• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Alfa Romeo 166 2.4 JTD

Alfista

Nowy
Auto
166 JTD
wiem ze to juz bylo milion razy ale powiedzcie mi jeszcze raz na co zwrocic uwage przy 2.4. Jestem dosc zdecydowany aby kupic 166 z tym silnikiem ale dla mnie diesel w alfie to czarna magia (co innego twin sparki co juz je rozkrecałem kilka razy). Przejechalem sie juz ta alfą zawieszenie bardzo ladnie chodzi, nadwozie bezwypadkowa a to dla mnie bardzo istotna kwestia dlatego kusi mnie ten egzemplarz no ale wlasnie zostaje silnik....

samochod na wolnych dosc mocno drga?? wystarczy nacisnąc gaz na 1000 i juz wszystko jest ok ale jak chodzi na tych 800 obrotow to troche drga..

silnik z tego co obserwowalem nie dymi wiec to chyba plus

i jeszcze dynamika.. hmm. myslalem ze to ma troche wiekszego kopa, wiadomo JTD to nie tdi i tak w plecy wbijac nie bedzie ale czy mozliwe jest zeby osiagi byly slabsze niz w mojej 146 1.6ts?? bo z tego co zaobserwowalem podczas jazdy probnej moj twin spark lepiej sie zbiera...

co o tym sądzicie??

i jeszcze jeden problem, nie działa wiatraczek od nagrzewnicy, duzy z tym kłopot??

Ostatnia edycja:
Silnik diesla jak jest sprawny to trochę wciska w fotel.Jak jest sprawna turbina to Alfa powinna się zbierać od 2000 obrotów i ciągnie do 4000.Jeśli tak nie jest to coś może być nie tak z turbiną.

weź poprawkę, że w 166 słabo czuć przyspieszenie... ja przy 2.5V6 w automacie mam wrażenie że od 0 do 100km/h się muli... (wg danych 9.5s)
ostatnio wsiadłem do astry kolegi i zdziwiłem się jak ładnie się zbiera 1.4 (13.0s) :D
pewnie to brak poślizgu na sprzęgle daje taki efekt.
tak czy inaczej 166 nie wbija w fotel, ale autka w lusterku giną... :)

pozdr,
~tomaz

weź poprawkę, że w 166 słabo czuć przyspieszenie... ja przy 2.5V6 w automacie mam wrażenie że od 0 do 100km/h się muli... (wg danych 9.5s)
...
tak czy inaczej 166 nie wbija w fotel, ale autka w lusterku giną... :)

Przejedz sie drogi kolego 3.0 v6 24v w manualu :) Troszke mozesz zmienic zdanie o tym wbijaniu w fotel i slabym poczuciu przyspieszenia ;)

co o tym sądzicie??

Kolega Italiano w Bydzi ma 166 JTD moge ci zalatwic spotkanie :) Zobaczysz jak to powinno chodzic.
A jakbys rozwazal benzyne to moge tobie pokazac jak chodzi 3.0v6 :D
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
jacoff: jasne ze tak... :)
jak bede zmienial 166 to raczej tylko na 3.0 i raczej w manualu :)
tymczasem chodzilo mi rozbieżność pomiedzy odczuciem (muli) a faktami (9.5s)

pozdr,
~tomaz

jacoff a italiano da sie kawałek przejechać?? bo moze bysmy wtedy jakis mały spocik urządzili ;)

bo zeby inną JTD sie przejechac to musze znowu gdzies daleko do komisu jechac bo w bdg zadnej nie ma na sprzedaz...

tylko naprawde troche sie rozczarwałem, myslalem ze 166 z tym silnikiem bedzie miala jakies poczucie lekkosci.. ale ogolnie samochod dla mnie pod wzgledem wygody idealny, mam 1.90 i dla mnie wszystko szyte na miare tak jak sie czułem w 155... 146 tez fajna alfa ale niestety dla mnie niewygodna

hmmm z tym muleniem to dziwne bo mam 2.4 jtd i wciska ladnie, a tez jezdzilem ts-ami. Co do delikatnych drgan na wolnych obrotach to normalne w dieslu, nawet w jtd. wsluchaj sie czy panewki nie klepia i zobacz czy po odkreceniu korka oleju nie leci dym, tak samo po wyciagnieciu bagnetu xD. Z wiatraczkiem nagrzewnicy to moze byc tak ze zapiekl sie przekaznik znajdujacy sie w podszybiu pod maska. polecam tez diagnoze komputerowa
wiecej tez dowiesz sie w temacie : http://www.forum.alfaholicy.org/por...zwrocic_uwage_przy_ogladaniu_166_i_164_a.html
http://www.forum.alfaholicy.org/por...zy_za_13000_14000_kupie_alfa_romeo_166_a.html
http://www.forum.alfaholicy.org/porady_przy_zakupie/15718-alfa_156_vs_166_awaryjnosc_wykonanie.html

panewki?? no nie przerazaj myslalem ze to problem benzyn.. jaki tam olej, lepkosc do tych silników lejecie??

tamte tematy juz czytalem dzieki

panewki?? no nie przerazaj myslalem ze to problem benzyn.. jaki tam olej, lepkosc do tych silników lejecie??

