• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa Romeo Tonale

Kolejny, który chce kampanii reklamowej produktu, którego nie można nawet obejrzeć w salonie - sami geniusze marketingu na tym forum :P

Geniuszu marketingu... to wyjaśnij mi, jaki widzisz związek, miedzy oficjalną prezentacją modelu i póżniejszym brakiem auta w salonie i brakiem cenników?
Wyjasnij proszę.
Czy to ten sam przejaw geniuszu, jak w przypadku Giulii, którą zaprezentowano w 2015 a w salonach pojawiła się rok później?
Jaki kolega Krzysztof widzi związek, między pokazaniem modelu, że już jest skoro go jeszcze nie ma?
Chetnie poczytam wyjaśnienia.
Rozumiem, że klienci zobaczyli auto na prezentacji i teraz czekają, z wypiekami na twarzach, codziennie sprawdzając czy już jest cennik i czy już auta są w salonie? I tak czekają, tydzień, miesiąc.... Na Giulię czekali rok....

Tak to ma działać, według kolegi Krzysztofa? Oświeć nas, skoro mówisz o geniuszach.

Ostatnia edycja:
Czasami mam wrażenie, że koncernem (tak to nazwijmy roboczo) Alfa Romeo zarządzają jacyś kolesie bez bazowego rozumienia procesów zachodzących w grupach ludzkich, społeczeństwie, psychice etc.
Ja tam jestem prosty chłopak po polibudzie, ale jest to dla mnie oczywiste, że pokazanie nowego modelu generuje (w grupie docelowej i okolicach) zachwyt, chęć posiadania i potrzebę sprawdzenia na żywo czy produkt jest tak samo zajebisty w realu jak na ekranie. Mając cenniki zaczynają analizować możliwości zakupu. Mając demo w salonie widzą, macają i potwierdzają (lub nie) własne wyobrażenia. To wszystko buduje ogromny potencjał sprzedaży, który w pewnym momencie zamienia się w decyzję o zakupie. Słowo klucz tutaj to DOSTĘPNOŚĆ.

Jest też proces nieco inny. Jak się takie ludki napatrzą na "zajebistego suva" i zbudują w sobie chęć posiadania, a potem zderzą się z brakiem dostępności (cen, modeli, demo, informacji) to napięcie narasta, aż przychodzi moment kiedy taki ktoś mówi sobie "pier...lić AR, Peugeot/Seat/Audi/BMW/Jaguar/wstawcochesz też jest ładny, szybki i sexy". I idzie taki ktoś do salonu innej marki i kupuje.
To się nazywa STRZELIĆ SOBIE W KOLANO. Dokładnie to zrobiła AR w przypadku Giulii i Stelvio -> wysłali ludzi do salonów konkurencji i napędzili im sprzedaż. Ot taki paradoks!

Gdyby ta firma nazywała się Arrinera, to by mnie nie dziwiło. Jednakże taki totalny brak koordynacji, zarządzania i planowania w olbrzymim międzynarodowym koncernie jest dla mnie totalnym midblowerem. Oby ten scenariusz nie powtórzył się tym razem.

Zgadzam się z powyższym. Wraz z premierą Tonale było opowiadanie o nowym modelu sprzedaży (online) i aż prosi się o to, żeby można było sobie od razu wyklikać zamówienie. Mija już 1,5 miesiąca od premiery. Większość już pewnie o Tonale zapomniała.

We Włoszech można już zamówić:
https://bethefirst.alfaromeo.it/

Cena za wersję 130 KM - 39 tys. EUR. Przekładając to na ceny Giulii (50.300 EUR i 193 tys. zł w Polsce) wychodzi 149.650 zł, więc strzelam 149.900 zł u nas. Drożej niż moja Giulia niecały rok temu :D.

Jeśli będzie za 150k z takim wyposażeniem to jest to absolutna petarda. Czyżby plug-in za ~199k?

