• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[166] Alfa romeo 166 by midcorp

midcorp

Nowy
Auto
Była:Alfa 166 2.4 jtd 10v 2005 r. Jest BMW e65 3.0D 2007 /Alfa romeo GT 1.9 JTD 2006
Witam.Co prawda swoją Belle posiadam od dwóch lat ale jeszcze nigdy nie zawitała na forum.Rocznik 2005 2,4 JTD 10v 150 ps
Samochodem zrobiłem 50k km ani razu mnie nie zawiodła.Poziom wygłuszenia tego samochodu naprawdę robi wrażenie a komfort jazdy to po prostu bajka.Miałem okazję sobie pojeździć dużo nowszymi samochodami i "lepszymi" i naprawdę wiele im brakowało do alfy.Z autka jestem mega zadowolony.
Przez okres użytkowania zrobiłem następujące rzeczy:

zregenerowany alternator
wymienione uszczelki pompy cr (zaczęła sobie ciec ropa)
tarcze klocki tył (trw)
zakute przewody olejowe(pociły się)
wymieniona przetwornica ksenonu
wymieniony pasek osprzętu i rolki
wyczyszczony cały dolot + wypalanie kolektora
zaślepiony egr
nowa uszczelka pokrywy zaworów
amortyzatory przód + tył (Bilstein)
całe zawieszenie włącznie z poduchami kołyski
nowy termostat
konserwacja podwozia

olej zmieniany co 10k km 5w40 shell helix ultra+ płukanka

Autko stoi teraz na felgach aez valencia dark 18" + nowe opony vredestein ultrac sessanta 235/40/18

Poniżej kilka fotek
DSC_1.jpgDSC_2.jpgDSC_3.jpgDSC_4.jpgDSC_5.jpgDSC_6.jpgDSC_7.jpg

Widzę że wiosną coraz więcej odsłon 166 :sarcastic:
Fajnie że auto się spisuje. Gratuluję nabytku. A foty wnętrza? Zakładam że czarne albo nie żałuj fotek. Kliszy nie wywołujesz :)
A czemu od dwóch lat auto z kraka jak mieszkasz w Świdnicy?

Jutro posprzątam w środku to dorzucę więcej fotek :) Mieszkam i W Krakowie i w Świdnicy a zameldowany jestem w Krakowie więc blachy też krakowskie.

Fajna. Dobrze, że sie sprawuje.
Jak wypalałeś ssący? Wnioskuję, że na samochodzie to robiłeś?

Napisał o wypalaniu kolektora. No chyba, że chodzi o wydechowy.
Są specyfiki czyszczące, które wtryskuje się do ssącego.

Kolektor był zdjęty do całej operacji,było trochę zabawy z tym.krótki filmik z tej operacji

Jakoś niespecjalnie:) ale i tak mnie to kosztowało 300zł dodatkowo bo byliśmy trochę podekscytowani wypalaniem,że nikt nie swrócił uwagi na czujnik ciśnienia... :d i niestety trochę że tak powiem się stopił ;p

Na przyszłość, jest odpowiednik tego czujnika za 30zł.

Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka

Dobrze wiedzieć, ale drugi raz raczej mi się to nie zdarzy ;p

Za dwa tygodnie biorę się za zaciski,piaskowanie i malowanie.Poniżej jeszcze kilka fotek.DSC_0155.jpgDSC_0158.jpgDSC_0150.jpgDSC_0163.jpgDSC_0161.jpg

Ostatnia edycja:
Zaciski będziesz odświeżał czy malował w jakiś kolor?

A próg i lampy będziesz ogarniał ? :P

Zaciski będę malował,jako ,że ciężko coś dobrać do srebrnego i do tych felg po długich przemyśleniach w głowie urodził mi się kolor pomarańczowy.Co do progów ;p to jak mi wymieniali koła w zeszłym roku to użyli poduszki i wyskoczyły z zatrzasków(mam nadzieje), przy zaciskach będę ogarniał ten temat.Natomiast lampy mam zamiar regenerować ale to jak fundusze na to pozwolą.

Ostatnimi czasy pomalowałem zaciski na pomarańczowo tak jak było w planach,oto kilka zdjęć DSC_0086.jpgDSC_0087.jpgDSC_0089.jpg
Alfa dostała też nowy zawór overboost,nowy rozrusznik (pali jak nowy samochód) ,wymieniłem dwa wtryski bo podlewały i podniosłem moc do 180KM. Autko zbiera się teraz rewelacyjnie jest bardziej elastyczne.Podsumowując jestem bardzo zadowolony.

To jest pomarańczowy?????

Może ja sie nie znam na kolorach za bardzo bo jestem facetem ale z tego co mi sie wydaje to chyba zaciski sa czerwone.

W cieniu wygląda bardziej jak czerwony do słońca jak pomarańcz.

Amortyzatory
Powrót