• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[MiTo] AlfaOBD android

Kaacper

Nowy
Auto
MiTo 135KM 13r
Cześć, czy ktoś mógłby mi pomóc w obsłudze tej aplikacji?
Problem mam chyba już na samym początku bo wydaje mi się że aplikacja w ogóle nie łączy się z obd. Na każdej innej aplikacji diagnostycznej działa bez problemu, czyta parametry silnika ale alfaOBD nie chce się połączyć. Teoretycznie na pierwszym polu pokazuje że połączony po wybraniu bluetooth, ale gdy wybiorę model i body computer nie mogę nic zrobić, wszystkie pola są szare. i wyskakuje po jakimś czasie komunikat zeby sprawdzić czy pin 1 i chyba 9 są podłączone, i błąd połączenia.
Konkretnie to wymieniam olej i chciałbym zrobić tą procedurę wymiany oleju, Jakby ktoś opisał jak do niej dojść to też byłbym bardzo szczęśliwy ;)
Próbowałem zarówno na wersji demo jak i na pełnej, na dwóch modułach OBD.
Ewentualnie czy to można jakoś zrobić przy pomocy programów diagnostyczych, które mają 'zwykli' mechanicy.
Ps. Podobno tym programem da się wyłączyć pikanie nie zapiętych pasów, ktoś wie jak to zrobić?
Dzięki za pomoc ;)

Przyłączam się do pytań.

Wybierasz tablica rozdzielcza
/Potrzebujesz żółtej przejściówki/
Procedury i masz.

Czyli zwykłym elm 327 bluetooth bez przejściówki nie załatwię tego? Skąd mozna taką przejściówkę kupić?
Coś się stanie jak wymienię olej bez robienia tego a tą procedurę na komputerze zrobię parę dni później?

Nie stanie się nic. Informacja w BC jest tylko dla twej informacji by ci przypomnieć, że masz zmieniać olej - nie ma żadnego wpływu na działanie samochodu.

Do silnika jeżeli masz odpowiedniego elma to nie powinieneś mieć żadnego problemu z podłączeniem. Przejściówek używasz w celu podłączenia się do konkretnych modułów. Możesz mieć np. żółtą, zieloną.
Z tego co piszesz to raczej masz nieodpowiedniego elma, który nie podłączy się do centralki poprzez alfaobd. To że inne narzędzia gadają o niczym nie świadczy.

A może ja coś źle wybieram, którą opcję powinienem wybrać z pierwszego ekranu, i w której zakładce jest później ta procedura zmiany oleju?

Wygląda to tak:

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    22.9 KB · Wyświetleń: 145
  • 2.jpg
    2.jpg
    18.7 KB · Wyświetleń: 104
  • 3.jpg
    3.jpg
    18.3 KB · Wyświetleń: 99
  • 4.jpg
    4.jpg
    27.9 KB · Wyświetleń: 115
  • 5.jpg
    5.jpg
    17.9 KB · Wyświetleń: 87
A może ja coś źle wybieram, którą opcję powinienem wybrać z pierwszego ekranu, i w której zakładce jest później ta procedura zmiany oleju?

Wygląda to tak:

Spróbuj się podłączyć do silnika (Engine). Na dalszych zrzutach ekranu pokazujesz, że chcesz się podłączyć do innych modułów.

co znaczy to samo? od razu masz problem z połączeniem, o to chodzi? używasz odpowiedniego adaptera jeśli prosi AlfaOBD (np żółty)? mój ELM BT (od PMFactory taki standardowy duży z pomarańczowo-granatową naklejką), czasem pod AlfaOBD się rozłączy podczas pracy, ale ogólnie działa zarówno w 159/Giulietcie jak i Giulii, robiłem tym proxi i inne sprawy nie raz, choć na codzień wolę laptopa i MESa.

nie mam wiedzy o Mito, może ktoś kto wie podpowie koledze czy i kiedy robi sią kalibrację uniair, coś kiedyś czytałem tu na forum że w nowszych konstrukcjach (MA) tego nawet nie wolno robić

co znaczy to samo? od razu masz problem z połączeniem, o to chodzi? używasz odpowiedniego adaptera jeśli prosi AlfaOBD (np żółty)? mój ELM BT (od PMFactory taki standardowy duży z pomarańczowo-granatową naklejką), czasem pod AlfaOBD się rozłączy podczas pracy, ale ogólnie działa zarówno w 159/Giulietcie jak i Giulii, robiłem tym proxi i inne sprawy nie raz, choć na codzień wolę laptopa i MESa.

nie mam wiedzy o Mito, może ktoś kto wie podpowie koledze czy i kiedy robi sią kalibrację uniair, coś kiedyś czytałem tu na forum że w nowszych konstrukcjach (MA) tego nawet nie wolno robić

W tym pierwszym oknie jest że połączono,wybieram silnik, i żółtą przejściówkę, wchodzę ale wszystkie klawisze są szare i nie da się zrobić żadnej czynności diagnostycznej. Po chwili wyskakują błędy połączenia itd.

