[GTV Spider] Alfa Romeo Spider 3.0 V6 alcesa

alces1

Aktywny
Auto
AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6
No i stało się to, na co zanosiło się od dłuższego czasu, tylko nie było odpowiedniego "pacjenta", bo wymagania odnośnie serducha były jasno sprecyzowane, ale o tym poniżej.
Tak więc zostałem szczęśliwym (a jakże) posiadaczem Alfy Romeo Spider 95' ze słynną jednostką napędową Busso 3.0 V6 12V 192KM.
Po zakupie udało się wykorzystać ostatnie promienie Słońca w tym roku by poczuć wiatr we włosach (teraz już wiem co to znaczy :D).
Na dzień dzisiejszy auto to w zasadzie pełna seria, ale jest bogaty plan, który powoli wcielam w życie.
Na chwilę obecną wymieniłem świece, bo czasem zdarzało się, że lekko szarpał, a nawet strzelił z wydechu. Po wymianie świec wszystko wróciło do normy.
Przy okazji tejże wymiany zmierzyliśmy kompresję, na co mój mechanik doznał niemal szoku, bo w 23letnim silniku manometr na każdym z cylindrów wskazał blisko 12atm :).
Alfa jest po wymianie rozrządu, więc póki co ten temat mogę odpuścić. Ponadto wymieniliśmy manszetę przegubu zewnętrznego bo była uszkodzona. Na wiosnę wymiana oleju i wówczas trzeba opuścić misę, żeby wymienić uszczelnienie bo widać tam niewielki wyciek.
Skrzynia biegów/sprzęgło wszystko tutaj pracuje idealnie. Nie działa klima i póki co działać nie będzie :D
Powoli składam brembo na przednią oś.
Są już zaciski i odpowiednie adaptery, lada dzień przyjadą tarcze i klocki.
Układ wydechowy w tylnej części dopomina się wymiany, ale to akurat mnie cieszy, bo jest pretekst by uwolnić nieco wspaniały dźwięk tej V-ki, w związku z tym w połowie listopada będzie nowy układ wykonany ze stali nierdzewnej z czterema końcówkami buzzera.
W lakierni są już felgi 18" blackline, na które położymy srebrny lustrzany, coś ala chrom.
Jedzie też paczka z pałąkami kapotażowymi i windshottem.
Ponadto czekam na termin u elektryka, żeby ogarnąć kilka spraw (np nie działa elektryczna regulacja lusterek) oraz zamontować radio z zielonym podświetleniem pasującym do podświetlenia zegarów.
Mimo, że tylne amortyzatory wykazują się 54% skutecznością to prawdopodobnie je wymienię, bo mam wrażenie, że dziwnie tył się buja, chociaż wiem, że rozkład masy w tym samochodzie daleki jest od ideału (świadczy chociażby o tym odważnik znajdujący się za prawym tylnym kołem.
W listopadzie będzie też polerka lakieru, która wykaże co trzeba polakierować na nowo (na pewno będzie tego wymagał tylny zderzak).
Zobaczymy co z dachem, bo co prawda jest szczelny, ale tylna szyba była wymieniana i nie jest to zrobione idealnie, ale to zostawimy na przyszły sezon. Tym samochodem będę jeździł wtedy, kiedy dach nie będzie mi potrzebny.
Ogólnie podwozie całkiem zdrowo wygląda, w kilku miejscach z powodu złego podnoszenia samochodu trzeba interweniować bo pojawia się rdza, ale są to początki korozji i na szczęście da się to spokojnie uratować.
Póki co jedna fotka, ale oczywiście będzie ich z czasem więcej, jak będzie się czym pochwalić :)
3-2.jpg
Pozdrawiam.
- Rafał

No kurde, widzę Squadra 916 idzie w siłę!
Pięknie, gratulacje alces- wygląda super

Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka

W końcu Rafał,już myślałem że się nie doczekam oficjalnej prezentacji, ambitne plany! ale to akurat mnie nie zaskoczyło,znając Ciebie będzie maximum. Duże brawa i gratuluję,będę śledził wątek. Pozdrawiam.

Widziałem, siedziałem, slyszalem
:) Powodzenia

No no no super furka i ten silnik, bajka

Gratuluje zakupu, szanuj i utrzymuj w nienagannym stanie, bo autek coraz mniej. Czy to nie jest ten egzemplarz z Poznania z kremowym wnetrzem?

Grupa 916 rośnie w siłę, przeglądając forum i fb, 930 i 167 też się zaczynają pojawiać, wiem coś o tym:D Jednak kształty lat 90' robią robotę. Warto ratować.

Gratuluję 12v, chyba lepiej trafić się nie da. Gdzie takiego rodzyna wyszukałeś? Bo przecież nie u nas w kraju. :o

Grupa 916 rośnie w siłę, przeglądając forum i fb, 930 i 167 też się zaczynają pojawiać, wiem coś o tym:D Jednak kształty lat 90' robią robotę. Warto ratować.

Gratuluję 12v, chyba lepiej trafić się nie da. Gdzie takiego rodzyna wyszukałeś? Bo przecież nie u nas w kraju. :o

Wisiała chyba z rok (jak nie dłużej) na wszystkich portalach ogłoszeniowych :P

Rafał, szykujesz się na kolejne gorące lato? ;)

Zbyt wiele na tej jednej focie nie widać, ale spidera z tym silnikiem specjalnie reklamować nie trzeba ;)
Świetny wybór!

Gratulacje i powodzenia w dopieszczaniu!

Dzięki za ciepłe słowa.
Szukałem V-ki za naszą zachodnią granicą, ale ceny za najtańsze egzemplarze, a do tego opłaty od 3.0, transport itp. zniechęcały mnie.
Na rynku polskim była tylko jedna 3.0 i stała kilka miesięcy, a nie sprzedała się dlatego, że nabywcy targowali się o 500zł (tak jakby mogli pójść do sąsiada i kupić identyczne auto właśnie o te 500zł taniej - powodzenia).
Po wielu rozmowach z właścicielem (faktycznym pasjonatem starej, dobrej motoryzacji) zarezerwowałem ją i pociągiem z czapką kasy pojechałem ze 100% przekonaniem, że będę wracał kolejną AR w mojej skromnej kolekcji.

Rafał, szykujesz się na kolejne gorące lato?
Zdecydowanie :D
Pozdrawiam.
- Rafał

Coś pięknego... Najpierw Patryczos, później Nazar i w końcu Alces ;) święta Trójca, która doprowadziła swoje "159" do perfekcji ;) brak "możliwości" do polepszenia "dziewiątek" nakłonił do nabycia przecudnej serii GTV/Spider z lat 90-tych:cool: ogólnie chyba najlepsza opcja... sam od jakiegoś czasu przeglądam aukcje, cicho wzdychając... Ogólnie w moim skromnym mniemaniu marzenie każdego alfisti sercem i duchem :o Życzę najlepszego w dopieszczaniu... także tu będę śledzić z serduchem na ramieniu :rolleyes:

Amortyzatory
Powrót