[GT] Alfa Romeo GT 3.2 V6 sVIRUSx

sVIRUSx

Użytkownik
Auto
Giulia, 124 Spider, GS
Witam :) Już od jakiegoś czasu regularnie przeglądam forum ale nie miałem okazji przedstawić swojej pięknej włoszki. Dzięki temu, że w czasie świąt była ładna pogoda mogłem zrobić kilka zdjęć i w ten oto sposób zaprezentować pojazd. A jest nim Alfa Romeo 3.2 V6 z 2004 roku w kolorze Grigio Stromboli. Jej szczęśliwym posiadaczem stałem się na początku stycznia tego roku. W momencie zakupu miała przejechane nieco ponad 139000km. Z wyposażenia, w samochodzie brakuje jedynie nawigacji.

Warunek jaki postawiłem sobie przed zakupem to silnik benzynowy, minimum 150KM pod maską, opcjonalnie napęd na 4 koła. Z racji tego, że jestem miłośnikiem włoskiej motoryzacji oraz klasycznych już samochodów rajdowych na pierwszy plan wchodziły Lancia Delta Integrale (8V/16V), Subaru Impreza GT 99 (GC) lub Lancia Thema 8.32. Niestety mój budżet jaki przeznaczyłem na zakup, okazał się za mały na spełnienie tych marzeń. To co można było znaleźć w naszym kraju (w moim przedziale cenowym) trzymało się głównie na szpachli lub nie było dostępne w ogóle. Kolejne samochody jakie wziąłem na celownik to Alfa GTV po pierwszym liftingu (2.0 V6TB i 3.0/3.2 V6), Alfa GT (2.0JTS i 3.2 V6) oraz Lancia Kappa Coupe/Lancia Thesis (2.0T lub 3.0/3.2 V6). Niektóre "oględziny" kończyły się już po rozmowie telefonicznej, a niedziałające elementy elektryczne w Thesisach skutecznie zniechęciły mnie do tej topowej limuzyny Lancii.
Koniec końców po testowaniu świeżo sprowadzonego z Włoch, naprawdę zadbanego krwisto czerwonego egzemplarza GT 2.0JTS stwierdziłem że te 165KM pod maską to za mało.
Do wyboru zostało "tylko" V6, więc tak oto stałem się szczęśliwym posiadaczem mojej Belli :D

Niestety jak to mówi powiedzenie nie ma róży bez kolców i tak jest też w moim przypadku. Sprawy, które muszę ogarnąć lub zostały już zrobione to:

W momencie zakupu/przez sprzedającego:
- kompletny rozrząd
- sprzęgło
- linka ręcznego
- koło dojazdowe + zestaw narzędzi do jego wymiany (było tylko wypełnienie po zestawie naprawczym)

Kupione/zrobione/wymienione:
- wymiana zamka klapy bagażnika (był komunikat Rear hatch open)
- wymiana tylnego logo AR na nowe :D
- wymiana przetwornicy do lewego ksenona
- wymiana obu żarników na nowe (4300k)
- wymiana lewego czujnika parkowania
- zamontowana przednia podkładka pod tablicę rejestracyjną
- zamontowane klubowe dywaniki :D
- zakupiony kabel do diagnostyki FES
- wlane/spalone hektolitry bezołowiowej - odgłosy spalania bezcenne :D

Kupione, czeka na montaż w następnym tygodniu:
- nowy akumulator (obecny jest za wysoki)
- klema dodatnia akumulatora (obecna jest "zmasakrowana" przez życie)
- gumowe kolanko dolotu do przepustnicy (obecne pęknięte przez akumulator)
- 1x gumowe kolanko do kolektora (obecne pęknięte)
- chwytak powietrza do puszki filtra powietrza (poprzednik chyba "zgubił")
- filtr powietrza
- filtr kabinowy
- filtr oleju
- olej silnikowy
- zbiorniczek płynu do chłodnicy (obecny swoje już przeżył)

