sVIRUSx
Użytkownik
Witam
Już od jakiegoś czasu regularnie przeglądam forum ale nie miałem okazji przedstawić swojej pięknej włoszki. Dzięki temu, że w czasie świąt była ładna pogoda mogłem zrobić kilka zdjęć i w ten oto sposób zaprezentować pojazd. A jest nim Alfa Romeo 3.2 V6 z 2004 roku w kolorze Grigio Stromboli. Jej szczęśliwym posiadaczem stałem się na początku stycznia tego roku. W momencie zakupu miała przejechane nieco ponad 139000km. Z wyposażenia, w samochodzie brakuje jedynie nawigacji.

Warunek jaki postawiłem sobie przed zakupem to silnik benzynowy, minimum 150KM pod maską, opcjonalnie napęd na 4 koła. Z racji tego, że jestem miłośnikiem włoskiej motoryzacji oraz klasycznych już samochodów rajdowych na pierwszy plan wchodziły Lancia Delta Integrale (8V/16V), Subaru Impreza GT 99 (GC) lub Lancia Thema 8.32. Niestety mój budżet jaki przeznaczyłem na zakup, okazał się za mały na spełnienie tych marzeń. To co można było znaleźć w naszym kraju (w moim przedziale cenowym) trzymało się głównie na szpachli lub nie było dostępne w ogóle. Kolejne samochody jakie wziąłem na celownik to Alfa GTV po pierwszym liftingu (2.0 V6TB i 3.0/3.2 V6), Alfa GT (2.0JTS i 3.2 V6) oraz Lancia Kappa Coupe/Lancia Thesis (2.0T lub 3.0/3.2 V6). Niektóre "oględziny" kończyły się już po rozmowie telefonicznej, a niedziałające elementy elektryczne w Thesisach skutecznie zniechęciły mnie do tej topowej limuzyny Lancii.
Koniec końców po testowaniu świeżo sprowadzonego z Włoch, naprawdę zadbanego krwisto czerwonego egzemplarza GT 2.0JTS stwierdziłem że te 165KM pod maską to za mało.
Do wyboru zostało "tylko" V6, więc tak oto stałem się szczęśliwym posiadaczem mojej Belli
Niestety jak to mówi powiedzenie nie ma róży bez kolców i tak jest też w moim przypadku. Sprawy, które muszę ogarnąć lub zostały już zrobione to:
W momencie zakupu/przez sprzedającego:
- kompletny rozrząd
- sprzęgło
- linka ręcznego
- koło dojazdowe + zestaw narzędzi do jego wymiany (było tylko wypełnienie po zestawie naprawczym)
Kupione/zrobione/wymienione:
- wymiana zamka klapy bagażnika (był komunikat Rear hatch open)
- wymiana tylnego logo AR na nowe
- wymiana przetwornicy do lewego ksenona
- wymiana obu żarników na nowe (4300k)
- wymiana lewego czujnika parkowania
- zamontowana przednia podkładka pod tablicę rejestracyjną
- zamontowane klubowe dywaniki
- zakupiony kabel do diagnostyki FES
- wlane/spalone hektolitry bezołowiowej - odgłosy spalania bezcenne
Kupione, czeka na montaż w następnym tygodniu:
- nowy akumulator (obecny jest za wysoki)
- klema dodatnia akumulatora (obecna jest "zmasakrowana" przez życie)
- gumowe kolanko dolotu do przepustnicy (obecne pęknięte przez akumulator)
- 1x gumowe kolanko do kolektora (obecne pęknięte)
- chwytak powietrza do puszki filtra powietrza (poprzednik chyba "zgubił")
- filtr powietrza
- filtr kabinowy
- filtr oleju
- olej silnikowy
- zbiorniczek płynu do chłodnicy (obecny swoje już przeżył)
Do wymiany/zakupu w najbliższym czasie:
- nowe letnie opony
- nowe świece
- czynnik klimatyzacji
- podłączenie spryskiwaczy lamp do obiegu (choć cały czas myślę czy warto)
- hamulce/piasta (po dłuższym postoju samochodu zauważyłem, że przy ostrym hamowaniu biją koła)
- zlikwidowanie nierównej pracy silnika/błędu przepustnicy na biegu jałowym (mam nadzieję, że pomoże uszczelnienie/wymiana dolotu i świec)
- sprawdzenie słynnych mechanizmów poziomowania ksenonów (nie miałem jeszcze okazji przyjrzeć im się bliżej)
- sprawdzenie zawieszenia
- sprawdzenie radia/anteny (nie wyszukuje stacji mimo zmiany wszystkich parametrów poruszanych na forum – jeśli jest ktoś z Koszalina/Szczecina kto miałby chwilę, żeby sprawdzić radio z innej GT/147 byłbym wdzięczny)
Plany na przyszłość:
- Q2
- wymiana srebrnych elementów wnętrza na te grafitowe z wersji Blackline (kierownica/radio, może navi/schowek-kubek/popielniczka/ tunel - jeśli ktoś ma coś na zbyciu to proszę o kontakt)
- felgi telefony 7,5x17 z GTA 147/GT (18 szprychowe wyglądają niesamowicie ale na pewno nie będę w nie inwestował, no chyba że trafi się okazja
- wymiana kilku elementów nadwozia/wnętrza na których widać upływający czas
- kosmetyka lakieru/nadwozia (przy okazji, polecacie coś ciekawego do pielęgnacji/konserwacji?)

