Alufelgi - śruby od felg stalowych??

kiolsks

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147
Witajcie. Kupiłem alfe rok temu, miała okropne stalowe felgi.
Dziś natrafiła się okazja więc zakupiłem do niej alufelgi - oryginalne od tego modelu (alfa z 2001r. 15")
Powiedzcie Mi czy te śruby którę mam od felg stalowych będą pasować?

W instrukcji alfy znalazłem takie zdanie:
Ewentualna zamiana zamontowanych
kóΠ (obr´cze ze stopu lekkiego
w miejsce obr´czy stalowych)
pociàga za sobà koniecznoÊç
wymiany Êrub mocujàcych,
które posiadajà inne wymiary.

ale dzwoniąc do sklepu intercars - powiedzieli mi że mają śruby uniwersalne - te same do stalówki co do alu....

A jakie masz te sruby teraz? Bo srubami do alu ( stozek ) mozna stalowki przykrecac , odwrotnie juz nie
Leb stozek czy kula masz ?

na 99% jest to stożek na klucz 17/
Ale jutro sprawdzę dokładnie.

To jak stozek to smialo do alu pasuje

Czasem nie wiem czy nie chodzi o długość śrub bo przy stali może być nieco krótsza natomiast zakładając śruby od stali do alu może się okazać, że śruba mało będzie wchodzić w mocowanie. Trzeba by się dowiedzieć ile powinno wystawać gwintu poza felgę, wydaję mi się że tak ok 1-1,5cm(ale tu nie jestem pewny do końca wartości)

Zakladajac sruby od stali ( leb kula ) do alu ......
Nie robi sie tak
I dlugosc takiej sruby nic tu nie zmienia

Stozek - moze byc i tu i tu
Kula - tylko stal

Pisalem o tym

No ale mi chodzi, że raczej nie miał stalówki pod śrubę kulową tylko też stożkową jeśli oryginalna stalówka. Kiedyś na fyby chłopaki gadali o długości śrub w dokładnie takiej sytuacji więc warto się dowiedzieć jeszcze o tym.

Org ar dowali 22mm
Jo zawsze miol 28

A co un mo to nie wiem dla tego pytalem o leb
Jak mo stozek to ino sprawdzic wiela wystawo z alu i juz

Przyznam bocian, że temat też jest dla mnie dziwny jeśli chodzi o długość, bo sam u siebie (co prawda AR9) ale stosuję te same śruby i jest ok. Przy okazji zmiany na letnie zmierze sobie ile wystają śruby w jednym i drugim przypadku i czy faktycznie to jest to samo.

No ale raczej nie krecisz alu srubami z lbem kulowym ...

U nas jest stożek, nie widzę sensu montować kuli;) ale gdyby kupić felgę od innej marki to może się okazać iż trzeba będzie zastosować kulę ale tutaj kolega kupił ori felgi stalówki pewnie też miał ori a instrukcja wspomina tylko o wymiarach a nie kształtach, więc wg mnie chodzi o długość.

Witam , witam !
Ja do alusów "spidery " 17'' kupiłem śruby o takich wymiarach : M12x1,25 , oczywiście stożek . Mam nadzieję że będą idealne . Ciekaw jestem czy stalówki mam przykręcone " podobnymi " śrubami !? Wołałem jednak kupić nowe .

Panownie mam takie śruby jak na tej aukcji:
http://allegro.pl/alfa-fiat-szpilki-sruby-kola-felg-aluminiowych-00r-i5111460450.html
czyli ze stożkiem - rozumiem że pasują do alu?

Powiedzcie mi jeszcze jedno jak to jest z alu - to prawda że do alufelg mogą być tylko aluminiowe śruby, bo inne mogą zepsuć felgę?
Pozdrawiam

Polecam tą stronę : felgeo.pl

Wg. kupowanie używanych śrub mija się z celem . Każda z nich ma swoje właściwości które przez kilka lat mogą utracić . Co do Twojego pytania odnośnie aluminiowych śrub to nie mam pojęcia.... Pozdrawiam .

Nie chce kupować srub o ile moje są w porządku - a ten link podrzuciłem, żeby pokazać jakie mam:)

Pierwsze słyszę o aluminiowych śrubach:)
Moment dokręcenia śruby ma znaczenie ale to bardziej chodzi o to aby śruba sama się nie odkręciła podczas jazdy jak również po to żeby później odkręcić taką śrubę bez wielkich problemów. W warunkach domowych wystarczy dokręcenie z "wyczuciem";) i ewentualne sprawdzenie śrub powiedzmy po kilkudziesięciu kilometrach.

Sprawdź sobie długości tych śrub w obu przypadkach dla pewności(ile wystaje gwintu poza felgą) by się nie okazało że na alu są za krótkie lub za długie i np blokują kręcenie się koła. pozdrawiam:)

Amortyzatory
Powrót