Do wymiany/zakupu w najbliższym czasie:
- nowe letnie opony
- nowe świece
- czynnik klimatyzacji
- podłączenie spryskiwaczy lamp do obiegu (choć cały czas myślę czy warto)
- hamulce/piasta (po dłuższym postoju samochodu zauważyłem, że przy ostrym hamowaniu biją koła)
- zlikwidowanie nierównej pracy silnika/błędu przepustnicy na biegu jałowym (mam nadzieję, że pomoże uszczelnienie/wymiana dolotu i świec)
- sprawdzenie słynnych mechanizmów poziomowania ksenonów (nie miałem jeszcze okazji przyjrzeć im się bliżej)
- sprawdzenie zawieszenia
- sprawdzenie radia/anteny (nie wyszukuje stacji mimo zmiany wszystkich parametrów poruszanych na forum – jeśli jest ktoś z Koszalina/Szczecina kto miałby chwilę, żeby sprawdzić radio z innej GT/147 byłbym wdzięczny)

Plany na przyszłość:
- Q2
- wymiana srebrnych elementów wnętrza na te grafitowe z wersji Blackline (kierownica/radio, może navi/schowek-kubek/popielniczka/ tunel - jeśli ktoś ma coś na zbyciu to proszę o kontakt)
- felgi telefony 7,5x17 z GTA 147/GT (18 szprychowe wyglądają niesamowicie ale na pewno nie będę w nie inwestował, no chyba że trafi się okazja;)
- wymiana kilku elementów nadwozia/wnętrza na których widać upływający czas
- kosmetyka lakieru/nadwozia (przy okazji, polecacie coś ciekawego do pielęgnacji/konserwacji?)

Bardzo ładna GT. No i świetny silnik. Do listy zmian dopisz wymianę zbiorniczka na płyn chłodniczy, ewentualnie pokrywy odświeżyć? Ja mam w swojej czarne i wygląda to trochę lepiej moim zdaniem. A zbiorniczek ok 100 zł nowy, a wygląda o niebo lepiej.

No Panie ! W końcu ją wstawiłeś, witaj wśród żywych ! Co miałem o niej powiedzieć to już Ci powiedziałem, dźwięk mimo że wydech seryjny to powala :D Szczególnie jak się wjeżdża do podziemnego parkingu :D Widzę trochę poogarniałeś od ostatniego spotkania

Boska jest :D

Przepiękna bella. Prawie jak moja, inny silniczek a jak dużą różnice robi... Oj zazdroszcze i to bardzo, o takiej marzyłem jednak koszty benzyny mnie odstraszyły, a mówiąc już o spalaniu to jak to wygląda u Ciebie? W mieście i w trasie? Pewnie koło 20 ;D Piękny samochód, który już niedługo będzie można śmiało nazwać klasykiem :) Gratuluje zakupu. Dbaj o nią! Bezawaryjności życzę ;) No i więcej fotek wnętrza bym poprosił

Jakbyś kiedyś myślał o sprzedaży to już ustawiam się jako pierwszy w kolejce :)

Edit: Czy mi się wydaję (może światło jakoś tak pada) czy już ktoś jej zdążył lekko pogiąć progi? Chyba jeszcze nie widziałem GT która nie miałaby przejść z pół-mózgami którzy ją źle podnoszą. Zobacz dokładnie czy wszystko z nimi ok i czy przypadkiem ruda już nie puka bo lada moment może być nieciekawie.

Edit 2: No i jeszcze dodaj do listy zaślepkę podszybia z prawej strony też mi jakiś pajac zawalił, albo sama wyskoczyła bo jej się coś nie podobało. W aso spokojnie dostaniesz :)

Ostatnia edycja:
Witam! Z okazji zbliżających się 11 urodzin mojej Belli postanowiłem odświeżyć ten wątek. Ala ma się dobrze, wszystkie zaplanowane wymiany/naprawy zostały przeprowadzone. Nadal borykamy się z kilkoma niedomaganiami ale myślę, że to tylko kwiestia czasu. Kilka dni temu po raz drugi udaliśmy się na tor w Koszalinie. Poniżej możecie zobaczyć zdjęcie i filmek ze wspomnianego wypadu :D

https://www.youtube.com/watch?v=7lwjqe41riU

Ostatnia edycja:
Fajna sztuka. Do mojej też bym śmiało 3.2 przygarnął diesel nie pasuje, ale za to pali tyle co nic. Do zabawy mam też 231KM i 33KM także wystarczy :-)

PS Kiera i guziczki na 139k nie wyglądają/-ły. Ale kto tam patrzy na licznik :-)

Kilka dni temu minęły dwa lata od kiedy zakupiłem Alfę.