Warunek jaki postawiłem sobie przed zakupem to silnik benzynowy, minimum 150KM pod maską, opcjonalnie napęd na 4 koła. Z racji tego, że jestem miłośnikiem włoskiej motoryzacji oraz klasycznych już samochodów rajdowych na pierwszy plan wchodziły Lancia Delta Integrale (8V/16V), Subaru Impreza GT 99 (GC) lub Lancia Thema 8.32. Niestety mój budżet jaki przeznaczyłem na zakup, okazał się za mały na spełnienie tych marzeń. To co można było znaleźć w naszym kraju (w moim przedziale cenowym) trzymało się głównie na szpachli lub nie było dostępne w ogóle. Kolejne samochody jakie wziąłem na celownik to Alfa GTV po pierwszym liftingu (2.0 V6TB i 3.0/3.2 V6), Alfa GT (2.0JTS i 3.2 V6) oraz Lancia Kappa Coupe/Lancia Thesis (2.0T lub 3.0/3.2 V6). Niektóre "oględziny" kończyły się już po rozmowie telefonicznej, a niedziałające elementy elektryczne w Thesisach skutecznie zniechęciły mnie do tej topowej limuzyny Lancii.
Koniec końców po testowaniu świeżo sprowadzonego z Włoch, naprawdę zadbanego krwisto czerwonego egzemplarza GT 2.0JTS stwierdziłem że te 165KM pod maską to za mało.
Do wyboru zostało "tylko" V6, więc tak oto stałem się szczęśliwym posiadaczem mojej Belli
Niestety jak to mówi powiedzenie nie ma róży bez kolców i tak jest też w moim przypadku. Sprawy, które muszę ogarnąć lub zostały już zrobione to:
W momencie zakupu/przez sprzedającego:
- kompletny rozrząd
- sprzęgło
- linka ręcznego
- koło dojazdowe + zestaw narzędzi do jego wymiany (było tylko wypełnienie po zestawie naprawczym)
Kupione/zrobione/wymienione:
- wymiana zamka klapy bagażnika (był komunikat Rear hatch open)
- wymiana tylnego logo AR na nowe
- wymiana przetwornicy do lewego ksenona
- wymiana obu żarników na nowe (4300k)
- wymiana lewego czujnika parkowania
- zamontowana przednia podkładka pod tablicę rejestracyjną
- zamontowane klubowe dywaniki
- zakupiony kabel do diagnostyki FES
- wlane/spalone hektolitry bezołowiowej - odgłosy spalania bezcenne
Kupione, czeka na montaż w następnym tygodniu:
- nowy akumulator (obecny jest za wysoki)
- klema dodatnia akumulatora (obecna jest "zmasakrowana" przez życie)
- gumowe kolanko dolotu do przepustnicy (obecne pęknięte przez akumulator)
- 1x gumowe kolanko do kolektora (obecne pęknięte)
- chwytak powietrza do puszki filtra powietrza (poprzednik chyba "zgubił")
- filtr powietrza
- filtr kabinowy
- filtr oleju
- olej silnikowy
- zbiorniczek płynu do chłodnicy (obecny swoje już przeżył)
Do wymiany/zakupu w najbliższym czasie:
- nowe letnie opony
- nowe świece
- czynnik klimatyzacji
- podłączenie spryskiwaczy lamp do obiegu (choć cały czas myślę czy warto)
- hamulce/piasta (po dłuższym postoju samochodu zauważyłem, że przy ostrym hamowaniu biją koła)
- zlikwidowanie nierównej pracy silnika/błędu przepustnicy na biegu jałowym (mam nadzieję, że pomoże uszczelnienie/wymiana dolotu i świec)
- sprawdzenie słynnych mechanizmów poziomowania ksenonów (nie miałem jeszcze okazji przyjrzeć im się bliżej)
- sprawdzenie zawieszenia
- sprawdzenie radia/anteny (nie wyszukuje stacji mimo zmiany wszystkich parametrów poruszanych na forum – jeśli jest ktoś z Koszalina/Szczecina kto miałby chwilę, żeby sprawdzić radio z innej GT/147 byłbym wdzięczny)
Plany na przyszłość:
- Q2
- wymiana srebrnych elementów wnętrza na te grafitowe z wersji Blackline (kierownica/radio, może navi/schowek-kubek/popielniczka/ tunel - jeśli ktoś ma coś na zbyciu to proszę o kontakt)
- felgi telefony 7,5x17 z GTA 147/GT (18 szprychowe wyglądają niesamowicie ale na pewno nie będę w nie inwestował, no chyba że trafi się okazja
- wymiana kilku elementów nadwozia/wnętrza na których widać upływający czas
- kosmetyka lakieru/nadwozia (przy okazji, polecacie coś ciekawego do pielęgnacji/konserwacji?)