EDIT: Z ciekawości rzuciłem okiem na Audi. We Włoszech Q3 od 37 300 EUR, u nas ok. 145k PLN, czyli Tonale Speciale za 150k jest jak najbardziej realne.

Ostatnia edycja:
Drożej niż moja Giulia niecały rok temu .

Sorki, ale ciągle przytaczasz swój przykład, jakby był jakimś wyznacznikiem tego co opłacalne, a co nie. Ja też bym wolał Giulię, ale może nie wszyscy.

Po pierwsze nawet niecały rok temu to nie teraz, ceny są inne, kursy walut są inne. Obawiam się, że taniej już było.
Po drugie, trzeba też wziąć poprawkę i porównać wyposażenie jakie mają auta, które porównujemy.

Ostatnia edycja:
Premium zdaje się powinno polegać na tym, że możesz sobie sam dobierać wyposażenie? Jak ktoś lubi jedną wersję wyposażenia, to może sobie kupić Mazdę CX-30 - będzie ładniej, bardziej niezawodnie, a może nawet i taniej.

Nawet sobie skonfigurowałem - CX-30, z czerwonym lakierem, miękką hybrydą 150 KM, automatyczną skrzynią biegów i beżową tapicerką - 144.000 zł.

Ostatnia edycja:
„według włoskiej oraz francuskiej strony Alfy Romeo, za takie auto zapłacimy co najmniej 39 000 euro, co daje nam w przeliczeniu na złotówki według dzisiejszego kursu nieco ponad 183 000 zł.”

Nie wiem skąd wy wzięliście 140000 czy 150000. Chyba że euro spadło na jakieś 3,80 i przegapiłem ;)
A sorry za 183000 130km to będzie epicki fail

Ostatnia edycja:
Geniuszu marketingu... to wyjaśnij mi, jaki widzisz związek, miedzy oficjalną prezentacją modelu i póżniejszym brakiem auta w salonie i brakiem cenników?
Ja nie widzę żadnego, ale to ty chcesz kampanii reklamowej produktu, którego jeszcze nie ma w salonach :P

Zaraz mi napiszesz, że dzień po oficjalnej prezentacji nowego modelu powinni wystawić w każdym salonie na świecie kilka różnych wersji tego auta, żeby z powodu braku ulubionego koloru klient nie poszedł do konkurencji ;) Tak to można reklamować pluszowe misie w Biedronce :P

Tonale powinno wyglądać jak Maserati Grecale i wtedy może konkurować z Niemiecką czwórką.
A i kosztować mógłby pod 300tys, a tak to samochód jak wiele niczym się nie wyróżnia .
Pytanie czy zostanie dobrze wyceniony, raczej obawiam się że nie.
Alfa powinna być samochodem przynajmniej usportowionym i tak było dotychczas.
A tak dla mnie to dziatkowóz.

Ostatnia edycja:
Sport w tej wersji reprezentuje "sportowa kierownica". Bo raczej nie silnik 130 km [emoji3]

Sent from my SM-G991B using Tapatalk

Silnik 1.3 będzie połączony z 20 konnym elektrycznym. Jeśli masa, jak na Alfę, będzie niska to przyspieszenie do 100 w granicach 9s. Przyzwoicie, jak na podstawowy napęd.
Cena za to wg mnie będzie nieprzyzwoita. Zakładam, że pod 180 tys.

Cena 180tys. jest strasznie wysoka. Ale... teraz ceny takie są, niestety. Jednakże... gdyby tam było 200KM, to bym przełknął taką cenę, bo wiadomo - na tle konkurencji, w tych czasach, itd.
Ale za 130KM i przewidywane 9s do 100 (bo pewnie tak będzie) oraz totalny zamuł powyżej 100km/h (bo tak też pewnie będzie) cena 180tys to jakiś obłęd.

Zgadzam się z przedmówcą (patrzy z czułością na Giulię...). Serio ktoś będzie wolał 130 KM Tonale za 180 tys. od Giulii Super za 193 tys.?

Amortyzatory
Powrót