[159] Alfa Romeo 159 TBI

Piękna sztuka Przemo choć szkoda, ze nie TI. Żonka zadowolona? :)

TI niestety żaden nie był w takim stanie jaki był w opisie sprzedającego, ale tutaj mamy wersje Turismo czyli jest już jakiś akcent sportowy:D
A żona tylko cytuję: znowu tankujesz za stówe?

W związku z tym, że pojawił się pierwszy akcent wiosny TBI przeszło pierwsze wiosenne mycie, woskowanie i czyszczenie wnętrza i odbyło wyprawę na Równicę.

Teraz czas na letnie koła, po głowie mi chodzą 19 cali TI. Więc czas czegoś poszukać.

W tym tygodniu wrzuciłem do Alfy felgi 19 cali TI miały być malowane na czarno lub grafit ale po przymiarce srebrnych decyzja została zmieniona i zostały srebrne.

Teraz czekam na nakładki lusterek z TI

Grafit na felgach wizualnie urwałby dolną cześć ciała przy białej karoserii ;) Ale klasycznie też jest bdb!

Wydaje mi się że widziałam Twoją 159 ostatnio w Tychach, we wtorek na Czułowie w godzinach popołudniowych. Jest to możliwe? ;)

Tak jestem z Murcek i często myje alfę na techcarze i jeszcze może byłem akurat koła wyważyć na czulowie też więc pewnie mnie widziałeś

Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka

Machałam Ci z czarnej 159 :D Twoja robi wrażenie na żywo, fajnie się lakier świecił :)

w ostatnim czasie w mojej 159-tce zagościły :

- nowy komplet hamulców tylnych tarcze + klocki TEXTAR
- końcowe tłumiki Ragazzon + wycięcie tłumika środkowego i wspawanie rury
Efekt dźwiękowy wg mnie się poprawił.

Dodatkowo Alfa w ostatnią sobotę miała zaszczyt służyć jako samochód wiozący młodą parę w ich najważniejszym dniu w życiu.

Komputer pokazuje 10.3 na 100 km z tym że jeżdżę w cyklu mieszanym a nawet bardziej trasa.

Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka

Minął rok użytkowania 159 TBi. Przejechane niecałe 12 tys. km.
Więc został zrobiony mały serwis:
- wymiana oleju Motul 8100 5W40 + filtr oleju MANN
- wymiana filtra kabinowego DENSO
- czyszczenie i ponowne nasmarowanie filtra powietrza K&N
- wymian zbiorniczka płynu chłodniczego z korkiem + nowy płyn K2 (stary zbiorniczek był nieszczelny na łączeniu z korkiem)
- założone nowe opony zimowe Pirelli SotoZero winter 240 serie II w rozmiarze 235/45 R18

Z usterek przez rok użytkowania:
- pęknięte kolanko płynu chłodniczego łączące turbo z układem (wymiana na nowe)
- niedziałające otwieranie klapy bagażnika z loga Alfa Romeo (uszkodzona wiązka łącząca klapę bagażnika z nadwoziem więc lutowanie i po problemie - chyba każda alfa ma z tym problem)
- nieszczelny zaworek spryskiwaczy reflektorów (wymiana na nowy)
- nieszczelny zbiorniczek płynu chłodniczego (wymiana na nowy)

Jak na rok użytkowania to auto wręcz niewymagające ;) Oby tak dalej!

Amortyzatory
Powrót