to nie ma specjalnego do znaczenia. Poza tym raczej wszystkie dedykowane amortyzatory do AR159 są gazowoolejowe co i tak nie wpływa na ich ruch bez obciążenia. Stwierdzam po prostu, że brak ich wypychania na luzie nie świadczy o ich nie sprawności.

Ostatnia edycja:
No właśnie u mnie też są jeszcze ori więc wolałem zapytać niż zamawiać odrazu nowe. Na tygodniu podjadę do diagnosty i zobaczymy.
Dzięki za informacje ;)

To mnie nie interesowało, bo mam jeszcze oryginalne amortyzatory, a ogólnie to nie ma specjalnego do znaczenia. Poza tym raczej wszystkie dedykowane amortyzatory do AR159 są gazowoolejowe co i tak nie wpływa na ich ruch bez obciążenia. Stwierdzam po prostu, że brak ich wypychania na luzie nie świadczy o ich nie sprawności.

no ciekawe

Dla mnie to też ciekawe, ale oba amortyzatory tak się zachowywały. Same się nie wysuwały trzeba je było wyciągać, a przy wciskaniu stawiały duży opór. Według mnie i tak są wyciągnięte przez sprężynę i czy wychodzą same czy nie, jeśli nie wykazują nieszczelności itp są ok. Przegląd zaliczają jak nowe, wszelkie sposoby domowe nie wykazują żadnych niedomagań, brak wycieków, podejrzanych dźwięków, rdzy itp. W internecie też znalazłem parę takich opisów, że po przejechaniu jakiegoś dystansu same już nie wychodzą. Moim zdaniem nie ma co drążyć sprawy, bo lepszych niż fabryka raczej nie kupimy (myślę o trwałości, jakości itp), a dobrego na nowe nie ma sensu zmieniać.

Dla mnie to też ciekawe, ale oba amortyzatory tak się zachowywały. Same się nie wysuwały trzeba je było wyciągać, a przy wciskaniu stawiały duży opór. Według mnie i tak są wyciągnięte przez sprężynę i czy wychodzą same czy nie, jeśli nie wykazują nieszczelności itp są ok. Przegląd zaliczają jak nowe, wszelkie sposoby domowe nie wykazują żadnych niedomagań, brak wycieków, podejrzanych dźwięków, rdzy itp. W internecie też znalazłem parę takich opisów, że po przejechaniu jakiegoś dystansu same już nie wychodzą. Moim zdaniem nie ma co drążyć sprawy, bo lepszych niż fabryka raczej nie kupimy (myślę o trwałości, jakości itp), a dobrego na nowe nie ma sensu zmieniać.

A ja dale nie kumam dlaczego myslisz że masz gazowe

A w którym miejscu tak pisałem, że mam gazowe? Napisałem tylko, że teraz standardem są gazowo olejowe i takie są w naszych autach i takie mam.

Ostatnia edycja:
Gazowe i olejowe różnią się wyglądem. I to bardzo. W 159 montowane są chyba tylko te pierwsze, więc nie ma opcji by je pomylić.

w 159 montowane są amortyzatory olejowe , nie ma prawa sie w nich nic podnsic samemu bo to nie gazowe . Jak w gazowym sie nie podnosi sam, to smietnik. [MENTION=322]maroz[/MENTION] Wiec jak piszesz - same się nie wysuwały to znaczy ze w zamysle masz gazowo/olejowe a takich tam na 90% nie miałeś ., wiec jeździśz kolego na olejowych. [MENTION=59955]Pawlon13[/MENTION] - wyglądem się nie róźnią , różnia się budową w środku

Ostatnia edycja:
Nie chcę się mądrzyć, bo fachowcem od budowy amortyzatorów nie jestem, ale w takim razie po co napis na obudowie amortyzatora "DO NOT OPEN GAS PRESSURE". Zdjęcia tylnego amortyzatora nie robiłem, ale znalazłem swoje zdjęcie przedniego z tym napisem ( w załączeniu), a przód i tył oryginał (jak coś zdejmę koło i dam na dowód). Olej raczej ciśnienia nie robi i ostrzeżenia nikt by nie dawał stąd nadal twierdzę, że są olejowo-gazowe. Bo jeśli nawet kupujemy zamienniki patrząc tylko na firmowe są olejowo-gazowe, a w większości współczesnych aut są takie stosowane.
PS
Zrobiłem jednak zdjęcie od spodu widać numery trochę zbrudzone, ale znalazłem zdjęcie takich samych z opisem też w załączeniu.

Załączniki

• amortyzator przod AR159.jpg
    amortyzator przod AR159.jpg
    57.3 KB · Wyświetleń: 21
  • amortyzator tylny AR 159.jpg
    amortyzator tylny AR 159.jpg
    63.8 KB · Wyświetleń: 26
  • Screenshot_2019-09-17 AMORTYZATOR TYLNY TYŁ SACHS ALFA ROMEO 159.png
    Screenshot_2019-09-17 AMORTYZATOR TYLNY TYŁ SACHS ALFA ROMEO 159.png
    337.3 KB · Wyświetleń: 22
Ostatnia edycja:
Amortyzatory