• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa Romeo 159

• Autor wątku Autor wątku bujak19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ja na następne wakacje na pewno sprawię sobie 159:D podobno 147 też są bardzo awaryjne a jednak mam 147:D. Polecam Ci zakup 159:)

Użytkuję 9-kę od niespełna roku(75 tys.przebiegu) jedyna grubsza sprawa u mnie to pompa wspomagania,padała w trasie ,ale dojechalem ;) ,reszta super,zawieszenie pierwsza liga,przy tym przebiegu w mojej poprzedniczce wymienialbym juz pewne sprawy dwukrotnie,tutaj mam jeszcze oryginały!na jednym gornym wachaczu mechanik wyczuł minimalny luz,ale nic nie stuka,zobaczymy..

Polecam 159!! :)

No wlasnie o to mi chodzilo zeby uslyszec wypowiedzie urzytkownikow 159.
Ok czyli widze ze polecacie 159 to fajnie bo mi sie podoba lecz zastanawiam sie rowniez nad Audi A4 lecz wydaje mi sie ze Alfa ladniejsza
Aha ja bede kupowal bede pewnie z przebiegiem kolo 130-140tys km

---------- Post dodany o godzinie 20:29 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:24 ----------

aha sorry jeszcze jedna Najwazniejsz Jaki SILNIK potrzebuje czegos z kopytem lecz do 2.0l nie wiecej i rocznikowo to tak z 2007

Ostatnia edycja:
Ok czyli widze ze polecacie 159 to fajnie bo mi sie podoba lecz zastanawiam sie rowniez nad Audi A4 lecz wydaje mi sie ze Alfa ladniejsza

---------- Post dodany o godzinie 20:29 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:24 ----------

aha sorry jeszcze jedna Najwazniejsz Jaki SILNIK potrzebuje czegos z kopytem lecz do 2.0l nie wiecej i rocznikowo to tak z 2007

Do 2l to najlepiej 1.75 TBi, ale wprowadzili je w zeszłym roku więc nie wiem, czy zmieści się w Twoim budżecie. Zostaje oczywiście 1.9 JTDm 150KM. Ja osobiście mam 120KM - mi wystarcza, ale nie nazwałbym tej jednostki mianem czegoś z kopytem ;) trochę mało jak na 1.5 tony.

No wlasnie 150KM to jeszcze troche malo, troszke lepiej to 1.9JTS 160KM.
Aha czy jest jakas roznica oprucz mocy i spalania medzy dieslem i benzyna w 159 jak chodzi o awaryjnosc??
Interesuje mnie jeszcze jedna rzecz w 159 na kokpicie sa trzy zegary, jeden od poziomy Paliwa drugi od temperatury silnika, a od czego jest ten trzeci??
Przy galce zmiany biegow wystepuje przycisk o nazwie ASR/VDC co to jest?? czy to nie przypadkiem wylaczanie i wlaczanie Kontroli trakcji?

Ostatnia edycja:

Co do kwestii przebiegu to,raczej możesz mieć takie pobożne życzenia,bardzo różnie z tym przebiegiem bywa,może Ci się wydawać że ma 50 tyś. km. a może mieć 150-200 tyś.to trzeba gruntownie sprawdzić?!
Z kolei co do mocy,skoro lubisz kopyto to tylko 2.4 200KM!!!

No wlasnie 150KM to jeszcze troche malo, troszke lepiej to 1.9JTS 160KM.
Aha czy jest jakas roznica oprucz mocy i spalania medzy dieslem i benzyna w 159 jak chodzi o awaryjnosc??
Interesuje mnie jeszcze jedna rzecz w 159 na kokpicie sa trzy zegary, jeden od poziomy Paliwa drugi od temperatury silnika, a od czego jest ten trzeci??
Przy galce zmiany biegow wystepuje przycisk o nazwie ASR/VDC co to jest?? czy to nie przypadkiem wylaczanie i wlaczanie Kontroli trakcji?

Niektórzy na forum do tych 150KM dodało jeszcze kilkadziesiąt więc da radę wycisnąć coś więcej z tego silnika.
Trzeci z zegarów to wskaźnik temperatury oleju silnikowego (wersje benzynowe) lub wskaźnik ciśnienia turbosprężarki (wersje diesel).
Co do przycisku przy dźwigni zmiany biegów to tak jak piszesz.

