[159] Alfa Romo 159, 1.9 jtdm - przeciekający przewód wspomagania nr części.

Auto
Alfa 159, 1.9 150 km jtdm
Cześć wszystkim.

Od dłuższego czasu męczę się z kablem od wspomagania mojej alfy. Zaczął przeciekać jakiś rok temu, nic nie dało zakucie kabla (rok temu u jednego), kilka miesięcy u innego mechanika. Z kabla cieknie a ja ciągle dolewam nowy płyn, do tego zaraz muszę zrobić przegląd a silnik cały ubabrany. Postanowiłem kupić nowy przewód chociaż wiem, że koszt to nawet 600 zł.

I teraz moje pytanie ktoś wie jaki jest numer tej cześć i ewentualnie gdzie ją można zamówić? (posłużyłem się zdjęciem z forum, bo mój kabel "mechanik" już tak obj***ł, że wygląda inaczej)
Z góry dzięki za podpowiedzi.

222.jpg

Znajdź Tani Fiat na Alledrogo, mi oferowali kilka dni temu ten przewód za 420 zł. Też muszę wymienić bo leci w tym samym miejscu. Numer części 60697953 ale to potwierdź po VIN.

Tez walczylem z tematem.. Kolego pytanie czy to do 8v czy 16?.podpowiem że mi się udało dostac po 3miesiacach szukania na allegro... Jakby tego było mało. Przewód z 16v pasuje do 8v, trzeba lekko stuningowac obudowę silnika z góry

Ja będę oddawał do zakucia, mój też cieknie

Wysłane z mojego F3311 przy użyciu Tapatalka

Ja swój w pierwszej wersji zakulem. Ale coś na wolnych obr przy kręceniu kierownica coś buczalo, przy dodaniu lekko gazu - ok już było.. Podobno się zakuc nie da poprawnie. Mam do załatwienia Ori za 550zl. Ale na szczęście udało się dopaść używany-nie ukrywam że ciężki temat się doczekać na aukcji.. Ale jakby co to swój zakuty, szczelny mogę odsprzedać,tyle że w moim przypadku coś buczalo wspomaganie na wolnych obr przy manewrowaniu kierownicą - podkreślam że tylko na wolnych obrotach

- - - Updated - - -

Kolego zakucie to loteria.. Nawet na fiacie mi powiedziano że się zakuc udaje poprawnie w 15%. Zawsze zakucie to 50zl nowy 550zl, ryzyko jest. Ale jak policzysz że mechanik za wymianę weźmie 50zl zakucie 50zl nowy olej 50zl to już Masz 150. Bedzie buczec - to szukasz na allegro - poniżej 140 ciężko, plus ponowna wymiana 50zl to masz 350zl - 400. Może lepiej od razu kupić Ori?

Kombinujecie...
Jak wyżej napsiałem, Tani Fiat na Alledrogo, to jest ASO z Suwałk. Koszt 420 zł za nowy ori.

Bo każdego co się boryka z wężem jest nie do przyjęcia jak za kawałek węża można 420zl dać, szukają taniej - ewentualnie liczą że się uda,, poprawnie,, zakucie

No tak, ale temat był walkowany, albo buczy, albo drży albo dalej leci, ktoś coś kombinował z przekładniem dławików ale z tego co pamietam z marnym skutkiem. Obawiam się że to poprostu pozorna oszczędność jak ktoś wcześniej zauważył. Chyba jedyna rozsądna tańsza opcja to używka.

Potwierdzam, też już byłem na etapie kupna nowego - aczkolwiek tak długo jeździłem aż wskoczyła używka.
Przekonałem się,jak i mój mechanik że mimo przełożenia Ori dlawikow w tych samych odstępach co w Ori wężu =nie da się,, podrobic poprawnie,, fabryki

Chodzi oczywiście o Alfę 159 1.9 JTDm 150 km 16 v (2007 rocznik - sedan). Co do oszczędności to tak opłaca się zakuć kabel, ale jest to rozwiązanie na chwilę, przy przypływie większej gotówki lepiej wymienić niż się babrać (a nóż zakuty kabel strzeli w podróży).

- - - Updated - - -

Znajdź Tani Fiat na Alledrogo, mi oferowali kilka dni temu ten przewód za 420 zł. Też muszę wymienić bo leci w tym samym miejscu. Numer części 60697953 ale to potwierdź po VIN.

Zaraz sprawdzę i zapytam, mam nadzieję, że będzie podobna cena :)

Daj znać Czy żeś coś załatwił z tym tani Fiat..
Zakucie spowoduje że będzie Wąż szczelny-mi wyskoczyly wibracje przy kręceniu kierownica - było to mega wkur.. ce

Daj znać Czy żeś coś załatwił z tym tani Fiat..
Zakucie spowoduje że będzie Wąż szczelny-mi wyskoczyly wibracje przy kręceniu kierownica - było to mega wkur.. ce

Troche inny numer tej części dla mojej 16 v wyszedł, fiat odpisał po kilku dniach cena: 565 zł + 16 przesyłka...

Amortyzatory
Powrót