• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[166] Alfa Romeo 166 2,4 JTD

Auto
Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTD 175km 2004r, automat
Na zdjęciach mój nabytek sprzed miesiąca :)
Rocznik 2004r,pierwsza rejestracja 2005r.
Przebieg 182tys, wymieniony rozrząd przy 180, zrobione zawieszenie, odświeżony lakier,Autko ubezpieczone i z ważnym przeglądem do połowy 2017 - wszystko zrobił poprzedni właściciel.
Na jednym zdj bez grilla bo był malowany na czarno u lakiernika.
Silnik (odpukać) gra aż miło, komputer nie wyświetla żadnych błędów, chodzi jak powinien. Wyposażenie w pełni sprawne. Hamulce również, tarcze bez rantów, klocki jeszcze na długi czas.
Problem ze skrzynią, czasami zmienia biegi płynnie, bezszelestnie,a czasami poszarpuje i ma swoje "akcje" po rozgrzaniu. No ale...... za 8,000zł chyba było warto :)
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!

Załączniki

• IMAG4137.jpg
    IMAG4137.jpg
    102.8 KB · Wyświetleń: 0
  • IMAG4203.jpg
    IMAG4203.jpg
    89.4 KB · Wyświetleń: 0
  • IMAG4201.jpg
    IMAG4201.jpg
    70.4 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_20161129_193107.jpg
    IMG_20161129_193107.jpg
    38.7 KB · Wyświetleń: 0
  • IMAG4139.jpg
    IMAG4139.jpg
    110.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnia edycja:
Piękna maszyna :)ja wolę ciemny środek,ale każdy ma inne gusta :)
Jedna podpowiedź,wymień znaczki na oryginalne,bo malowanie w kolorze nadwozia jest bezsensowne,auto traci urok,przecież alfa ma ładne logo :)
Ja unikam automatów w każdej postaci,jedynie manualna skrzynia,dlaczego?bo właśnie dzieją się takie jaja i automat jest bardzo drogi w naprawie,selespeed należy do awaryjnych,być może u ciebie będzie błachostka,ale selespeeda nie kupiłbym.
Auto ładne tylko nie ta skrzynia:)
8tyś normalna cena,ja dałem 4tys,ale twoja jest 5 lat młodsza nie narzekaj na auto za tę kasę,audi a6 tego pokroju i rocznika kosztuje ponad 20 000zł w fajnym stanie w gazie,ale opony do wymiany,tylne tuleje,przedni wahacz do wymiany i obroty falują,ogarniam auto mam nadzieję,że skończę w tym tygodniu aaa i dach malowałem parę dni temu,ale sam się tym zajmuję to za darmo:)
Powodzenia,polubisz to auto jak już ogarniesz skrzynię

Ostatnia edycja:
No emblematy już w kolorze założone. Już lubię to auto! :) Jak patrzyłem na olx, allegro itp itp, ceny : 12-15 tys. Dźwięk silnika jest naprawdę uzależniający!
Podejrzewam,że w skrzyni będzie większa ingerencja potrzebna, olej już wymieniony. Dziś zostawiam ją mechanikowi, który od lat jeździ automatami i ma ją dobrze sprawdzić i nakierować czego szukać, co wymienić i na co zwrócić uwagę w skrzyni. Pierwszy w życiu automat, musi to skończyć się happy endem. :rolleyes:

8 tysięcy to nie jest normalna cena, to jak za darmo. No, ale to Polska :P

Auto bardzo ładne, tylko ten czarny grill totalnie nie pasuje. To limuzyna, a nie ścigacz - powinna prezentować się dostojnie. A tak to jakby Phileas Fogg założył bejsbolówkę do fraka :P

Już ktoś mi znalazł zdjęcie jak ta alfa stoi obok jakiegoś poloneza za 9700..... :D no cena niska dlatego się skusiłem wiedząc,że skrzynia ma jakąś bolączkę. Grill niestety już taki był.

No emblematy już w kolorze założone. Już lubię to auto! :) Jak patrzyłem na olx, allegro itp itp, ceny : 12-15 tys. Dźwięk silnika jest naprawdę uzależniający!
Podejrzewam,że w skrzyni będzie większa ingerencja potrzebna, olej już wymieniony. Dziś zostawiam ją mechanikowi, który od lat jeździ automatami i ma ją dobrze sprawdzić i nakierować czego szukać, co wymienić i na co zwrócić uwagę w skrzyni. Pierwszy w życiu automat, musi to skończyć się happy endem. :rolleyes:
I tego życzymy aby był to happy end,może to być błachostka a może to być coś poważniejszego trzeba aby dotrzeć do przyczyny i usunąć nie bez powodu ktoś tak tanio sprzedaje ;)

Kupiłem ją za około połowę posiadanego budżetu więc jest fundusz na inwestycje. Czerwonego dywanu i fajerwerków się nie spodziewałem :D dzięki wielkie za dobre słowo!

automat jest bardzo drogi w naprawie,selespeed należy do awaryjnych,być może u ciebie będzie błachostka,ale selespeeda nie kupiłbym.

