• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Alfa Romeo 166 problem z elektryką.

deluxon

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166
Witajcie koledzy :)

Mam bardzo możliwe głupi a zarazem bardzo prosty problem ze swoją alfą ale opadają mi już ręce. Problem polega na tym że wczoraj jak jechałem do Miasta w momencie użycia kierunkowskazu zaczęły mi obie lampki kontrolne migać od kierunkowskazów tak jak bym włączył awaryjne, lecz kierunkowskazy działają normalnie a jak np dam lewy kierunek to prawy mruga słabszym światłem. Następny problem który przed chwilą zauważyłem to miałem problem dotyczący wskaźnika temperatury i on pojawił się dziś tzn do 90 stopni normalnie się rozgrzewa, termostat otwiera duży obieg a czujnik mam nowy a ona i tak dalej szaleje, lecz co dziwne dla mnie było w momencie jak dodałem gazu i auto zaczynało przyśpieszać wskaźnik się podnosi a następnie sb opada do 90 jak odpuszczę lub jak już się rozpędzę i jadę w miarę ze stałą prędkością to utrzymuje się na 90 stopniach, dodam że wody nie gotowało. Macie jakieś pomysły czym to może być? Proszę o pomoc.

Pierwsze co to bym sprawdził wiązkę w klapie bagażnika. Tam lubią sie łamać kabelki. Może gdzies masa nie styka.
Niech się jeszcze wypowiedzą jacyś kabelkolodzy...

Teoretycznie nic. Jednak mogą namieszać. Ta wiązka przy zawiasie to dość newralgiczny punkt.

1. Kierunki to sprawka słynnego przekaźnika pod ICS'em. Dostęp od strony pasażera po zdjęciu tego boczka z dermy w nogach.
2. Temperatura to albo sprawa chłodnicy, ale raczej problemy z pompą wody.
Napisz jaki masz silnik i rocznik, będzie prościej.

Tylko kierunki działają dobrze, jedynie przy licznikach migają dwie kontrolki, natomiast co do temperatury mam chłodnice nową, czujnik nowy, termostat nowy a lfa to jest 2.0 TS 2001 rok 155 koni :) Znajomy elektryk mówił że może coś z masą przy zegarach, bo tak jak mówię już wszystko chyba wymieniłem.

Bo kierunki jako kierunki będą działać dobrze, a na desce będzie źle pokazywać. Kolejna sprawa to sam piszesz, że jak załączysz lewy, to delikatnie działa prawy. Więc wcześniejsza sugestia o wiązce klapy też jest zasadna.
Co do tempertury, to sprawdź czy zwiększa się ciśnienie na powrocie zbiorniczka wyrównawczego jak dodajesz gazu. Może masz stara pompe z plastikowym wirnikiem i się odkleił/pękł od/na wałku.
A masy przy aku i w lewym nadkolu też bym sprawdził.

A to nie jest problem z licznikiem? Jakąś zworę dostaje albo masę gubi.

Możesz, profilaktyka nie zaszkodzi. Parę razy już czytałem że powodem podobnych problemów było coś z płytą zegarów.

A wyciągał ktoś już zegary i orientuje się czy to trudna operacja?

Prosta. Masz kilka śrubek pod daszkiem. Musisz na max odsunąć i opuścić kierownicę.

Dwie śrubki w daszku. Krzyżak. Kierownica w dół i tergasz zegary do siebie. Potem musisz wypiąć 3 wtyczki. Resztę to już będziesz widział.

No z tym kształtem śruby to byłbym ostrożny :) ja w obu 166 miałem tam imbusy :)

Witajcie koledzy, co do śrubek to mam imbusy czyli zapewne śruby oryginalne :) Ale wracając do problemu wyjąłem zegary odpiąłem te trzy kostki przeczyściłem, zapuściłem preparatem, mimo że nie były zaśniedziałe i nie pomogło ;/ Kierunkowskazy dalej migają oba na liczniku z czego jeden słabiej, zależy który damy. Co do temperatury na pewno to nie jest wina układu chłodzenia ponieważ nie gotuje wody ani nie wyrzuca czyli również problem typowo elektroniczny i wnioskuje że brakuje mi gdzieś masy przy zegarach, stąd takie wariacje wskaźnika. Tylko pomocy co jeszcze może być, dodam że zegarów na części nie rozbierałem. Alfa to 166 2.0 TS 2001 rocznik. Dodam tu jeszcze że przed chwilą wróciłem od mojej alficy smutny, zdjąłem ten skaj czy co to skóro podobne co znajduje się przy nogach od strony pasażera żeby dostać się do przekaźnika od kierunków tego za radiem, to co ujrzałem sprawiło że sb usiadłem, jest tam mokro, pełno płynu chłodniczego i teraz pytanie, domyślam się że nagrzewnica mi poszła i czy przez to mogę mieć te wariacje na licznikach? w sensie problem z kierunkami, temp, czy szukać jeszcze dalej?

Ostatnia edycja:
hehehee no to natychmiast kupuj nagrzewnicę i wymieniaj. Manual jest i sam go uzupełniałem

To że nagrzewnica do roboty to ja wiem, ale pytam czy może być to przyczyną? Bo nie wiem czy jest sens dalej szukać :P

A jaki sens jest szukać dalej? I tak musisz to zrobić i to szybko zanim większych szkód nie narobi. Czy ma wpływ na Twój problem? Bardzo prawdopodobne ale nie znajdziesz tu potwierdzenia.

Rob nagrzewnice. Tak czy siak musisz to zrobić. Może to ona jest przyczyną.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót