[166] Alfa Romeo 166 2,4 JTD

wiem wiem czytuje jegowątki na AC dość uważnie bo fajnie pisze o swoich autach i co najważniejsze daje dużoo fot:beer: Niech te graty Ci dobrze służą.

;) Dziś przyszło,taka mała rzecz a cieszy ;)

DSC_0008.jpg

Stało się pompa CR do wymiany na wczoraj :P dwumas, świece żarowe, przegub wewnętrzny lewy i na razie pewnie tyle,,,,,czekam na termin umówiony z doktorem :P przy okazji adaptacji z kolegą Ramzes_ll odczytany aktualny przebieg baaa ponad 430 kkm :rolleyes:

MArek czyli mamy rekordziste:D Moja raptem ma 398 czy tam 9. Atuta wiekowe to juz sa niestety. Ale moj au mnie ma dożywocie!. PS tomek nie chcesz sie zamienic za te 17 za moje seryjne 16 z oponami?:)

- - - Updated - - -

MArek czyli mamy rekordziste:D Moja raptem ma 398 czy tam 9. Atuta wiekowe to juz sa niestety. Ale moj au mnie ma dożywocie!. PS tomek nie chcesz sie zamienic za te 17 za moje seryjne 16 z oponami?:)

Masa625 mam takie już na zimówkch tylko ciemne ale zapodaj zdjecia pomyślę

Mała aktualizacja fotek po dzisiejszym "pucu pucu"oraz wymianie żarówek reflektorów na bosch silver,wiadomo taki stan się długo nie utrzyma,warunki pogodowe w tym okresie mamy jakie mamy, temperatury niższe więc zapodaję jeszcze fotkę ze średnim spalaniem możliwe że po wymianie pompy coś spadnie ;)

DSC_0005.jpgDSC_0006.jpgDSC_0007.jpgDSC_0009.jpgDSC_0015.jpgDSC_0016.jpgDSC_0008.jpgDSC_0017.jpg

oraz filmik jak pracuje moje JTD na padniętej pompie CR,myślałem że regulator padł lecz podmieniałem i nadal problem został, nierówna praca silnika oraz odcięcie paliwa przy obr. rzędu 4000 przy nagłym przyspieszaniu głównie na 3 i 4 biegu na 2 jest tyko szarpnięcie na pozostałych biegach przy osiągnięciu wys.obr. gaśnie :(

Rzeczywiscie nie równo pracuje. Dobrze by bylo ją podpiąć pod kompa. Kiedy wymieniasz pompe?

Rzeczywiscie nie równo pracuje. Dobrze by bylo ją podpiąć pod kompa. Kiedy wymieniasz pompe?

Była pod kompem u Ramzes_II ewidentnie problemem jest paliwo,ciśnienie paliwa, na wykresie nie dobije do oczekiwanej wartości zadanego paliwa, regulator podmieniany dalej problem pozostał a nawet jeszcze gorzej pracuje, mam zamiar wymienić pompę na inna z regulatorem od jeżdżącej obecnie Alfy zobaczymy co z tego wyjdzie:confused:

Adaptacji część dalsza,borykam się z powracającym błędem P0235 DSC_0001.jpgDSC_0002.jpg regulator ciśnienia paliwa wymieniony,auto pracuje równo EGR zaślepiony, jeszcze podejrzewam czujnik doładowania na kolektorze że on może być walnięty, jednak kontrolka wtrysku pojawia się dopiero po nagłym przyspieszaniu więc jeszcze podejrzewam turbo,może przeładowywać? Dobrze ciągnie jednak tak od 2.5tyś obr w dole ma zamuła. Oraz pytanie dlaczego oczekiwane ciśnienie doładowania pokazuje zero,tak jak na biegu jałowym jak i podczas jazdy?

Masz pewnie wersję 136km i w niej właśnie nie pokazuje oczekiwanego ciśnienia. Gdzieś na forum widziałem wykres dla tego silnika musiałbyś poszukać.
A co do błędu to masz pewnie przeładowanie turbiny, bo zmienna geometria się przycina. Polecam ci rozebranie turbo i wyczyszczenie łopatek zmiennej geometrii.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót