Alfa się grzeje pomocy :(

Auto
156 1.8 ts
Witam wszystkich, mam problem ze swoją 156 mianowicie gdy stoi na biegu jałowym to temperatura idzie mocno w góre. Przekracza 90 w tym momencie załącza się wentylator ale mimo to cały czas rośnie. Podczas jazdy nie przejdzie poza 70 stopni. Czy to termostat? szukałem na forum podobnego problemu aż w końcu zdecydowałem się poprosić o pomoc. Dodam, że węże gumowe są delikatnie twarde. Sprawdziłem co się stanie gdy pochodzi na odkręconym korku wyrównawczym i po zagrzaniu zaczął wyrzucać płyn przez zbiorniczek. W płynie nie ma śladu oleju ani na odwrót więc nie wierzę, że to może być uszczelka. Ciekawą rzeczą którą zaobserwowałem jest to, że zasyssa mi gdzieś płyn bo powiedzmy, że jest w zbiorniczku tyle ile powinno być anie wiadomo kiedy robi się pusty a wycieku nie widzę nigdzie. Po odkreceniu korka gdy zgaszę silnik płyn wraca do zbiorniczka. Pomocy :(

Wydaje mi się, że tak. W ostatnim czasie dolewałem kilka litrów płynu a mimo to wczoraj miałem niespodziankę. Mianowicie po odpaleniu zauważyłem, że temperatura rośnie nawet przy 90 była a z nawiewu zimne powietrze leciało. Dolałem płynu i problem znikł. Gdyby był tak duży ubytek płynu to zauwazyłbym to bo niemożliwe, że kilka litrów wykapie w ciągu doby czy dwóch a ja tego nie zauważe

w zbiorniczku w tym czasie nie pokazywało płynu ale po odkręceniu korka już wrócił do zbiorniczka.

Ja w swojej 156 miałem takie objawy gdy poszła uszczelka pod głowicą.

Gdyby był tak duży ubytek płynu to zauwazyłbym to bo niemożliwe, że kilka litrów wykapie w ciągu doby czy dwóch a ja tego nie zauważe
Ostatnio dwóch moich znajomych miało podobne objawy.
Fiat Brava 1,2L i Audi A4 2L w bu był gdzieś pęknięty silnik i płyn szedł w rurę .
Przynajmniej tak opowiadali.
Naprawa przez wymianę silnika.

Dziś byłem u mechanika i stwierdzili, że uszczelka pod głowicą. Ale czy możliwe, że gdzieś silnik jest pęknięty?

Mechanik powidział też, że pierścienie do wymiany. Proszę niech ktoś doradzi czy remontować to czy bardziej opłaca się zainwestować w nowy silnik?

Drugi, używany silnik to jedna wielka niewiadoma zwłaszcza w przypadku TS'a. Remont własnego to spore koszta. Góra i dół +/- 4000zł. Sam zdecyduj

Ja bym sie jeszcze przyjrzał pompie wody czy ma cały wirnik jeżeli na postoju Ci sie gotuje, a podczas jazdy temp. spada

Ale to, że wciąga płyn chłodniczy i mocno dymi na biało pasuje tylko do uszczelki pod głowicą bo w jakiś sposób ta woda dostaje się do środka.

Ale to, że wciąga płyn chłodniczy i mocno dymi na biało pasuje tylko do uszczelki
To tak, nie wspomniałeś o tym wydaje mi się wcześniej, chyba że ja coś przeoczyłem.
Pisałeś cos że Ci wciąga płyn... odkręcasz zbiorniczek wyr. to płyn wraca... i takie tam :)

Zrobiłem teraz test. Mianowicie włączyłem samochód na biegu jałowym i obserwowałem temperature i to co się dzieje pod maską. Temp doszła do 90 stopni wentylator juz chodził a nawiew zimny na temperaturze 28 stopni. gumowe węże ten u góry chłodny za to ten u dołu zimny wraz z chłodnicą. I to co mnie interesuje najbardziej to czy ten wąż u góry powinien być twardy czy nie??? bo słyszałem, ze to chłodzenie ciśnieniowe. Wypowie się ktoś kto wie jak powinno to wyglądać?

Ale po co ty robisz testy jak masz uszkodzona UPG - spaliny dostają się do układu chłodzenia i stad kłopoty. Jak będziesz dalej eksperymentował to rozerwie ci wężę

Niektórzy piszą, że gdy jest problem z UPG to auto ma problem z odpaleniem. U mnie jest wręcz przeciwnie bo odpala ze strzała.

Jeśli chłodnica nie jest nagrzana równomiernie i węże mają różną temp to może być uszkodzony termostat. Węże nie mogą być twarde jak kamień. Żeby sprawdzić UPG to najlepiej podjedź do jakiegoś ogarniętego mechanika, który zrobi test na obecność spalin(co2) w układzie chłodzenia...

Jeśli już uszczelka będzie przepalona całkowicie to wtedy może gubić kompresję i mieć problemy z odpalaniem... Oczywiście głowicę musisz oddać do planowania i sprawdzenia szczelności, ponieważ może mieć jakieś pęknięcia...

Okazało się, że to UPG. Przy okazji wymieniam pierścionki tłokowe. Dzięki wszystkim za porady. Pozdrawiam.

Amortyzatory
Powrót