To nie jest selespeed przecież, tylko Aisin. SSy były w 156, 147, GT i poprawiony w 159.

Moja żonka boi się głosu silnika 2.4 podczas przyśpieszania ;)

Ostatnia edycja:
Alfa 166 FL z automatem, zrobionym rozrządem 2 tys. km temu, zawieszeniem, odświeżonym lakierem, że o ubezpieczeniu i badaniu technicznym nie wspomnę, za 8 tys.? Kto "remontuje" takie auto i sprzedaje je w takiej cenie?

BTW, najładniejszy kolor wnętrza ;)

Znając życie gość dowiedział się, że remont skrzyni jest na tyle drogi, że się nie opłaca go robić. Więc pchnął dalej. Pytanie tylko jaka była górna granica wydatków dla niego, bo może to być problem za 2, a może za 10 tysięcy :D

Swoją drogą na blacie magiczne 180 tysięcy ;)

w sumie też się mocno nad tym zastanawiałem i szukałem dziury w całym. Ale koleś gadał sensownie, ma jakąś swoją firmę niczego nie próbował ukryć :)

No te 180tys traktuje z przymrużeniem oka, niby sprawdziłem nr vin i wszystko ok, ale Polska to piękny kraj, gdzie magików i cudotwórców nie brakuje :D

Nawet i niech ma więcej, stan licznika nie musi odzwierciedlać stanu auta.

Kupiłem ją za około połowę posiadanego budżetu więc jest fundusz na inwestycje. Czerwonego dywanu i fajerwerków się nie spodziewałem
I takie tematy to ja lubię :) fajnie że ją zaprezentowałeś. W pierwszym temacie brakuje jeszcze foto z tym polonezem. Serio! Fajny start tematu a potem progres :)
Oby służyła i cieszyła :)

Ja po prawie 7 latach na forum i 8 z moja bejbe stwierdzam ze zamiast aisina za 8tys bral bym chyba tego poloneza:sarcastic:
No ale zobaczymy czy za pol roku koledze milosc nie minie. Oby nie[emoji481] tutaj raczej niestety nie wygrales na loterii. Nikt za takie grosze doinwestowanego auta nie sprzeda. Pattzac na zamalowane znaczki to te inwestycje byly po wuju fest. Ale mimo wszystko zycze powodzenia i wytrwałości. Pierwszy rok jak juz emocje opadną da Ci wycisk w wuj. Albo przetrwasz albo na wiosne wypchniesz to dalej hihi
wysłane z WC

Ostatnia edycja:
Odnośnie zamalowanych znaczków... nie przekreślałbym auta przez czyjś gust. Chciał całą czarną, to ją zrobił. Nie moja rzecz, akurat wstawienie emblematów w kolorze to ok 60zł za szt (oczywiście podróbki). Może jestem niepoprawnym optymistą? Pewnie masz racje, ale na swój sposób cieszę się,że mogłem kupić auto o którym marzyłem od gimnazjum. Pesymistyczne podejście i odgórne zakładanie porażki poparte ceną auta nie zawsze są trafne. Jak już mówiłem, wszystko poza skrzynią jest ok.

Mam auto od 3 tyg, więc gdyby ten silnik miała wypluć, podejrzewam, zrobiłaby już to dwa razy, wahacze zgubiłbym w drodze do domu, a hamowałbym u sąsiada na płocie. Stan auta nie jest oceniony moim okiem, postawiłem do mechanika, poprosiłem o diagnozę silnika, sprawdzenie zawieszenia, układu hamowania itp itp.

Bolączką auta jest skrzynia biegów, górną cenę naprawy już znam. A w boju jestem twardy, pierwszy strzał w pysk mnie nie powali, więc nawet jeśli będę musiał z nią wojować.. cóż płacz i płać :D

Zobaczymy :) mi się temat podoba :) zwłaszcza w nawiązaniu do tandemu z polonezem (mistrzowskie zdjęcie). Alfa też świetnie się prezentuje. A to czy wytrwasz w postanowieniu czy nie to zobaczymy :) trzymam kciuki, ale rozumiem masę bo swoje spostrzeżenia wysuną na podstawie wielu takich tematów w stylu "chwila ekscytacji i na handel" :) czas pokaże :)

Miałem kiedyś Lagune, więc wiem co to stanąć na środku skrzyżowania w godzinach szczytu.... :edziahaha:

Mam auto od 3 tyg, więc gdyby ten silnik miała wypluć, podejrzewam, zrobiłaby już to dwa razy, wahacze zgubiłbym w drodze do domu, a hamowałbym u sąsiada na płocie.

Obyś się miło zdziwił, bo ja też tak sądziłem. Powodzenia, oby przeżyła u Ciebie jak najdłużej, bo to jednak piękny wóz.

Też życze powodzenia. I do zobaczenia w tym wątku za rok:) Czekam w takim razie na raporty z remontu skrzyni. Ciekawe co w niej siedzi:)

Amortyzatory
Powrót