Juz pewien czas temu,dowiedzialem sie troszke wiecej o wylaczaniu trakcji,poczatkowo myslalem ze wcisniecie przycisku ASR wylacza tylko ten tryb,natomiast wcisniecie i przytrzymanie dluzsza chwiele,wylacza wszystko,co dba o nasze bezpieczenstwo,mozna w zime na plaskim terenie sie pobawic.W 156 nie mialem takiej opcji,wylaczalo sie tylko ASR.

kolega pingwin od 5 lat zbiera na 159 a od 2 lat zadaje głupie pytania na forum- do tego upiera sie że benzyna jest najlepsza...
nie zwracaj na niego uwagi-
bo tu już nikt nie zawraca.
pozdrawiam
i polecam 159

Co do kwestii przebiegu to,raczej możesz mieć takie pobożne życzenia,bardzo różnie z tym przebiegiem bywa,może Ci się wydawać że ma 50 tyś. km. a może mieć 150-200 tyś.to trzeba gruntownie sprawdzić?!
Z kolei co do mocy,skoro lubisz kopyto to tylko 2.4 200KM!!!

Co to przebiegu przypominam ze Auta nie kupuje w Polsce, wiec raczej nie powinienem sie nadziac na kombinowane autko, co do 2.4L to bardzo chetnie ale ubezpieczyciel bym nie z kasy wygolil.

maciek13-->"Niektórzy na forum do tych 150KM dodało jeszcze kilkadziesiąt więc da radę wycisnąć coś więcej z tego silnika." pewnie chodzi ci o Chip, a jesli o to chodzi to szczerze niechce mi sie z tym bawic bo nawet niewiem jakie to moze miec puzniej rezultaty, wiec chce kupic np taka 160KM konna wersje i raczej nic juz nie kombinowac. A i dzieki za odpowiedz w sprawie zegarow, tylko niewiem jakie powinny byc ich optumalne wskazania.

tomassobb--> Dzieki za polecenia 159 coraz bardziej sie do niej przekonuje ze warto. mysle ze za okolo 3 miechy dolacze do Klubu jako Nowy posiadacz 159

[[/COLOR]
kolega pingwin od 5 lat zbiera na 159 a od 2 lat zadaje głupie pytania na forum- do tego upiera sie że benzyna jest najlepsza...
nie zwracaj na niego uwagi-
bo tu już nikt nie zawraca.
pozdrawiam
i polecam 159

skąd masz synu takie precyzyjne informacje na mój temat? Rozgryzłeś mnie, przyznam.

Co do Pana PINGWIN-->"Jest bardzo awaryjne, nie polecam. Nie ma najmniej awaryjnych silników, wszystkie się sypią w 159. W Anglii jest jeszcze gorzej. Kazdy własciciel spędza minimum dwa dni w tygodniu w warsztatach."
Wiesz wydaje mi sie ze nie jest AZ tak zle jak piszesz, poniewaz z tego co slyszalem i rozmawialem z posiadaczami i mechanikami do auto wypada Dobrze bez jakis wielkich usterek, i wcale sie nie sypie, to nie maluch zebys opisywal to w ten sposob, "Kazdy własciciel spędza minimum dwa dni w tygodniu w warsztatach."--> przeczytales to zamin wyslales na forum??

Owszem, przeczytałem. I miałem nadzieje, że mam do czynienia z facetem, który rozumie coś więcej, niż tylko proste przekazy werbalne.
Jak widać, myliłem sie:)))))

Alfa Romeo 159 2400 cc 2.4 JTDm Lusso 2007
Co powiecie na temat tego silnika, slyszalem same super latywy na ten temat.
Gadalem z ubezpieczycielem i nie bedzie tak zle o ile to Diesel

Do czego ty sie Pingwinie przyczepiles, zal ci du..e zciska czy co??
Prosze Admina o danie Ostrzezenia, Osobie o Nicku PINGWIN

za co ostrzeżenie, kolego Bujak? możesz sprecyzować? Chciałem się tylko dowiedzieć, co to są te "super latywy". Serio, nie wiem, a chciałbym Ci pomóc. A czy są jakies inne latywy jeszcze, niekoniecznie te super? Z chęcią poczytam wyjaśnienia.

Człowiek się uczy całe zycie. I za to ostrzeżenia? Luuuudzie.

Alfa Romeo 159 2400 cc 2.4 JTDm Lusso 2007
Co powiecie na temat tego silnika, slyszalem same super latywy na ten temat.
Gadalem z ubezpieczycielem i nie bedzie tak zle o ile to Diesel

Gdybym miał teraz kupować 159 to bez zastanawiania się brałbym ten silnik.
Kopa ma, jak na diesla klang niezły no i sprawdzona, mało awaryjna jednostka.
Ale może lepiej niech się wypowiedzą użytkownicy.

można z tego zrtobić prawdziwą rakiete (nawet 250-260KM) no i ja też wiele SUPERLATYW :rolleyes: słyszałem. jak się pozbędzie DPF i zaślepi EGR to nic tylko lać wachę i śmigać :cool:

Ładnie piszecie o tym dieslu ale jednak... jednak.... jednak w żyłach męzczyzn powinna płynąć benzyna:) (to nie ja wymyśliłem, jakby co, tylko chyba Hołek:)

Amortyzatory
Powrót