Podsumowując, przez ten okres starałem się ją dopieścić tak jak mogłem, oczywiście w granicach swojego budżetu. Nie ukrywam, że dzięki forum i Waszych poradach zaoszczędziłem parę groszy, a także brałem inspiracje za co dziękuję. Poniżej kilka zmian jakie miały miejsce i fotki tego co udało mi się przy okazji uwiecznić:

- wymiana standardowych części eksploatacyjnych jak klocki, tarcze, świece, filtry, płyny, itp.
- nowy komplet opon letnich i zimowych
- nowy akumulator
- nowa przepustnica
- wymiana jednej z przetwornic ksenonów + nowe żarniki
- wymiana większości elementów wnętrza na te z wersji Blackline

- nowa gałka i mieszki skrzyni oraz ręcznego
- regeneracja alternatora
- zakup oryginalnej piątej alufelgi jako zapas
- wymiana kilku gum/plastików/siłowników bagażnika i silnika, które tego wymagały,
- regeneracja zacisków hamulcowych

- regeneracja paneli podnoszenia szyb
- parę drobiazgów Linea Accessori
- i wiele, wiele innych

Niestety przez większość tego czasu jeździłem i jeżdżę nadal z zapaloną kontrolką „Check engine”.
Błąd poniżej, znają go co poniektórzy posiadacze 3.2 Busso. W chwili obecnej nie powoduje niczego innego oprócz tego że się świeci ale bywało gorzej. Prawdopodobnie naprawy albo wymiany wymaga nieszczęsny sterownik silnika. Mam nadzieję że uporam się z nim w tym roku.

Jeśli chodzi o zmiany wewnątrz, to pod koniec zeszłego roku stwierdziłem, że w kabinie brakuje mi ciemniejszej podsufitki występującej w AR 147 Blackline/Q2. Niestety fabrycznie w GT taka nie występuje. Pozostaje malowanie albo oklejanie nowym materiałem. Nie byłem zdecydowany co będzie najlepsze więc kupiłem materiały do obu metod i jako cel do eksperymentowania wybrałem osłonę słupka A. Kupiłem jeden dodatkowy, używany, z którego zdarłem stary materiał i przeznaczyłem do oklejenia nowym, a te w samochodzie pomalowałem. Padło na kolor czarny satynowy, zarówno tkanina jak i farba. Wg mnie jest najbardziej zbliżony jeśli nie identyczny z tym oryginalnym.
Poniżej efekty, lewy słupek jest oklejony, a prawy pomalowany i chwilowo tak jeżdżę zastanawiając się którą metodę wybrać do dalszych elementów. Przy okazji wymieniłem lampkę w podsufitce na tą z czerwonymi diodami, dawca – Mito (za porady odnośnie lampki dziękuję koledze opozycjonista).

We wrześniu 2015 pojawiły się dwa wycieki oleju z silnika – od strony skrzyni i rozrządu. Jak się później okazało wszystko dzięki „profesjonalnej” obsłudze w ASO pod Poznaniem… Efekty ich pracy, a także poprzedników robiących rozrząd możecie zobaczyć tu:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.950976994950493.1073741847.261750843873115&type=3

Ogarnięcie tego wszystkiego miałem zrobić lokalnie i przy okazji zamontować Q2. Ostatecznie pojechałem pod Częstochowę do F.L.AR-ITAL i skończyło się na remoncie silnika. Przy okazji QBA zrobił/wymienił:
- rozrząd
- nowa chłodnica + płyn
- nowy termostat
- nowy regulator napięcia
- 3 nowe wahacze z przodu
- 2 nowe poduszki silnika
- łożysko skrzyni + nowy olej

Zdjęcia tutaj:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.958418240873035.1073741848.261750843873115&type=3

Wracając do Szczecina przez Koszalin, komputer pokazał spalanie na poziomie 8,2L/100km. Po tankowaniu na stacji wyszło że samochód spalił 0,4L/100km więcej. Pierwszy raz na pełnym baku udało mi się przejechać więcej jak 600km :D Fakt, jechałem bardzo spokojnie, niejeden kierowca ciężarówki wyklinał pod nosem jak mnie wyprzedzał :P

Muszę stwierdzić, że ten silnik nigdy nie chodził tak równo. Obecnie jestem na etapie docierania, pierwszy tysiąc przejechany i uwieczniony w zeszłą niedzielę. Dzięki QBA!