U mnie zolta przejsciowka ktora swietnie pracuje z przewodowym interfejsem[dla MESa] rownoczesnie nie dziala[podobnie jak u Ciebie] z bezprzewodowym ELMem dla Alfa OBD.

W tym pierwszym oknie jest że połączono,wybieram silnik, i żółtą przejściówkę, wchodzę ale wszystkie klawisze są szare i nie da się zrobić żadnej czynności diagnostycznej. Po chwili wyskakują błędy połączenia itd.
może jakieś ustawienia w alfaobd. pamietam że miałem jakiegoś niby elma, pod MES wlasnie dzialaj jako elm, ale pod alfaobd nie, tylko jako obdlink i to z wyzsza predkoscia 115200.

- - - Updated - - -

rozumiem że żadnych przejściówek itp do tego nie potrzeba?

zalezy do jakiego kompa, w alfaobd czy zwyklym mesie nie ma obslugi multiplexowania jak i te tanie interfejsy tez nie maja tego - tylko podlaczenie na piny 6/14 OBD dlatego trzeba adapterow takich jakich zada program dla danego modulu

Kupiłem polecane obd i to samo, coś muszę robić źle, może mi ktoś tak łopatologicznie wytłumaczyć jak się to powinno zrobić i punkt po punkcie?
Tu moje nagranie:
https://drive.google.com/open?id=11rR34l63N8lydoA3arBAFJ0IXrjdoJYm
edit. Na nagraniu nie kliknąłem na ikonkę bluetooth na pierwszym ekranie, ale klikając i uzyskując info ze jest połączone jest dokładnie to samo.

Ostatnia edycja:
Kupiłem polecane obd i to samo, coś muszę robić źle, może mi ktoś tak łopatologicznie wytłumaczyć jak się to powinno zrobić i punkt po punkcie?
Tu moje nagranie:
https://drive.google.com/open?id=11rR34l63N8lydoA3arBAFJ0IXrjdoJYm
edit. Na nagraniu nie kliknąłem na ikonkę bluetooth na pierwszym ekranie, ale klikając i uzyskując info ze jest połączone jest dokładnie to samo.

Na nagraniu nie widać, że uzyskałeś połączenie. Z tego co widać była tam próba 1, a ty przesunąłeś ekran w prawo i chciałeś uzyskać dostęp.
Poczekaj na tym pierwszym ekranie czy uzyskasz połączenie.
Dodatkowo czy twój interfejs połączy się bez przejściówki żółtej z silnikiem?

jaki interfejs pod bluetooth, Androida najlepiej kupić te icar2 lub icar3 działaja?

Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka

[MENTION=81092]kaarolek1[/MENTION]
ja mam ELMa od PMFactory kupionego lata temu (taki duży pomarańczowo-granatowa naklejka), sam usuwalem rezystor bo nawet nie wiedzialem ze sie usuwa więc i nie zamawiałem odpowiedniego. Dziala na róznych komórkach z AlfaOBD czy z laptopa z MESem w Giuliach, 159, GIuii, Stilo, 500, Bravo. Raz też korzystałem z jakiegoś iCar (3 bodajże) ktoś miał pod ręką a ja mu coś tam grzebnąłem w proxi w Giulietcie na szybko.

[MENTION=83057]Kaacper[/MENTION]
filmik nagrałeś do bani niestety, zaraz klikasz na boczny ekran, nie masz nic polaczone, co my Ci powiemy?

Nie odniosłeś się też do sprawy adaptera żółtego (tzw typ 3) - założyłeś go miedzy interfejs a OBD? juz 2 razy zwracano CI uwagę w wątku - w takich tanich interfejsach bez multipleksowania (alfaOBD z resztą i tak nie obsługuje) musisz zakładać adapter.

próbowałeś coś zmieniać w ustawieniach interfaceu? próbowałeś z innego urządzenia się podłączyć?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót