• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alternatywa dla loudlinka i audiostrady?

maciek.b52

Nowy
Auto
AR 166 V6 3.0 Sportronic Progression 01/2001
Witam, znalazłem coś takiego na necie -
https://www.youtube.com/watch?v=lJFEoc-TE7Q
- odtwarzacz multimedialny w lusterku wstecznym, do podłączenia razem z kamerą cofania. I jak dotąd niby nic nowego, ale... gość na filmie mówi, że do odsłuchiwania muzyki można użyć samochodowego systemu audio bez żadnej ingerencji, z pomocą wbudowanego w odtwarzacz nadajnika fal radiowych – ustawiamy go na daną częstotliwość, włączamy odbiór na tej samej fali w naszym radiu w samochodzie i słyszymy dźwięk z odtwarzacza w głośnikach. Czy to rzeczywiście zadziała? Proszę o wasze opinie.
Dzięki z góry i pozdrawiam

Transmiterów FM jest całe mnóstwo w różnego typu urządzeniach. Najczęsciej w formie wtyczki do zapalniczki. Najprostsze z samym kabelkiem do zewnętrznego źródła. Najbardziej wypasione z wyświetlaczami, bluetooth, odtwarzaczem mp3 z możliwością włożenia karty pamięci lub pamięci USB, piloty nawet mają.

Co do jakości dźwieku, to te najtańsze tragedia, nie wiem jak z tymi lepszymi urządzeniami.

Wieszanie czegoś na lusterku to słaby pomysł w 166.... No ale zawsze możesz spróbować. Jeżeli chodzi o odtwarzacz to tak jak przedmówca. Nic nowego nie wymyślisz. Gdzieś ktoś pisał że miał taki sporo droższy transmiter i był bardzo zadowolony. Ja miałem kiepski.

Wystarczy zgłębić temat audio/navi w 166. Jest raptem garstka rozwiązań i każdy trochę bardziej zapalony posiadacz 166 je zna :) wyboru zbytnio nie ma no ale cóż.....

Ciekawe jak to wygląda od tyłu, czyli jak to zamontujesz zamiast fabrycznego lusterka..

Co do transmitera zwykłego, to kwestia jest też źródła dźwięku. Z mojego telefonu S4 na standardowym odtwarzaczu gra co najmniej źle, czyli syczy i dźwięk jest jakby przesterowany. Zainstalowałem Walkmana z Xperii Z i gra bardzo dobrze. Nic nie szumi, nie trzeszczy, jest zarówno sopran, jak i bass.

Ja mam u siebie taki transmiter pod zapalniczkę, tyle że koloru zielonego i dokupiłem przewód AUX za dyszkę, co też poprawiło jakość :)

http://allegro.pl/transmiter-fm-360-mp3-sd-usb-pilot-duzy-lcd-2kol-i5244301271.html

Zamist lusterka? Przyciemnianie stracisz (chyba że i tak nie miałeś)

U siebie akurat nie mam, natomiast nie o to mi chodziło :D Jestem ciekaw co do montażu, a także późniejszego efektu. Według mnie takie rzeczy średnio pasują do limuzyny, bardziej do jakiegoś pasacika :D

Ja mam transmiter schowany za fotel pasażera, a takie lusterko coś, to trochę obciach. Oczywiście kwestia gustu :)

Jak to wygląda cenowo tak w ogóle ? A co alternatywy dla w/w, to wątpię, ponieważ one wykorzystują sygnał z przewodu fabrycznej zmieniarki.

Ja znalazłem takie coś :
http://allegro.pl/z-gps-nawigacja-fm-transmiter-wifi-bluetooth-i4802849286.html

Ostatnia edycja:
Za taką kasę????? Wow!! To przecież radia 2din są tańsze. Pomimo że nie zamontujesz to i tak widzę znacznie więcej perspektyw co zrobić z taką kasiorą.

Są, ale jak ktoś chce mieć 'bajer', to.. kto głupiego powstrzyma ? :D

Transmiter FM jest kiepskim rozwiązaniem nie ważne jakiego producenta i jaki to będzie model. Takie urządzenie działa na zasadzie nadajnika, który jest odbierany lokalanie przez naszą antenę w radio. No i tutaj pojawia się problem, bo FM ma swoje ograniczenia : 1. Pasmo przenoszenia 30Hz-15KHz 2. Próbkowanie: max 32Hkz 3. Ograniczenie dynamiki pasma 4. Wysokie szumy własne.

Te ograniczenia dotyczą wszystkich odbiorników FM, dźwięk puszczany w radiu przechodzi przez specjalną obróbkę aby po części zniwelować straty wynikające z ograniczeń transmisji FM (kompresja dynamiki dźwięku itd.) Takich mechanizmów nie posiada żaden transmiter FM przeznaczony do używania w samochodzie dlatego jakość będzie znacznie gorsza niż w przypadku normalnej transmisji radiowej. Nie ma co porównywać jakości dźwięku generowanego przez transmiter FM z choćby zwykłym kablekiem AUX wlutowanym w przedwzmacniacz kasetowy w naszych ICS-ach.