tamte tematy juz czytalem dzieki

hehhe no wiesz jesli ktos jedzi tak jak moj ojciec starym policyjnym passatem, gdzie na jednym oleju zrobil 1000 000 i wyjeba..... panewki to sie nie zdziw, ze o nich napisalem, a co do oleju ja leje w tej chwili castrol diesel magnatec 10 w 40 i jest moim zdaniem duzo lepiej niz na tuteli, bo taki mialem wczesniej
warto tez sprawdzic okolice wtryskiwaczy, bo jak leja no to wiadomo regeneracja, ponoc nie jest znow tak drogo, ale zawsze jakies koszty
zobacz tez czy kontrolka oleju gasnie odrazu po odpaleniu i czy swiece po odpaleniu nie mrugaja, albo sie nie swieca. tak jak ktos wyzej napisal wazna jest turbina jesli jest cala zajechana olejem itd i glosno pracuje to tez moze byc jej koniec.
a co do tego, ze piszesz iz tak nie wciska w fotel, moze byc filter zasyfiony, zawor egr zapieczony, lub wezyki podcisnienia rozwalone, przyczyn moze byc wiele
pozdrawiam i zycze udanego zakupu

ogólnie świstu turbiny to w ogole chyba nie bylo slychac a z tymi kontrolkami to zobacze jak pojade jeszcze raz ją obejrzeć...

normalnie to bym szukał benzyny i by bylo wszystko fajnie i pięknie ale teraz robie za duzo kilometrów i nie wyrobie na paliwo :/

Mysle ze Italiano nie bedzie robil problemu :)
Pozdrawiam

tak czy inaczej 166 nie wbija w fotel, ale autka w lusterku giną...

JTD przy około 2.100 obrotów, gaz w podłogę na 2 biegu zrywa przyczepnośc i pod koniec 3 biegu jest 100km/h dosłownie w mgnieniu oka. Więc nie wiem czy jest taki muł.

Alfista napisałeś:
"normalnie to bym szukał benzyny i by bylo wszystko fajnie i pięknie ale teraz robie za duzo kilometrów i nie wyrobie na paliwo :/"

ja mam 2.5V6 i ostatnio byłem na wakacjach... trasa bez szaleństw 80-140 km/h full załadowany (naprawde max!!!) - spalanie 12.5 gazu, instalacja sekwencyjna. przeliczając mamy jakieś 23zł / 100km (licze 1.85 wg stacjebenzynowe.pl chociaz tankowalem taniej).... przy dieslu musiałbyś sie wyrobic w 5.9 litra (3.90 zł) żeby wyjść na to samo....

zaraz sie pewnie odezwa przeciwnicy gazu... ale osobiscie uwazam ze jezeli 166 to tylko V6 + gaz. ewentualnie moze 2.4 jtdm 175KM... ale to juz nie te roczniki :(

pozdr,
~tomaz

Cytat:
Napisał tomaz
Alfista napisałeś:
przy dieslu musiałbyś sie wyrobic w 5.9 litra (3.90 zł) żeby wyjść na to samo....

Na trasie żaden problem

2,4 jtd na trasie nawet 4,3 l :D przecietne spalanie calosciowe na 10 000 km 6,5 l ,a szczerze mowiac nie oszczedzam tego diesla :D:D
jesli ktos nie wierzy niech poszuka mojej alfy na forum i tam sa zdjecia ze spalania

ten wiatraczek od nagrzewnicy jeżeli się okaże że jest do wymiany to możesz liczyć koszt dodatkowy ok.1000-1100 chyba że będziesz szukał używanego.

no nic chyba ją wezme... kusi mnie strasznie ta nietknieta bezwypadkowa karoseria a oglądalem juz chyba z osiem takich alf i wszystko po dzwonie..

wiatraczek juz mam za 100zł ale wątpie jakos ze to tylko to jest walniete, pewnie cos z elektroniką ale moze jakos dam sobie rade zeby dojsc z tym wszystkim do ładu..

jeszcze jedna kwestia.. samochod w ogole nie dymi na czarno przy depnieciu gazu w podłoge, to mozliwe zeby diesel nic nie dymił na czarno?? jezdziem troche tdikami i to zawsze chmure jakas tam puscilo przy agesywniejszej jezdzie..

mam okazje jeszcze kupic za 11.500 V6 w gazie ale tez powypadek wiec chyba zostaje to JTD

Przejedź się za tym autem, przy wdepnięciu gazu w podłogę diesel powinien zakopcić na czarno - chociaż minimalnie... Z pozycji kierowcy często tego nie widać.

ogladalem ten samochod z drugą osobą i gdy ta dawala gazu ja obserwowalem rure i nic samochod nie dymił w czasie jazdy nie patrzalem.. troche smierdzialo spaloną ropą ale spaliny są bezbarwne

aha co do kontrolek to wszystko gasnie po przekreceniu kluczyka (swiece, cisnienie i check)

moze sie czepiam stanu technicznego tego samochodu bo nigdy dieslem nie jezdzilem a moze rzeczywiscie cos jest nie tak chodz cena jest atrakcyjna i zawsze jakas tam kwota na naprawy zostaje..

olej na bagnecie czarny nie jak u mnie w twin sparku ladny przeźroczysty

Amortyzatory
Powrót