Poniżej kilka fotek Belli z wakacyjnych wypraw i jej szczęśliwy posiadacz mimo wszystkich przeciwności :)

widać że jest w dobrych rękach :)
...i pin udało się kupić, cieszę się że mogłem być pomocny :)

Widziałam, jak odstawiałam swoją GT do Kuby. Tak jak napisałam na FB, lepiej nie mogłeś jej zrobic niż oddać w ręcę Kuby i Maćka. Bardzo słuszna decyzja. Twój przykład powinien posłużyć innym jako przykład, że lepiej dołożyć do benzyny, a mieć spokojna głowę, że auto zostanie porządnie zrobione.

Docieranie silnika boli jak pod maską Busso, coś o tym wiem:) Mam to za sobą. Wcale się nie dziwie, że podbiłeś rekord spalania ;)

Pozdrawiam

widać że jest w dobrych rękach :)
...i pin udało się kupić, cieszę się że mogłem być pomocny :)

Staram się jak mogę ale przez pracę nie zawsze jest czas;)

Widziałam, jak odstawiałam swoją GT do Kuby. Tak jak napisałam na FB, lepiej nie mogłeś jej zrobic niż oddać w ręcę Kuby i Maćka. Bardzo słuszna decyzja. Twój przykład powinien posłużyć innym jako przykład, że lepiej dołożyć do benzyny, a mieć spokojna głowę, że auto zostanie porządnie zrobione.

Docieranie silnika boli jak pod maską Busso, coś o tym wiem:) Mam to za sobą. Wcale się nie dziwie, że podbiłeś rekord spalania ;)

Pozdrawiam

Galeria Kuby z przeprowadzonych wcześniej remontów (m.in. Twojej Alfy) przekonała mnie do wyprawy pod Częstochowę.

No to kolego musowo musisz się pojawić na najbliższym (styczniowym) spocie w Szczecinie i trochę poopowiadać o tym wszystkim :)

Ciężko znaleźć dobrego mechanika który potrafi rozrząd w tym aucie wymienić, ale to co miałeś porobione to pełna profeska... O.o
Co do błędu, to mi pomogło poszarpanie kablami pod maską :P Błąd sondy zniknął, może i Tobie pomoże.

Fajnie, że tak dbasz. Odwdzięczy się. ;)

No to kolego musowo musisz się pojawić na najbliższym (styczniowym) spocie w Szczecinie i trochę poopowiadać o tym wszystkim :)

Niestety w Szczecinie będę dopiero w połowie lutego, więc na spocie styczniowym mnie nie będzie.
A tak w ogóle to Twoje czarne, magiczne wnętrze QV przyśpieszyło moje prace związane ze zmianami wewnątrz GT.
Pozdrawiam i do zobaczenia:)

Ciężko znaleźć dobrego mechanika który potrafi rozrząd w tym aucie wymienić, ale to co miałeś porobione to pełna profeska... O.o
Co do błędu, to mi pomogło poszarpanie kablami pod maską :P Błąd sondy zniknął, może i Tobie pomoże.

Jak widziałeś wyżej - już dwóch "magików" szarpało i wyszło jak wyszło - remont silnika :P Sam wolę nie mieszać ;)
A tak w ogóle, ktoś się orientuje czy przy podmianie sterownika silnika (tego na kolektorze) potrzebne jest coś więcej jak osiowanie proxy?

Fajnie, że tak dbasz. Odwdzięczy się. ;)

Ja myślę, bo jak nie to kobieta mnie z domu wygoni! :D

Muszę stwierdzić, że ten silnik nigdy nie chodził tak równo. Obecnie jestem na etapie docierania, pierwszy tysiąc przejechany i uwieczniony w zeszłą niedzielę. Dzięki QBA!

Cała przyjemność po mojej stronie ;) lubie takie wyzwania.

Fajne auto i słuszny silnik.
Miałeś zatarty ten silnik ze
remont robiłeś czy profilaktycznie ?
Czy coś innego było powodem?

Amortyzatory
Powrót