W zwykłym audio 166 taki transmiter do puszczania muzyki klubowej jeszcze styknie - jeśli ktoś nie jest melomanem, ale przy wersji audio z DSP lub gatunkach muzyki o wymagających większej szczegółowości przekazu transmiter jest po prostu marnotrawieniem możliwości systemu audio.

A jakie to możliwości ma ten system audio? Z dsp czy bez lipne. No dobra z dsp średnie.
166 ratuje tylko dobre wyciszenie w serii. Wersja bez dsp gra dużo gorzej od standardu w 147.

W jednej 166 miałem zmieniarką JVC na 12 płyt do której to był podpięty transmiter z osobnym zasilaniem. Grało to nie gorzej niż fabryczna zmieniarka no i nie było problemu z przeskakiwaniem płyt. Transmiter był umieszczony obok zagłówka tylnego i operowalo się nim pilotem. Wiec pomysłów może być wiele.

Ostatnia edycja:
Smiem twierdzic ze dsp to jeden z lepszych dostepnycj w tamtych czasach zestawow audio w aucie. Chcesz dobrego audio? Zrob to porzadnie, tylko jest to strasznie ciezko zrobic tak, zeby nie bylo zmian w maskownicach itp.

A jakie to możliwości ma ten system audio? Z dsp czy bez lipne. No dobra z dsp średnie.
166 ratuje tylko dobre wyciszenie w serii. Wersja bez dsp gra dużo gorzej od standardu w 147.

Jarek Ty chyba nigdy nie słuchałeś audio w 166 z DSP i dobrym źródłem dźwięku. Bose w 156, GT i 147 to jest dopiero porażka. Subwoofer śmieszny, wzmacniacz śmieszny, brak wyciszenia pierdzi jak jakieś podstawowe Audi Concert. O standardzie się nie wypowiadam bo jest poniżej krytyki w 166 i tu rzeczywiście 147 wygra. Pamiętaj że DSP w 166 to nie tylko wzmacniacz i dwa głośniki w półce. Wszystkie głośniki są zmienione w stosunku do serii, mają inną budowę, producenta i moc, wszystkie są zasilane modułem HAES 6x60W RMS. Nawet nowsze auta w segmencie "premium" mają problem żeby przebić wyraźnie to co oferuje dobrze ustawione DSP w 166 z porządnym źródłem dźwięku.

Transmiter FM to syf i koniec, to półśrodek nadaje się jako prowizoryczne rozwiązanie. ew. może zostać głównym źródłem dźwięku przy tragicznym systemie audio w samochodzie, ale nie tam gdzie w ogóle pojawia się słowo takie jak jakość.

6x40W a nie 60 :)
To fakt że standard w 166 to dramat nieporównywalny.
Jeżeli chodzi o DSP to miałem w poprzedniej ale ale czy to aż takie super to bym się kłócił. Fakt, na tamte lata na pewno. Ale teraz? Cóż melomanem nie jestem ale to DSP dla melomana na pewno nie jest :) co nie zmienia postaci rzeczy że na sprawnych częściach robi niezłą robotę. Dlatego w obecnej mam zamiar zregenerować tylne w półkę a resztę kupić nowe wedle zaleceń naszego forumowego audiofila :sarcastic:

Ale jest jeszcze jedna zasadnicza rzecz którą po latach zauważyłem. DSP nie wszędzie tak samo gra. I nie chodzi o części. Tylko po prostu o zużycie. Sam się o tym przekonałem. Może jarek miał już mocno przegwizdaany przez gimnazjalistę :) często gęsto to sprzęt niemal pełnoletni :) nie wszędzie będzie grał tak samo.

Jarek Ty chyba nigdy nie słuchałeś audio w 166 z DSP i dobrym źródłem dźwięku. Bose w 156, GT i 147 to jest dopiero porażka. Subwoofer śmieszny, wzmacniacz śmieszny, brak wyciszenia pierdzi jak jakieś podstawowe Audi Concert. O standardzie się nie wypowiadam bo jest poniżej krytyki w 166 i tu rzeczywiście 147 wygra. Pamiętaj że DSP w 166 to nie tylko wzmacniacz i dwa głośniki w półce. Wszystkie głośniki są zmienione w stosunku do serii, mają inną budowę, producenta i moc, wszystkie są zasilane modułem HAES 6x60W RMS. Nawet nowsze auta w segmencie "premium" mają problem żeby przebić wyraźnie to co oferuje dobrze ustawione DSP w 166 z porządnym źródłem dźwięku.

