stuntmachine
Użytkownik
Pytanie czy taka nowa 5tka zagra jeśli chodzi o luz międzyzębny. Pewnie tak. Kolejne 100 euro? Masakra.Jako, że jestem świeżo (lipiec '25) po kapitalce skrzyni w gtv6 to jeszcze co nieco pamiętam
Jazda z łapą opartą o lewarek na 5 bieguJak wygląda przesówka?
Faktycznie dość mocno wytarta jest ta 5, widać próg gołym okiem. Szczerze, poszukałbym chociaż samego trybu z wałka zdawczego. Idealnie jakby był komplet. Podpytaj Wuja, On mie poratował trójką bo w mojej brakowało zęba. Rdzą bym się aż tak nie przejmował wygląda, że zejdzie włókniną ścierną. Choć i tak z tych problemów to najważniejsze będzie prawidłowe ustawienie luzu międzyzębnego po tym jak zmieniłeś podkładki dystansowe. Parę z tych skrzyń pootwierałem a tu wygląda jak silnik po longlife, albo był zalany zły olej, albo za mało, i za pewne za długo niewymieniany. Zalewaj Motula Gear 300 75W90 albo Red Line 75W90 NS GL-5
Węże semperita to kaszana straszna. Po 5 latach były spękane gorzej niż oryginalne 30 letnie węże. Ponoć Cohline jest ok.
W ogóle gratki, widzę wątek już ma 10 lat i konsekwentnie idziesz do przodu, w wiekszości przypadków ludziom kończy się cierpliwość.
Mam już kupiony Motul..
Temat zbiorniczka wyrównawczego powraca że zdwojoną siła. Stary zbiorniczek był popękany. Kupiłem jakieś 5 lat temu nowy. Nowy cieknie na łączeniu połówek. Dramat. Zamówiłem aluminiowy zbiornik z AliExpress I mam zamiar zrobić i tokarza nowy gwint do korka i zastosowań oryginalny korek 0.7bar. jest na allegro oryginalny zbiorniczek za 250zl ale czy nie będzie to samo co z moim starym?
Pisałem też do firmy chłodnice konarscy - znalazłem na necie że oferują dorobienie zbiornika na wzór oryginału z aluminium za 300zl. Pisałem maila - brak odpowiedzi. Pisałem na whatsup - odczytane ale brak odpowiedzi. Dramat.
Dodatkowo leci mi płyn z takiego trójnika którego nie mogę dostac nigdzie. Ma wszystkie średnice 18mm. Postanowiłem kupić dwie rurki z kwasowki i dorobić ten element. Kolega pospawa tigiem i będzie gotowe.
Co do przesowki od 5tego biegu - była w bdb stanie. Jest przełożona na bieg 1-2
Myślę że ta podkładka dystansowa która zastosowałem 2mm będzie idealna. Teraz tryby obu wałków patrzą idealnie w linii na siebie a wcześniej główny wałek był za głęboko. Skrzynia trochę wyła podczas jazdy z tego co pamiętam ale tak dawno to było...
Zostaje temat wydechu. U mnie tłumik środkowy był w stanie agonalnym. Nowy kosztuje jakieś 1200zl z wysyłką. Idzie się wykończyć z tymi cenami.
Moja 75 ma katalizator. Jednak żeby motronic działał w wersji z katem i czytał sondę lambda powinien mieć zmostkowane dwa piny w takiej kostce koło ECU. U mnie wygląda to tak że kostka jest pusta - jak jest pusta to znaczy że motronic działał bez lambdy tak jakby nie było kata. A fizycznie jest katalizator. Bez sensu ogólnie. Może ta sonda jest padnięta? Ktoś kiedyś wyjął ten mostek i tak było jeżdzone. Mój kat był spawany i wygląda słabo. Kupiłem kiedyś nowy tłumik koncowy na allegro. New old stock. Wlot do tłumika końcowego ma 60mm. Zamówiłem kolanka 60mm i kawałek rury. Mam w planie wykonać we własnym zakresie odcinek wydechu który połączy kolektory z tłumikiem końcowym. Nie wiem jaki tłumik środkowy wybrać. Zależy mi na tym żeby było cicho. Mam civica Type R z wydechem iNvidia. Wyje. Wkurwia. Ogólnie za stary na to jestem. Ma być cicho. Polecacie coś? Jak wpiszesz na allegro tłumik środkowy to prawie wszystkie są przelotowe. Zastosowanie takie czegoś plus nowy końcowy tłumik - będzie cicho czy będzie wyło?
W oryginale i mnie jak jest kat to kolektor ma 55mm na wejsciu do katalizatora. Potem z katalizatora wychodza 2 rury po 40mm każda. Łączą się z wydechem środkowym który jest dziurawy jak sito. Potem z niego wychodza znowu dwie rury 40mm które łączą się w rurę 60mm która wchodzi w wydech końcowy. Zamówiłem dwa kolanka o odpowiednim gięciu 60mm i metr rury 60mm. Chciałem uciąć kolektor przy wejściu do kata. Wspawac tam redukcję z 55 na 60. Kupić tłumik środkowy 60mm i połączyć to wszystko w całość. Jakies pomysły mile widziane jak to zrobić...
Dlaczego forum nie działa na tapatalku?
Ma ktoś jakiś namiar na wuja inny niż forum? Ostatnia jego aktywność 30 wrzesień...
Załączniki
-
Screenshot_2026-01-10-10-26-33-016_com.alibaba.aliexpresshd.jpg299 KB · Wyświetleń: 2 -
MVIMG_20260101_225248.jpg2.3 MB · Wyświetleń: 2 -
MVIMG_20260101_125226.jpg2.5 MB · Wyświetleń: 2 -
MVIMG_20260101_125256.jpg2 MB · Wyświetleń: 2 -
MVIMG_20260101_154315.jpg1,013.1 KB · Wyświetleń: 2 -
Screenshot_2026-01-06-18-11-52-717_pl.allegro.jpg173.1 KB · Wyświetleń: 1 -
IMG-20260106-WA0024.jpg111.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnia edycja: