[33] Alfa stanęła - dym z przekaźników głównych

• Autor wątku Autor wątku bodzio_piotr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bodzio_piotr

Guest
Witam.
Mam problem. To znaczy tylko informację od dziewczyny,
Alfa podczas jazdy zgasła. Podobno poszedł smród od przekaźników co są pomiędzy akumulatorem i wlewem płynu do spryskiwaczy.
Czy to nie są jakieś główne przekaźniki w Alfie??

Teraz jest sytuacja że kręci i nie chce odpalić.

Proszę o informację co się mogło spalić. Od czego są dokładnie te przekaźniki.
Proszę o szybką odpowiedź.
Kobieta stoi na drodze a Ja cyknięty;/

Edit.
Alfa 33, silnik 1.7 8 V na wtrysku, rocznik 93

Nie pamiętam dokładnie, ale czy nie są to przekaźniki od pompy paliwa?
Czy jak kręci silnikiem to śmierdzi paliwem? Jeżeli śmierdzi to paliwo jest i wtedy coś nie tak z zapłonem.

Ostatnia edycja:
Według manula co wyczytałem to jest główny przekaźnik, drugi przekaźnik oraz przekaźnik od zabezpieczeń wtrysku.

Alfa jest na gazie. Po przełączeniu tylko na gaz też nie chce odpalić. Więc z wtryskami i pompą chyba nie ma nic wspólnego jeśli na gazie też ani drgnie. Tylko rozrusznik kręci i nic.

A masz awaryjne odpalanie z gazu? Sprawdź czy gaz nie wlatuje Tobie do kolektora ssacego(puszcza elektrozawór). Jeżeli jednocześnie będzie w kolektorze gaz i mieszanka paliwowo-powietrzna to nie odpali.
Pozostaje jeszcze pytanie, czy iskra jest na świecach.

Dobra już jej brat ją holuje:) Nic na odległość nie sprawdzimy:P
Pierwszy raz się spotkałem żeby jadąc auto po prostu zgasło.
Może nie awaryjnie odpalenie na gazie. Ale mogę ustawić przełącznik na gaz i przy kręceniu od razu przełącza na gaz i pali wtedy na nim.
Tydzień temu była sprawdzana szczelność przewodów od gazu oraz regulacja. jakieś 2 lata temu palił mi jednocześnie gaz i benzynę i jakoś odpalał.
Iskry nie sprawdzę. Dopiero jutro. Dzięki za szybką odpowiedź.
A czy winą mogą być któreś z tych przekaźników jeśli od nich poszedł dym i smród spalenizny??

Myślę, że raczej tak. nic się nie pali bez przyczyny. Może z tych przekaźników idzie zasilanie na centralkę zapłonu.

No ale od czego mogły się spalić. Żeby się nie okazało że założę nowe i od razu pójdą w piach:P

Jeśli pisze main relay, secondary relay, injection system fuses - to co mam posprawdzać zanim przekaźniki powymieniam??
Pozdrawiam

Czasem przyczyna może być prozaiczna. Gdzieś jakaś wilgoć, troche wody, a , że umiejscowione są pod podszybiem to całkiem możliwe że coś podciekło.
Chociaż przyczyna nie musiała leżeć przy samym przekaźniku, lecz w jego obwodzie.

Najlepszej przeglądnąć wiązki które dochodzą do i wychodzą z przekaźnika.
Miałem kiedyś Alfę 33, ale nie poznałem jej elektryki na tyle :) Może Siwy144 albo żagiel będą w stanie powiedzieć coś więcej.

Ze schematy wynika, że te przekaźniki zaopatrują w prąd sporo rzeczy odpowiedzialnych za zapłon.

Ostatnia edycja:
Czy to nie są jakieś główne przekaźniki w Alfie??
Proszę o informację co się mogło spalić. Od czego są dokładnie te przekaźniki.

To są główne przekażniki (40Amper). Te dwa przekaźniki (Mester/Slave) sterują w zasadzie wszystkim - pompą paliwa, sondą lambda, cewką/modułem zapłonowym. Nie pamiętam czy ECU też czy też jest z nich zasilane czy też bezpośrednio. Stawiam na wilgoć w którymś z obwodów.

Witam.
może nie dosadnie wilgoć. Od spodu podstawki przekaźnika w jednym z pinów była woda, jak się tam dostała to nie wiem.
Podstawka popalona a przekaźnik do kosza:)
Nie chciałem ryzykować i włożyć przekaźnik w tą starą podstawę. Czy można gdzieś taką dostać??
Przekaźnik główny się spalił 30 A.
Oznaczenie Bosch
0332014112.

Czy można zaryzykować i spróbować wymienić tylko przekaźnik??
Oby reszte rzeczy które wymieniłeś były sprawne:P:P

Znalazłem w bagażniku przekaźnik podobny ale 20A, można zaryzykować?? Ma takie same wyprowadzenie nóżek oraz oznaczeń na nózkach.

Pozdrawiam

Daj adres to Ci te podstawki obie wysle z kawalkami kabli. Lepiej nie zakladaj innego przekaznika jak nie jestes go pewien. To ze ma tak samo nozki i oznaczenia to nic nie znaczy one musza sie jeszcze zgadzac w srodku czyli ze co z czym sie styka jak pojdzie gdzies prad. A bez tych 2 przekaznikow zadna 33 nie zapali ;]

Dokładnie masz tam 2 główne przekaźniki do komputera w 33. Jeden podaje + po przekręceniu kluczyka a drugi jest od pompy paliwa.

Czy można zaryzykować i spróbować wymienić tylko przekaźnik??
Oby reszte rzeczy które wymieniłeś były sprawne:P:P

Znalazłem w bagażniku przekaźnik podobny ale 20A, można zaryzykować?? Ma takie same wyprowadzenie nóżek oraz oznaczeń na nózkach.

Przekaźnik jest dosyć nietypowy, albo inaczej mówiąc nie powszechnie dostępny. Sam kiedyś szukałem w kilku śląskich sklepach i hurtowniach i nie znalazłem - największy problem to wytłumaczenie sprzedawcy o jaki chodzi :-)
Ale do rzeczy - mam w zapasie przynajmniej 2 lub 3 takie przekaźniki. Jak Ci niezbyt daleko do Mysłowic to udostępnię do testów a nawet oddam za free.
Ciekawostka jest taka, że po numerze katalogowym z ePera otrzymuje się przekźnik o mocy zaledwie 20A, podczas gdy oryginalne są 40A lub 30A jak u Ciebie.

Jeszcze jedno - w skrzynce przekaźników pod kierownicą przynajmniej jeden (jeśli się nie mylę) przekaźnik jest identyczny z tymi pod maską. Na próbę może wyjąć taki który nie rozłączy połowy obwodów (!) i włożyć pod maskę.

Amortyzatory
Powrót