Transmiter FM to syf i koniec, to półśrodek nadaje się jako prowizoryczne rozwiązanie. ew. może zostać głównym źródłem dźwięku przy tragicznym systemie audio w samochodzie, ale nie tam gdzie w ogóle pojawia się słowo takie jak jakość.

Jak wyżej nie przesadzaj z tymi watami kolego bussoholik.jest 6x40. I uwierz mi nie ma rzeczy której w 166 bym nie słuchał.
A żeby długo nie szukać lepiej od dsp z tamtych lat gra podstawowy model audio w oplu omedze. Mimo że posiada tylko 4 głośniki plus dwa twetery. Z tym ze głośniki są półtora raza większe i każdy głośnik z Alfy wygląda przy nich jak papierzak z tonsila. Tak więc kolego dsp według mnie dupy nie urywa .

Marku dsp mam pod ręką w aucie szwagra 2000 rok i sąsiada 2005 i gra tak samo. Bardzo dobrze gra ale są lepiej zrobione zestawy audio w podobnych autach.

Ostatnia edycja:
Jak wyżej nie przesadzaj z tymi watami kolego bussoholik.jest 6x40. I uwierz mi nie ma rzeczy której w 166 bym nie słuchał.
A żeby długo nie szukać lepiej od dsp z tamtych lat gra podstawowy model audio w oplu omedze. Mimo że posiada tylko 4 głośniki plus dwa twetery. Z tym ze głośniki są półtora raza większe i każdy głośnik z Alfy wygląda przy nich jak papierzak z tonsila. Tak więc kolego dsp według mnie dupy nie urywa .

Marku dsp mam pod ręką w aucie szwagra 2000 rok i sąsiada 2005 i gra tak samo. Bardzo dobrze gra ale są lepiej zrobione zestawy audio w podobnych autach.
To chyba szukamy czego innego w audio. Jedyne co dobrze gralo w omedze to to ze byl bas z drzwi czego w dsp nie ma, za to czystosc dzwieku, wrazenie przestrzenne o wiele gorzej niz dsp.

Wiesz dareme.... często na forum się okazuje że DSP jest do bani, lepsza tuba w bagażniku :sarcastic: tak więc zależy co kto lubi :sarcastic:

Z tym ze głośniki są półtora raza większe i każdy głośnik z Alfy wygląda przy nich jak papierzak z tonsila.

Brawo, świetny argument w tym temacie. Przecież wiadomo że wszystko co jest większe jest też lepsze. Gdyby w tej Omedze wstawić jeszcze ciut większe głośniki to było by można usłyszeć dźwięki śliny plutej przez Pavarottiego spadającej na werbel umieszczony w pierwszym rzędzie orkiestry filharmonii Mediolańskiej podczas wyśpiewywania głównej partii Carmen.

I uwierz mi nie ma rzeczy której w 166 bym nie słuchał.

Nie wątpię.

lepsza tuba w bagażniku tak więc zależy co kto lubi

Marek jak zwykle się nie zna, najlepiej żeby pizgało takim basem aż uszczelki z drzwi wychodzą. Wtedy jest dobre audio. Najlepiej żeby pasmo przenoszenia schodziło tak nisko żebyś parkując nad brzegiem w Ustce mógł komunikować się z Bieługami i Wielorybami pływającymi w Sztokcholmskim porcie wysyłając im jakieś infradźwięki. Najlepsze są trójdrożne zestawy:

Bas - tuba milion wat
Mid - głośniczek z telefonu
High - syczek pizoelektyczny za 15 zł

A tak na serio, coś tam o elektronice audio wiem, o samej muzyce też. W domu mam referencyjne monitory studyjne jako główne źródło dźwięku do porównania i jakość DSP oceniam bardzo wysoko. Oczywiście tylko na postoju bo w trasie jest już wszystko jedno, słucham silnika ;P Plusy DSP to: separacja (szybkie wygaszenie szybkich dźwięków ), rozdzielczość - można wyłowić uchem poszczególnych ludzi z chórków albo drugą a nawet trzecią gitarę elektryczną. Pasmo przenoszenia i jakość wysokich tonów - tu naprawdę odwalono kawał dobrej roboty. Do tego mamy fajne możliwości operowania przestrzenią no i jedną funkcję która jest bardzo przydatna - polaryzacja i wyśrodkowanie dźwięku na kierowcę, pasażera lub środek.

Bas - tuba milion wat

Ja dostałem w ramach prezentu od poprzedniego właściciela jednej z moich 166 taki oto zestaw.
attachment.php

Mam dsp i jestem bardzo zadowolony ale jak potrzebuje mocniejsze łupnięcie żeby zetrzeć uśmiech z twarzy kolegi Który jest fanem systemu audi concert to jeden przycisk i na tylnej kanapie włącza się basowy masażer ;)

Załączniki

• DSC_0279.jpg
    DSC_0279.jpg
    85.4 KB · Wyświetleń: 201
Amortyzatory
Powrót